fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 23 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features Krönikan

Dewar släpper 20-talet nya singelmalter

av Henrik Aflodal
3 september 2014

DEWAR GÖR COMEBACK på singelmaltscenen. Förra gången var 2005 då firman släppte maltversioner från sina destillerier men gav upp efter ett par år. Stephen Marshall som är Global Brand Director for Malts menar att det är på tiden att den ”fantastiska vätska” som används till Dewar’s och William Lawsons blends får uppmärksamhet:

– Vi insåg att vi inte utnyttjar våra tillgångar optimalt. Vi började titta på maltprojektet för fyra år sedan och har noga studerat både konkurrenter och olika marknader, talat med återförsäljare och whiskyspecialister om saker som åldersbeteckning och karamell.

Resultatet är att all whisky från Dewar åldersbestäms och slipper karamellfärg. En intressant slutsats i en tid då konkurrenterna frångår åldersbeteckning med det något luddiga argumentet att konsumenterna inte längre bryr sig om det. Sanningen är istället att flera av de stora maltwhiskyhusen har leveransproblem i åldersspannet 8-16 år där alla storsäljare ligger. Att blanda ihop produkter med gammal och ung whisky och slopa siffran på etiketten är enda sättet att undvika försäljningsras. Dewar har å sin sida vilat sig i 5 år och kommer med friska lagersaldon.

Världspremiären begås i Sverige på Stockholmsmässan i slutet av september. Det tar sedan ett halvår att rulla ut de nya produkterna på tio utvalda marknader, förutom Sverige även USA, Ryssland, Taiwan, Japan, Frankrike, Canada, Tyskland och UK. Vissa tappningar släpps exklusivt på flygplatsernas duty free.
– Vi har inga miljoner att spendera på marknadsföring, så att introducera fem nya maltdestillerier är en utmaning men vi hoppas sätta alla tappningar på marknaden till mars 2015, menar Marshall.

Huvuddestilleriet Aberfeldy som är Dewar’s hemvist kom ut med sin 12-åring redan 2003. I höst släpps en 16-årig sherry-bomb och 2015 kommer en 30-åring som slutat sina dagar på Marsalavinfat.
Aultmore siktar in sig på maltwhiskyfolket med 46% i flaskorna. I oktober kommer en 12- och 25-åring inklusive en 21-åring för ’travel retail’.

Det bästa singelmaltämnet i familjen är Craigellachie och här storsatsar man vilket är oerhört glädjande. Fem pavor väntas nu i oktober. I vanlig handel kommer 13-, 17- och 23-åringar plus en 19-åring till flygplatserna. Och lyxhotellet i byn som är nyrenoverat får en egen 11-åring. Craigellachie Hotel är tänkt att fungera som besökscentrum för destilleriet. Vilken upplevelse, först vandra igenom destilleriet och sedan sjunka ner framför brasan i ”vardagsrummet” med en smarrig elvaåring, något att längta till…

Macduff har inget med Dewar att göra utan är kopplad till William Lawson som säljer var tredje flaska i Frankrike. Varumärket Macduff ägs av Diageo så maltwhiskyn kallas Glen Deveron efter floden som mynnar i havet här. ’Travel retail’ behåller sin Glen Deveron Royal Burgh-serie (16, 20 & 30 år) men i vanlig handel byter whiskyn namn till Deveron. Tre versioner kommer i januari 2015: 12-, 18- och 25-åringar som sätts i glasflaskor med en djupblå färg!
Sist ut är Royal Brackla som får vänta till våren 2015. Här blir det 12-, 16- och 21-åringar. I våras kom en 35-åring i 100 exemplar för 15 000 USD styck på Singapores Changi Airport.

Inalles kommer Dewar att saluföra 21 singelmalter från 5 destillerier, snacka om revival, herr Marshall kommer att ha bråda dagar för att få det här att flyga. Men whiskyfolket bockar och bugar. Man hoppas att Diageo funderar på något liknande, de drog ju in sin Flora & Fauna-serie för några år sedan. Och vad blev det av de forna Ballantine-fabrikerna? Chivas gör inte mycket för att ge folk chansen att få smaka på bra maltwhisky. Vi saknar vanliga standardtappningar från många viktiga skotska destillerier just nu. Bacardi-Dewars satsning är årets absolut viktigaste whiskyhändelse, en signal till konkurrenterna att skärpa sig och öppna upp den singelmaltskatt Skottland ruvar på.

Senaste nytt

Alt-whisky-TEST: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.