fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Old Fashioned på Double Oaked på Grand Hôtel

av Henrik Aflodal Esq
22 november 2022
Enda stället att prova Woodford Reserve Double Oaked här i Sverige är på Grand Hôtel i Cadier-baren.

 Drinktipset    Woodford Reserve är Kentucky-destilleriet som gör autentisk 1800-talsbourbon. När Brown Forman 1995 köpte Old Pepper Distillery passade man på att göra en återställare av utrustningen. Tre kopparpannor står nu där och stånkar fram en äkta pot still-bourbon.

På Systembolaget kan den vanliga utgåvan Distiller’s Select köpas men specialaren Double Oaked går bara att dricka på Grand Hôtel i Stockholm som har ensamrätt på flaskan här i Sverige.

Detta är en uppgraderad version av standard-whiskeyn med djupare smaker. Som namnet antyder lagrad längre tid. Först på vanliga barrels i ungefär 6 år och därpå slutlagrad i 6-12 månader på ett långrostat ekfat som ger sötare mer karamelliserade aromer.

Skillnaden är att en normal bourbon barrel rostas lätt i 10 minuter för att sedan tjäras i högre värme i 25 sekunder. Specialfatet som utnyttjas för Double Oaked rostas i hela 40 minuter och får en kortare uppflammande tjärbehandling på blott 5 sekunder.

Jämför man de två sorterna har Double Oaked kryddigare ektoner i nosen med mer koncentrerad torkad frukt – på djupet översatt till syrlig aprikos och mörk choklad – och mindre vaniljnärvaro än den vanliga utgåvan.

Smaken är saftigt syltig och ekig, och väldigt god! Efterhand framträder apelsinfromage inbäddad i mörk choklad. I refrängen surt läder och fruktkompott a la körsbär som blir nektar-lik och torrare med fragrant läder slutligen.

Kort sagt mer temperament och större djup i smakerna är den lugnare vingummi- och vanilj-söta Distiller’s Select.

Nu i november firas Old Fashioned Week – drinken gjord på whiskey, sockerlag, bitters som är så populär. Landets kanske bästa Woodford Reserve Old Fashioned servas på huvudstadens flashigaste hotell, Grand. Dit ska du gå och testa deras remarkabla Old Fashioned i Cadier-baren.

Nu råkar det vara så att vi på redaktionen också har en flaska av den åtråvärda Double Oaked. Självklart har vi kreerat en alldeles underbar OF. Där whiskeyn verkligen leder och dominerar med sin djupa fruktighet utan att det blir för mycket.

Den obligatoriska apelsinzesten spelar med och förstärker frukten snyggt. Läckrast är utgången där whiskeyn av sig själv torkar upp med fragranta ektoner och kliande kryddor från bittern. Absolute heaven, cheers!

Double Oaked Old Fashioned by The Spirits News

  • 6 cl Woodford Reserve Double Oaked 45,2%
  • 1 cl sockerlag
  • 2-3 stänk Angostura bitters
  • apelsinskalsspiral

Häll ingredienserna i mixerglas fullt av is. Rör i ca 20 sek, sila i Old Fashioned-glas över stort isblock (eller ’neat’ utan is). Vrid apelsinzest över och släpp i drinken.

Smakupplevelsen: ”O så aromatisk av bittern, imponerande kryddpådrag = konnässörs-OF!”
Whiskeyn lägger ut sin saftiga syltiga smak som är fyllig med accenter av syltade apelsinskal. Mot slutet torr ek och kanel från bittern. I eftersmaken flödar nektar ihop med lädertoner från whiskeyn och lätt värme. Munkänsla av kardemumma och kanel efteråt.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.