fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 20 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv

Dricker du för mycket?

av Henrik Aflodal Esq
16 januari 2020

KAN DU HANTERA alkoholen? Bara att läsa texter om sprit som här på The Spirits News kan väcka lusten att ta ett glas. Jag som varje dag skriver texter om olika spritdrycker blir såklart sugen på en drink när klockan närmar sig 17. Likt en JR Ewing dras man till spritvagnen och lockas att hälla upp en drink.

Å andra sidan får jag mitt lystmäte de dagar då provsmakning står på programmet. Men då spottar jag alltid vilket eliminerar de tristare sidoeffekter alkoholintag har. Suget är för mig kopplat till smakupplevelsen och i förlängningen den sociala kontexten, det är något glädjefyllt att se fram emot, och efteråt något att längta tillbaka till.

Min oerhört positiva attityd och lustfyllda inställning till alkohol är såklart min räddning. Men kan man överexponeras så mycket att ett missbruk blir oundvikligt? Tänk på alla som jobbar på krogen, hur sjutton lyckas barfolk avstå från alkohol när man formligen badar i den. När gong-gongen ljuder på sennatten är det lätt hänt att eftersläcka och festa loss en smula, varje dag.

Knepet är att idka återhållsamhet bakom bardisken och leva ett hälsosamt aktivt liv utanför baren. Kenneth McCoy på New York-baren Rum House är son till en barägare och har hela sitt vuxna liv jobbat på barer:

– För mig är det naturligt att ha ett hälsosamt förhållande till den speciella arbetsplats en bar utgör. Ett säkert tecken på att något är fel är när man inte längre fungerar utan ett järn i ryggen. Eller om man gör folk i sin omgivning illa, alltså är otrevlig mot andra i onyktert tillstånd. Man behöver inte supa sig redlös för att vara alkoholist, det finns oändligt många nivåer av missbruk.

Det farligaste riskbeteendet är blackout-supandet. Att på kort tid svepa 5-6 drinkar och bli plakat. Och så beter sig många, ska det festas så läggs ribban högt. För Kenneth McCoy är övermåttan festandet en del av vardagen på jobbet och han rekommenderar att ta pauser i drickandet och helt avstå:
– Och då menar jag inte en vit januari utan flera månader i sträck, det är verkligen uppfriskande.

Ett annat knep som flera inom barsvängen ägnar sig åt är träning, Kenneth McCoy inte minst:
– För mig är träningen ett måste. Jag trivs med yoga och att boxas. Och så ser jag till att gå på gym minst fem gånger i veckan.

5 tecken på att du har problem med alkohol

1Personlighetsförändringar. När vänner och familj vittnar om att du blir en helt annan person när du dricker är du i farozonen. Visst kan många bli skrikiga och extroverta efter ett par glas men extrema skiftningar i personligheten indikerar ofta ett reellt problem.

2Minnesförlust. Blackouts är riktigt allvarligt. Att få blackout är värre än att tuppa av. Tänk att du festar vid fullt medvetande och har jättekul men dagen efter inte minns någonting av vad som hänt. Farligt.

3Socialt umgänge = alkohol. Att ta en drink eller två med kollegor och vänner är helt okej. Men om du inte lockas av sociala sammanhang utan alkohol inblandat är det ett dåligt tecken.

4Att drickas ensam. Om du ofta sitter i ensamhet och slentriandricker kan det vara ett tecken på att du mår dåligt känslomässigt. Att dricka för att orka konfrontera jobbiga känslor är inte normalt beteende.

5Att dricka omdömeslöst. Att dricka med måtta och behålla kontrollen är socialt acceptabelt. Men om drickandet inverkar på arbetet, relationer och andra livsval krävs en förändring. Om man fortsätter att dricka i det läget behövs ofta hjälp utifrån, annars riskerar du att ödelägga ditt liv.

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.