fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 16 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

“Drick-sprit till bra priser på auktion, passa på!”

av Sören Nylund
11 juni 2021

Nationaldagen är firad och sommaren är här! Auktionssäsongen avslutas i rask slagtakt. Sören Nylund som varit med ett tag tycker det går för fort online, budgivarna hinner inte med. Men sommarkatalogen innehåller mycket spännande. Från bourbon till portvinsklipp, en del rom och brandy. Och den en gång hajpade premiumvodkan Sundsvall! Kort sagt objekt till överkomliga priser som kan drickas på stående fot (istället för att sparas). In och buda, gott folk!

 Auktion    Jag har bitvis varit kritisk mot den enorma mängd som slussas ut på varje auktion. Det handlar om i genomsnitt runt 1500-1600 utrop på en tredagarsauktion.

Det innebär att det är runt 500-600 utrop som lägst per dag i genomsnitt och det ställer till det för budgivarna. Hur ska man hinna med om det går upp ett utrop varje minut?

Samtidigt måste jag även ge beröm till värderarna som klarar av denna mängd. Jag vet från min tid som värderingsansvarig, att utifrån alla inkomna förfrågningar så var över 20 procent rent usla produkter!

Alla inkomna förfrågningar måste gås igenom. Så om 1500 objekt kommer med på en auktion så är det runt 300-400 som inte kommer med – det är också en hantering och tar arbetskraft!

“Om 1500 objekt kommer med på en auktion så är det runt 300-400 som inte kommer med – det är också en hantering och tar arbetskraft!”

Men eftersom det är bara en enda aktör på auktionsmarknaden i dagsläget, så ska alla inkomna frågor besvaras och värderas, utifrån ett ”marknadsperspektiv”.

Jag värderade alla objekt, även de som inte ”blev godkända på grund av för lågt värde” – det var egentligen inte min uppgift.

Men, eftersom man tar sig tid att fylla i ett värderingsformulär, så tycker jag att man har en rättighet i att få ett svar om ungefärlig värdering av ett objekt – inte bara ett generellt svar om ”att ditt objekt inte uppfyller kraven för auktion!”

På min tid ökade antalet utrop varje år – från att 2007 vara runt 400-500 utrop per auktion till att bli flerdubbelt fler. I början var det bara två auktioner per år och det var klassiska slagauktioner. När vi gick online, jag tror det var runt 2011-2012, så var efterfrågan så stor att det blev åtta auktioner per år.

Idag är, som sagt enligt ovan, snittet runt 1500 utrop per auktion. Med åtta auktioner per år så blir de makalösa 12 000 utrop per år och drygt 2400 som inte är kvalificerade.

“I början var det bara två auktioner per år och det var klassiska slagauktioner. När vi gick online var efterfrågan så stor att det blev åtta auktioner per år!”

Låt oss titta lite på säsongens sista dryckesauktion. Innan sommaruppehållet är det fullt tempo från januari till midsommar – så snart får värderarna välförtjänt ledighet innan höstsäsongen tar vid i början av augusti.

Jag ser ganska snart en intressant post bland jänkarna. Det handlar om tre olika Kentucky Straight Bourbon – Ezra Brooks 12 år, Heaven Hill 2001 och Stagg Jr Barrel Proof.

Ezra Brooks är okänt för de flesta. Firman grundades av Frank Silverman 1957 i Kentucky. Whiskeyn har dock koppling till det registrerade varumärket ”Rebel Yell” från 1936.  Från början buteljerades Ezra hos Hoffman Distilling Co i Lawrenceburg.

Hoffman gick tragiskt nog i konkurs i början av 1970-talet och märket övertogs av Luxco, tidigare känd som David Sherman Corporation. Denna firma har sin grund redan 1843 med kopplingar till berömda Pappy van Winkle som 1893 började i branschen.

2018 hittade man hem till Bardstown. Idag har anläggningen en storlek på nästan 1700 m² och en imponerande ”copper still” på 42 fot! Dessutom förfogar man över sex olika lagerhus.

Numera heter moderbolaget Lux Row Distillers och whiskeyn buteljeras av Heaven Hill. Lux Row idag har flera olika märken, och kokar sedan januari 2018 whiskey under eget tak.

Whiskeyn i sig är inte så märkvärdig, men helt klart över genomsnittet. Doften lovar mer än smaken som är förvånansvärt kort. Men den har inte den ibland förargliga torr- och bitterheten som kommer från nya fat.

Det finns en bränd rökighet. Men trots allt: Lovar förpackningen mer än smaken? Hur som helst ett intressant utrop tillsammans med erkända Heaven Hill och Stagg.

Utrop är satt till 3000 kronor och budet nu är 2600 kronor. Helt OK utrop för dessa klassiker med anknytningar till alla övervärderade ”Pappy wan Winkles” som finns därute idag.

Lägg ett bud – och du får ett par fina flaskor – men tänk på att 20 procent tillkommer på ditt bud!  Enstaka Stagg kan ligga på höga summor i utropspris – och här får du ”känna på” whiskey!

Kollar vi vidare på de amerikanska utropen så hittar vi bland annat ett par flaskor från High West i Utah. David Perkins och frun Jane grundade destilleriet 2006. David är en biokemist och inspirerades till att forska vidare på destilleringsspåret efter ett besök 2004 hos Maker’s Mark.

Double Rye kommer från både kolonn- och pot stills och är en blandning av två olika rye-whiskeys. Denna är lite mer kryddig, med inslag av kanel, smörkola och en snarlik smak av nejlika och rosmarin, tillsammans med en sorts rökighet som blandar sig med de olika kryddorna och ger en rätt annorlunda smak jämfört de ryes jag smakat på tidigare.

Deras blandning är oftast mellan 2 till 7 år och har ett högt råginnehåll. Det är från den höga råghalten som kryddigheten framkommer i smaken.

American Praire tros vara en blandning av tre olika sorter. Först ut är en två år gammal bourbon, tillsammans med en Kentucky Bourbon som legat på fat mellan 6 till 12 år på fat. En del skulle kunna vara en del grainwhiskey från ”Midwest Grain Products of Indiana” med cirka 30-35 procent rye från ”Four Roses”.

Hur som helst ett intressant utrop, men lite högt prissatt! Det gäller att var påläst när man bjuder på auktion – och som alltid: Kom ihåg att det alltid tillkommer en köparprovision om 20 procent på slutpriset! Jag har sagt det förr och säger igen: sätt en gräns för vad du är beredd att betala!

“Kom ihåg att det alltid tillkommer en köparprovision om 20 procent på slutpriset! Sätt en gräns för vad du är beredd att betala!”

Jag såg även en mycket fin rom på auktionen. Kubansk till ursprunget och buteljerad av spanska bodegan Valdespino. Inte billig, men fantastisk! Jag har smakat på liknande romsorter och det ger en uppenbarlig njutning.

Synd bara att bilden är överexponerad, fotot visar inte den rätta färgen. I verkligheten är den mörkare i färgen, med en rödbrun djuphet, som dessvärre inte framkommer nätet, vilket är synd!

Jag vet att deras utrustning är av toppkvalitet – men som auktionär bör man kolla fotografiernas kvalitet innan publicering – speciellt som det nu är ytterst sällan man som intressent kommer in och själv inspekterar varorna.

När jag förstorar bilden så ser jag igen en vit kan runt etikettens text – och det ger en indikering på en felaktig inställning i fotoutrustningen. Det är något auktionären måste komma tillrätta med framöver.

Hur som helst är denna rom destillerad på 1940-talert och faktiskt innan Che Guevara’s revolution. En legendarisk dryck med andra ord!

Spriten sändes till Spanien för att efterlagras i gamla oloroso sherry-fat hos Bodega Valdespino. En sannerligen fin rom – jag har inte smakat på denna, men jag kan tänka mig en extra dimension i både doft och smak.

En historisk rom skulle jag säga utan tvekan! Utropet på 4500 kronor är redan överskridet med en tusenlapp… det säger en del om kunskapen bland budgivarna!

Det finns ytterligare ett utrop med brandy från Valdespino och det är även ett eftertraktad destillat. Standardvarianten är lagrad på amerikanska ekfat som tidigare innehållit oloroso sherry. Gå ihop i ett gäng kompisar och lägg ett bud – detta är Brandy de Jerez på högsta nivå!

Inom kategorin ”övrig sprit”, son inkluderar ovannämnda brandy, finns därutöver ett par flaskor, som exempelvis den av Vin & Sprit AB destillerade Sundsvall Vodka Small Batch. Det var ett försök till att lansera en ny produkt utomlands, som en premiumvodka, men vad hände?

Vodkan lanserades 1997 på den amerikanska marknaden som en super premium vodka. Denna vodka var tänkt som en hemlig superior variant till Absolut Vodka.

Vin & Sprit samarbetade med Arnold Communications i Boston. Det var enligt uppgift mycket viktigt att vodkan inte skulle sammankopplas med Absolut.

Vodkan lanserades under en hel del hemlighetsmakeri genom VIP-provningar i betydande städer som Boston, Chicago, Los Angeles, New York och Miami. Svårigheter på den internationella marknaden ledde så småningom till att märket lades ner i december 2000.

“Sundsvall Vodka Small Batch lanserades under en hel del hemlighetsmakeri genom VIP-provningar i betydande städer som Boston, Chicago, Los Angeles, New York och Miami.”

Precis som med Skeppets Whisky kanske man var före sin tid? Det har onekligen varit en hel del innovationer i Vin & Sprits historia. Men historien har sin tid och som ni vet införlivades Vin & Sprit, grundat 1917,  i Pernod Ricard-koncernen 2008.

Numera finns en hel del premium-vodka på marknaden som har höga priser – men som inte kommer att få någon större efterfrågan på dryckesauktioner världen över – där är jag helt säker på!

Jag har inte pratat så mycket om starkviner förut – men på denna auktion finns en del intressanta utrop. Kolla in W. & J. Graham’s 90 Very Old Tawny Port.

Denna port innehåller en hel del fantastiska årgångar som 1912, 1924 och 1935. En rätt fantastisk blandning av masterblenders hos Grahams.

1924 var en makalös årgång och hittar du en single vintage från denna årgång så slå till! 1935 är tillika en mycket sällsynt årgång att få tag idag.

Årgång 1924 kommer ifrån Quinta do Bom Retiro Pequeno. Detta år deklarerades av nästan alla portvinshus som ett vintage-år.

1912 sägs vara en mycket fin årgång med ypperligt fin mognad på druvorna – en makalöst år helt enkelt. 1912 har dessutom en historiskt intressant twist. Vinet buteljerades våren 1914, precis innan första världskriget startade.

Denna blandning är en nästintill en perfekt balans mellan dessa tre utvalda årgångar. Denna flaska ska njutas i ett väl valt tillfälle. Hade jag den i min hand vore det ett perfekt tillfälle att sitta på en väl vald utsiktspunkt och se våra svenska fjäll i fronten och sippa på denna makalösa brygd!

Den ovannämnda drycken till trots, så finns det en hel del till att hitta. Starkviner har stått stilla i pris under de senaste 2-3 decennierna. Förutom nyss nämnda portvin så är prisbilden återhållsam vad gäller portvin och madeira.

Håll utkik efter portvin från 1977. Priset har varit detsamma under 20 år och det finns ingen tendens till att det kommer att gå upp.

1977 var en fantastisk årgång och kommer du över en eller ett par flaskor till rimligt pris – så njut och var glad! Detsamma gäller årgång 1970. Starkvin som portvin och framförallt madeira kan du spara under lång tid framöver.

“Står det ”solera 1930” på flaskan så påbörjades lagringen detta år, men den späds ut genom påföljande år med ny madeira och därmed blir andelen från 1930 mindre och mindre med åren.”

Men du ska vara påläst, som jag sagt tidigare: Solera 1930 ska du inte förväxla med årgång 1930. 1930 Madeira Malvasia Solera är korrekt märkt med solera 1930. Men den yngsta ingående beståndsdelen är mycket yngre.

Står det ”solera” så är det när lagringen påbörjas i ett komplext system av fat som ligger ovanför varandra. Står det ”solera 1930” så påbörjades lagringen detta år, men den späds ut genom påföljande år med ny madeira och därmed blir andelen från 1930 mindre och mindre med åren.

Sammanfattningsvis en hel del drickvänlig sprit och starkvin i juni månads auktion. Så passa på och fyll på barskåpet till sommaren. Lycka till i budgivningen på säsongens sista auktion!

Sommarauktionstips!

• Ezra B 12 Years, Heaven Hill 2001 Sherry Hogshead, Stagg Jr Barrel Proof
• High West: Double Rye & American Prarie Reserve
• Valdespino Legend of Cuban Rum Pre-1962 Solera
• Valdespino Family Heritage Solera Gran Reserva Brandy de Jerez
• Sundsvall Vodka Small Batch
• W. & J. Graham’s 90 Very Old Tawny Port
• 1930 Madeira Malvasia Solera

Senaste nytt

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Maltwhisk(e)y på portvinsfat i topp

Nyheter
ons 11:32

Rom-test — hur bra är bästsäljarna?

Blindtestet
ons 5:02

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.