Reviews Drinkable, indeed drinkable. Singleton of Dufftown har en vänlig smakprofil med det djup man förväntar sig av en 18-åring. Något att spilla upp och njuta av när som helst på dygnet. En märkvärdig kombination av finess och tillgänglighet som gör whiskyn till en glädjespridare.
“18-åringen har en märkvärdig kombination av finess och tillgänglighet.”
18 år är ju maltwhiskyns premium-klass. Det är hit man kommer för smakupplevelser ’extraordinaire’. Ofta kommer den här sortens whisky ur sherryfat vilket såklart kan vara trevligt men också pompöst. Starkvin förstorar kroppen som eken byggt genom åren samtidigt som destillatets identitet riskerar att suddas ut.
Diageos stora styrka är att man ogärna dyker ner i sherryträsket. Alla destillerier i koncernen arbetar i olika utsträckning mot blended-märken som Johnnie Walker och då läggs whiskyn på vanlig ek.
För att göra en utstuderad sherry-whisky som Macallan gjort sig kända för krävs att fatprogrammet från start styrs ditåt. Sånt sysslar inte Diageo med.
Maltwhiskydivisionen får rätta sig efter vad som finns i lagerhusen. Och där finns väldigt många fat att välja på så kvaliteten på tappningarna blir alltid bra.
Dufftown är Bell’s-malten framför andra. Arthur Bell & Sons köpte stället 1933. Pannorna drogs igång under whiskyboomen på 1890-talet av två affärsmän från Liverpool som inspirerats av ett besök på intilliggande Mortlach, staden Dufftowns första destilleri.
En spannmålskvarn invid Dullan Water (som flyter ut i River Fiddich) konverterades till destilleri och korn från Pittyvaich Farm förvandlades till whisky som räckte till att fylla nio 250-liters hogsheadfat år 1896.
Kanske var faten återanvända, inköpta från något annat destilleri. Det vore i så fall träffande eftersom den här whiskyn leder på mestadels 200-liters refill bourbon barrels. Ålderspannet håller sig inom ett och samma år med udda fat som är äldre. Dufftown-whisky som den kom i destilleriets barndom skulle man kunna säga!
“Eken ska märkas i en gammal whisky och kombinationen av frukt och ek är högst vilsam och belönande.”
Denna Dufftown drar verkligen in en med attraktiv blommig tropisk bouquet. Aldehyder står ut i form av mild blom-arom av syrén och viol. Behagligt sötaktig doft med toner av äppeldryck, nektar och torkade aprikoser. Centralt oljigt feta ektoner. Vädring ökar äppelådran och tillför sötlakrits från eken.
Rund böljande smak. Maltkorn tar på nektar av aprikos och fruktpuré av persika. Samtidigt ökande smörig knäckebrödsek. Lättsam blommig sorti. Halvlång matoljig eftersmak som är uppfriskande ren. Frukten puttrar på i sakta mak, under anas örtiga toner.
Bedårande estrar i första halvan av smaken som får ett fetare slut. Eken ska märkas i en gammal whisky och kombinationen av frukt och ek är högst vilsam och belönande. Inte arbetsam som det kan bli efter 20 år då eken ansamlas med större bitterhet.
Bara flaskan är värd ett köp. Utformad likt en storslagen fickplunta som snarare för tankarna till amerikanska västern. Jänkarna kan ju det här med flaskdesign.
Pavan har ritats av brittiska designbyrån DesignBridge. Etiketten pryds av en hoppande lax. Fiskarna vandrar årligen uppåt floden Dullan för att leka.
“För blended-drickare en nyförälskelse, för maltwhiskyfans en stunds vila…”
Priset är heller inte att leka med. 699 pix är prisvärt för en 18-åring. Nyss nämnda Macallan kostar över 2500 kr! Den lättsamma stilen borgar för succé. Det här är nämligen sofistikerad vardagslyx.
För blended-drickare en nyförälskelse att upptäcka. För maltwhiskyfans en stunds vila, en whisky att kontemplera och samla tankarna över. Gott är det hur som helst, prova!