Säsongens sista dryckesauktion tar i stort med 2049 utrop. Den som har stor köplust kommer att få ligga i med köp-fingret! Bukowskis bjuder på 346 destillat och starkvin. Till två tredjedelar skotsk whisky med 236 utrop. Men också orimligt dyra japaner värderade till en kvarts miljon kronor. Sören Nylund hittar en hel del god maltwhisky men också andra destillat som den oemotståndliga klosterlikören scharrtröös!
Dryckesauktion Då är den igång, säsongens sista fullmatade spritauktion. Onsdag 15 juni går klubban för allt. Jag ser direkt ett intressant utrop, en blandad lott med tre flaskor Old Pulteney.
Detta destilleri tillhör mina favoriter. Här ingår två flaskor som enbart släpptes för tax free-handeln. Noss Head har legat på amerikanska ex-bourbonfat.
En mycket trevlig och uppskattad skotte med smak av exotiska frukter av apelsin och citrus och en underliggande kryddighet i välbalanserad stil. Namnet kommer från fyren Noss Head och släpptes som sagt för duty free-marknaden 2013.
Spektrum WK 217 ingår i den så kallade ”WK-serien”. Dessa är utgåvor har skapats för att ära yrkesfisket i och omkring hamnstaden Wick i Northern Highlands. Whiskyn har sitt namn från ångdrivna båten WK 217 som byggdes 1920.
Utgåvan bestod av 9600 flaskor från fat utvalda av master blender Stuart Harvey. Lagringen har skett på amerikanska ekfat och spanska sherryfat. Serien består även WK 49 Isabella Fortuna och WK 209 Good Hope.
Det ingår även en 12-årig variant, men den är inte mer speciell än bolagsvarianten för 369 kr – notera att dessa tre är litersflaskor. Utropet 1700 kr är mycket rimligt, vilket i slutändan landar på 2175 kr (det tillkommer provision 25% samt den onödiga försäkringsavgiften på 50 kr).
Bevakningen torde ligga på runt 1200-1400 kr, så det kan vara ett smakklipp, men dock inte för en framtida investering. Men se upp, jag kanske lägger ett bud själv, eftersom det motsvarar mina smakpreferenser!
Länge var Old Pulteney bara tillgänglig i form ”independent bottler”-utgåvor. Destilleriet har sin officiella licens från 1826 och har under åren haft många olika ägare. Under Inver House ägande, som nu i sin tur ägs av Thai Beverage, kom dock egenutgivna buteljeringar.
En annan spännande lott är en mix av Ardmore, Auchroisk och Miltonduff. Den första kommer från Gordon & MacPhail och är destillerad 1991 samt buteljerad 2008.
Namnet Ardmore kommer från Gaeliskans Ard Moi som betyder ”stor lutning” och refererar till det böljiga landskapet i Aberdeenshire där destilleriet är lokaliserat.
Destilleriet grundades i slutet av 1800-talet av William Teacher och är nu i händerna på Beam Suntory. Destilleriet är känt för sin användning av rökigt maltkorn, trots att det är beläget i Speyside, men smaken balanseras av en distinkt blommighet.
Auchroisk 1993 kommer även den från oberoende buteljeraren Gordon & MacPhail och är buteljerad 2006. Destilleriet är beläget i Banffshire i Speyside. Här talar vi noll rökighet. Här finns istället en tydlighet av exotiska frukter såsom mogna bananer, ananas, mango och en krämig ton av kokosnöt.
I smaken kommer en vaniljton fram med sötaktig toffee. Allt i en välbalanserad smak som ger mersmak. Kommer att sitta perfekt till sommarens ljumma grillkvällar.
Till slut har vi en Miltonduff 1996 ”Exlusive Malts”, som kommer vid fatstyrka 54,1 vol %. En begränsad serie på 354 flaskor gör den till en rätt attraktiv spelare på marknaden. Även denna från Speyside.
Den påminner något om Auchroisk, med smak av exotisk frukt, men har en mer nötaktig smakinriktning. Acceptpriset för utropet är uppnått. Det är intressant eftersom den består av whiskydestillerier som inte är så välkända som de namnkunniga stjärnorna, men whiskyn i sig håller hög klass, och slutligen är priset inte omöjligt!
Det finns fler spännande maltwhisky i utbudet. Vad sägs om Abhainn Dearg 2008 First Bottling Cask #07. här saknas åldersangivelse, men det handlar om en ung whisky buteljerad 2011. Så vänta dig ingen smakexplosion i denna ”new make whisky” – om du vågar öppna den?
Namnet uttalas ungefär som “Aveen Jarræk”. Destilleriet år beläget i Uig, på ön Lewis i Yttre Hebriderna och är närapå så långt man kan komma västerut I Skottland.
Det var Mark Tayburn som startade detta destilleri 2008 och är faktiskt det första destilleriet sedan Shoeburn Distillery stängde ner 1844.
Utropet på 1200 kr är lite väl högt med tanke på att priset på auktioner utomlands varierar kraftigt från runt 700 till 1700 kr. 1200 kr i utrop innebär 1550 kr med alla avgifter som tillkommer. Notera att det handlar om en 50 cl-tappning. Men, det kan ju vara kul att äga en ”first bottling”.
Vill du ha en ”drick-lott”, ta en titt på denna kvartett standardutgåvor av Glengarioch, Glengoyne, Dalwhinnie och Oban. Ingen investering men utropspriset på 2000 kr är schysst.
Med tanke på ett en Oban 14 år ligger på 619 kr idag på Systembolaget. Här får man en fin blandning med whiskysmaker till sommaren eller att spara till hösten och kommande vinter. Inget att ligga på alltså!
En intressant provningslott är tre Islaywhiskys i form av Bunnahabhain Cruach-Mhòna Batch #12, Caol Ila 2002 Double Matured Distillers Edition, Laphroaig Quarter Cask; samt två Talisker i form av Dark Storm och vanliga 10-åringen.
Min rekommendation är att ni går ihop några stycken och fixar till en fin provning, så får ni lite olika stilar att smaka på. För alla som gillar rök i glasen!
Det finns ett tiotal japaner att kika på – men det japanska whiskyundret har gått för långt i pengamått mätt. De är alldeles för dyra och det blir mycket svårt att räkna hem investerade pengar framöver.
Dels är det spekulativt att ens försöka sig på att sätta en korrekt värdering på Card-serien – för det existerar inte. För vanliga Yamazaki 12 år ska man ha 2000 kr men för Ruter Tre är priset satt till 260 000 kr!
Dels är det mycket spekulativt att delta i budgivningen. Frågan är inte om detta fenomen kapitulerar, utan när? Men säkerligen kommer budgivningen gå bananas. Upphaussade objekt som är i ropet med höga utropspriset lockar alltid tills sig pengastinna lycksökare som för länge sedan missat spekulationsbussen.
De som råkade köpa spriten när ingen kände till den, eller brydde sig, ”skrattar hela vägen till banken”. För återbetalningen är helt enorm med en prisökning på 16 600%. Jo, du läser rätt = 16 600 %! Det finns nog inget annat område som gett denna enorma avkastning på investerade pengar!
Som tur är finns annan whisky att kika på. Rättare sagt ett par hundra till. Skrolla igenom utbudet och lägg bud på det som intresserar, men håll koll på budgivningen och kliv av i tid ifall det drar iväg.
Så att du inte trillar dit på avgifterna som tillkommer – det är inte alltid billigt på auktion. Som jag sagt förut, var påläst och ha koll på marknaden, oberoende om det handlar om destillat eller vin.
Det är så det går till att bygga upp en egen privat vin- eller destillatkällare! Handla med plånboken hellre än med sinnet. Fråga dig vad du vill ha? Är det drickbara produkter eller vill du investera i lagringsbara produkter som har potential att stiga i värde.
När det gäller destillat så blir ju innehållet inte bättre med lagring när de väl är buteljerade, starksprit behåller sin spänst under längre tid än vin. Men förvara inte destillaten i utrymmen med ljusinsläpp och heller inte för varmt! Svalt och mörkt – inte i en skrytig bokhylla i ditt vardagsrum!
Det finns sjutton utrop från svenska destillerier, men det är inte denna gång så mycket att hänga upp i midsommarstången. Mackmyra Whiskybibliotek är nu nere på 8000 kr i värderingen, vilket markant understiger toppen på dryga 20 000 kr i slutet av 2000-talet.
Sedan dess har det tillkommit en hel del nya destillerier och alla vill ha en del av marknaden. Kvaliteten har höjts enormt på senare år och alla de svenska destillerierna erbjuder fina varianter av olika lagringar och sorter.
På den amerikanska fronten är det en hel del Jack Daniel’s främst från en och samma säljare. Just gamle Jack är ett särfall. Det är samma whiskey som i Old No 7 i de konstfulla utgåvorna, som också ges ut i stora upplagor. Inget intressant, så jag passar där.
Vad gäller kategorin ”övrig sprit” fastnar jag för den gröna ”scharrtröösen”. Den har ju en otrolig spännande historia. Det är en munksprit med anor av det grandiosa slaget.
Marskalken d’Estrées gav 1605 munkarna i Chartreuese de Vauvert i Paris ett recept som kallades för ett ”elixir”. Det var från början ett grönsakselixir. Med tiden förfinades det och man kom på att det kunde destilleras.
Apotekaren Jérome Maubec var den som från början skapade ”Grande Chartreuse”. 1737 började munkarna handla med likören i områden runt Grenoble och Chambéry. Framgången var omedelbar!
1764 utvecklades den gröna varianten och den gula varianten kom ut på marknaden 1838, vilken var en mildare version. 1860 byggdes destilleri i Fourverie.
I början av 1900-talet utvisades dock munkarna, vilka tog med sig recept och bosatte sig i Tarragona i Spanien. Varifrån denna ”raritet” med ett utrop på hela 5000 kr kommer. Sedan efter andra världskriget upphävdes deportationen och munkarna återfick sin status som franska medborgare.
Efter 1989, då destillationen stängdes i Tarragona, görs likören igen i Voiron = Gud Ske Lov! Idag sägs det att endast två munkar känner till originalreceptet, vilka örter som används, hur de blandas och på vilket sätt lagringen sker innan buteljering. En remarkabel historia som sagt!
Nåväl, lycka till med budgivningen i denna säsongsavslutning. Detta är bara ett urval av många intressanta utrop men förhoppningsvis en liten vägledning.
Som sagt, var påläst och ha koll på marknaden, det är så du leder dig själv framåt till nya investeringar – men framförallt till din egen smakupplevelse av drycker som ska avnjutas i nutid!