fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Drinktipset: Tropiska smaker med Burning Spear!

av Gustav Aflodal
10 juni 2022

  
 Drinktipset    Helgen är räddad! Här kommer vårt andra drinktips med Spearhead. En whisky som i grunden gör om hela den skotska whiskyscenen. Gjord på 100% kornmalt men i en kolonnpanna.

Den traditionella skotska whiskyindustrin anser därför att det är en grainwhisky (som vanligen görs på vete eller majs). Men den här varianten med malt i basen liknar mer en bourbon eller irländsk whiskey med sin härliga estrar och sötma.

Whiskyn är fruktigare och bjuder på tropiska frukter i sin smakpalett samtidigt som den är lätt i kroppen och inte lika krävande som en vanlig maltwhisky. Alltså som gjord för cocktails.

Vilket Rumble/Sways barmästare Aron Firouzbakhsh Larsson tog fasta på när han skulle kreera en ny cocktail på whiskyn. Spearhead inbjuder till att göra en tropisk highball med smarriga fruktjoser.

– Burning Spear är en tropisk whisky sour med en ingefära-kick, förklarar Aron. Drinken är underbart frisk och juicy med smak av ananas plus en bitter apelsinig touch av Campari. Ett trick är att elda en apelsin-zest över drinken för att möta ingefärans och bitterns beska krydda.

När man tänker exotiska frukter är det oftast rom i cocktail-glaset. Men glöm inte bort whiskyn. Spearhead är visserligen en maltwhisky från Skottland men så långt från Scotch-traditionen man kan komma.

Whiskyn är lätt i kroppen och har en sötaktig smak liknande irländsk whiskey. Med en kryddighet från de speciella ekfaten spriten lagrats på som påminner om energisk bourbon.

Ekstavarna har utsatts för infraröd värme nämligen, vilket tar fram andra aromer ur träet än den vanilj man får genom att bränna ur fatet invändigt över öppen låga.

Och fruktdrinkar är väl härliga! Framförallt när balanserna sitter där med syrlighet och sötma samt viskningen av spritskärpa som fångar karaktär av spritbasen. Burning Spear gör just allt det, tycker The Spirits News Henrik Aflodal:

– Tropiska drinkar behövs verkligen när sommaren är här och värmer trycker på. Då måste man bara pigga upp sig med något uppfriskande och läskande.

För att göra en Burning Spear krävs lite förberedelser men det är svåra saker. Pressa fruktjoserna och häll på småflaskor och ställ i kylskåpet så du är redo när gästerna kommer.

Själva mixandet går snabbt, det är bara att mäta upp allt från juice-flaskorna och toppa med Spearhead och Campari mot slutet. Skaka loss med din shaker (full av is). Och sila upp i cocktail-glas.

Hur var det med partytricket med att tutta på ett apelsinskal över drinken vid serveringstillfället? Jo, oljorna i citrusen som avgår när man vrider zesten är lättantändliga och orsakar en liten explosion med en tändare i beredskap intill. Coolt och effektfullt. Men så måste man få vara kung i baren för en kväll, eller hur!

Spearhead funkar året runt men är alldeles briljant att ha med på festen eller när man grillar. Sippa på den som den är i aromglas när glöden knattrar och maten fräser. Gå sedan loss med cocktailen Burning Spear när middagsgästerna börjar droppa in.

Eller så gör du som sydstatarna gör i solnedgången i Kentucky. När värmen bedarrar tar man sin lemonad för att återställa vätskebalansen på ett anständigt och civiliserat sätt. Med en otroligt välsmakande cocktail alltså. Så kavla upp ärmarna och svarva ihop en classy whisky sour med Spearhead i centrum. Det är du värd, cheers!

• Spearhead 43% by Loch Lomond | SB-nr 55631, 379 kr
• Campari Bitter 25% | SB-nr 701, 99 kr

LÄS MER: Drinktipset – Gör en Rob Caife på Spearhead!
LÄS MER
: Maltwhiskyn Spearhead flörtar med Bourbon och Irish whiskey

TÄVLA och vinn cocktail-set från Spearhead

 Tävling    Blanda ihop din egen Rob Caife. Ta en bild och posta i sociala medier. Tagga The Spirits News i inlägget enligt nedan så har du chansen att vinna ett flådigt bar-set för att göra ännu bättre drinkar. Komplett med keps, t-shirt och handduk från Spearhead!
Facebook/Twitter: @SpiritsNews | Instagram: @spiritsnews

Burning Spear

  • 4 cl Spearhead whisky
  • 1 cl Campari Bitter
  • 1 cl ingefärsjuice
  • 1,5 cl sockerlag
  • 2,5 cl citronjuice
  • 3 cl ananasjuice
  • 2 stänk saltlösning
  • apelsinzest

Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka med mycket is. Sila över isblock i tumbler-glas. Elda med en tändare på en apelsinzest och vrid sedan till skalet för att frigöra oljorna, tänd på omedelbart. Släpp skalet i drinken.

Saltlösning

  • 5 cl vatten
  • tesked salt

Rör om tills saltet lösts upp.

VIDEOPRODUCENT: Mattias Bångman @mbangmangrams

Senaste nytt

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.