Drinktipset Helgen är räddad! Här kommer vårt andra drinktips med Spearhead. En whisky som i grunden gör om hela den skotska whiskyscenen. Gjord på 100% kornmalt men i en kolonnpanna.
Den traditionella skotska whiskyindustrin anser därför att det är en grainwhisky (som vanligen görs på vete eller majs). Men den här varianten med malt i basen liknar mer en bourbon eller irländsk whiskey med sin härliga estrar och sötma.
Whiskyn är fruktigare och bjuder på tropiska frukter i sin smakpalett samtidigt som den är lätt i kroppen och inte lika krävande som en vanlig maltwhisky. Alltså som gjord för cocktails.
Vilket Rumble/Sways barmästare Aron Firouzbakhsh Larsson tog fasta på när han skulle kreera en ny cocktail på whiskyn. Spearhead inbjuder till att göra en tropisk highball med smarriga fruktjoser.
– Burning Spear är en tropisk whisky sour med en ingefära-kick, förklarar Aron. Drinken är underbart frisk och juicy med smak av ananas plus en bitter apelsinig touch av Campari. Ett trick är att elda en apelsin-zest över drinken för att möta ingefärans och bitterns beska krydda.
När man tänker exotiska frukter är det oftast rom i cocktail-glaset. Men glöm inte bort whiskyn. Spearhead är visserligen en maltwhisky från Skottland men så långt från Scotch-traditionen man kan komma.
Whiskyn är lätt i kroppen och har en sötaktig smak liknande irländsk whiskey. Med en kryddighet från de speciella ekfaten spriten lagrats på som påminner om energisk bourbon.
Ekstavarna har utsatts för infraröd värme nämligen, vilket tar fram andra aromer ur träet än den vanilj man får genom att bränna ur fatet invändigt över öppen låga.
Och fruktdrinkar är väl härliga! Framförallt när balanserna sitter där med syrlighet och sötma samt viskningen av spritskärpa som fångar karaktär av spritbasen. Burning Spear gör just allt det, tycker The Spirits News Henrik Aflodal:
– Tropiska drinkar behövs verkligen när sommaren är här och värmer trycker på. Då måste man bara pigga upp sig med något uppfriskande och läskande.
För att göra en Burning Spear krävs lite förberedelser men det är svåra saker. Pressa fruktjoserna och häll på småflaskor och ställ i kylskåpet så du är redo när gästerna kommer.
Själva mixandet går snabbt, det är bara att mäta upp allt från juice-flaskorna och toppa med Spearhead och Campari mot slutet. Skaka loss med din shaker (full av is). Och sila upp i cocktail-glas.
Hur var det med partytricket med att tutta på ett apelsinskal över drinken vid serveringstillfället? Jo, oljorna i citrusen som avgår när man vrider zesten är lättantändliga och orsakar en liten explosion med en tändare i beredskap intill. Coolt och effektfullt. Men så måste man få vara kung i baren för en kväll, eller hur!
Spearhead funkar året runt men är alldeles briljant att ha med på festen eller när man grillar. Sippa på den som den är i aromglas när glöden knattrar och maten fräser. Gå sedan loss med cocktailen Burning Spear när middagsgästerna börjar droppa in.
Eller så gör du som sydstatarna gör i solnedgången i Kentucky. När värmen bedarrar tar man sin lemonad för att återställa vätskebalansen på ett anständigt och civiliserat sätt. Med en otroligt välsmakande cocktail alltså. Så kavla upp ärmarna och svarva ihop en classy whisky sour med Spearhead i centrum. Det är du värd, cheers!
• Spearhead 43% by Loch Lomond | SB-nr 55631, 379 kr
• Campari Bitter 25% | SB-nr 701, 99 kr
LÄS MER: Drinktipset – Gör en Rob Caife på Spearhead!
LÄS MER: Maltwhiskyn Spearhead flörtar med Bourbon och Irish whiskey
TÄVLA och vinn cocktail-set från Spearhead
Tävling Blanda ihop din egen Rob Caife. Ta en bild och posta i sociala medier. Tagga The Spirits News i inlägget enligt nedan så har du chansen att vinna ett flådigt bar-set för att göra ännu bättre drinkar. Komplett med keps, t-shirt och handduk från Spearhead!
Facebook/Twitter: @SpiritsNews | Instagram: @spiritsnews
Burning Spear
- 4 cl Spearhead whisky
- 1 cl Campari Bitter
- 1 cl ingefärsjuice
- 1,5 cl sockerlag
- 2,5 cl citronjuice
- 3 cl ananasjuice
- 2 stänk saltlösning
- apelsinzest
Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka med mycket is. Sila över isblock i tumbler-glas. Elda med en tändare på en apelsinzest och vrid sedan till skalet för att frigöra oljorna, tänd på omedelbart. Släpp skalet i drinken.
Saltlösning
- 5 cl vatten
- tesked salt
Rör om tills saltet lösts upp.