Drinktipset Rumble/Sway är baren man kommer tillbaka till. Ofta. Stället som ligger ett stenkast från Stureplan i Stockholm har känslan av ett vardagsrum dit livsnjutare lockas. Men här finns också en urban storstadsvibe av internationellt snitt.
Namnet fångar barens breda anslag. Rolig partystämning framåt nattkröken varvas med sofistkerad cocktailbar tidigare på kvällen. Helt rätt ställe för den som vill testa kvalitetsocktails och softa en stund.
The Spirits News bad barmästare Aron Firouzbakhsh Larsson skapa en classy cocktail med whiskyn Spearhead som bas. Flaskan har en look som verkligen passar in bra i barmiljön.
Buteljen har, precis som Rumble/Sway, en air av victorianskt 1800-tal över sig. Baren pryds av bokhyllor fyllda med litteratur och musikattiraljer. Inspiration till inredningen har också hämtats från Shakespears bokaffär i Paris.
Spearhead är en skotsk maltwhisky gjord i kolonnpannor av Coffey-snitt som står på Loch Lomond Distillery i Skottland. Skottarna ville göra en gränsöverskridande whisky som utseendemässigt och smakmässigt skulle kunna passera som en Irish Whiskey eller en American Bourbon.
Och det är på barscenen whiskeyn hör hemma. Från UK och USA till Sverige. Man kan sippa på den i aromkupa, över is i en tumbler eller i en cocktail.
– Det är ju en maltwhisky men den har en söt vibe av Irish i smaken och faktiskt lite kaffe som hittar hem till de vaniljiga tonerna hos en bourbon, berättar Aron. Jag kände direkt att Spearhead skulle funka bra i en Rob Roy med en twist av kaffe och såklart äkta italiensk amaro-bitter.
Det är så drinken är uppbyggd. Med Spearhead-whisky i botten, lite Vecchio Amaro del Capo och en skvätt kaffesyrup. Angostura bittern är där för att supporta amaron och saltstänket ska runda av och binda samman de söta tonerna med whiskysmaken.

Henrik Aflodal från The Spirits News beundrar hantverket från andra sidan bardisken. Det sista Aron gör är att duscha drinken med kaffespray. En doft av nyrostat kaffe sprider sig i lokalen.
Men det är vaniljspåret som tar täten i munnen med kaffeblinkningar åt irländsk whiskey som ju är känd för just kaffedrinkar. Fast här handlar det såklart om en kort alkoholstark drink som är kall. Henrik ler stort efter första sippen:
– Spearhead går igenom som ett spjut med sin härliga frukt- och vaniljton. Man tänker inte så mycket på kaffet utan det är mer amaron som går loss med sin aromatiska beska. Otroligt god cocktail att varva ner till efter en hektisk dag.
Aron har döpt sin kreation till Rob Caife som en blinkning till whiskyns ursprung. Caife är keltiska för ”kaffe” och uttalas kaafe. Drinken är en hommage till länken mellan Irland och Skottland som ju delar ett whisk(e)y-arv emellan sig.
Irländarna kom på Irish Coffee, kaffedrinken framför andra. Och Rob Roy var ju skottarnas frihetshjälte. Drinknamnet kom av en Broadway-pjäs om skotten 1941. Så här kommer ju Spearheads air av ”bourbon” in naturligt också.
Rob Roy betraktas i barkretsar (av somliga) som den främsta av cocktails baserad på Scotch. Däri ska såklart en söt vermouth användas vid sidan om en häftig portion whisky och några stänk bitters. Vermouth är samtidigt en mildare form av amaro så här dras reglagen upp tillsammans med det söta kaffet.
Titta in på Rumble/Sway på Birger Jarlsgatan 33 nästa gång du är i huvudstaden. Det är endast där man kan få en äkta Rob Caife signerad Aron Firouzbakhsh Larsson.
Men du kan enkelt göra drinken själv hemma. Kaffesyrup är ju inget annat än sötat kaffe. Brygg 1 dl kaffe och rör ner dubbelt så mycket socker, lägg i en vaniljstång, låt kallna. Sedan är det bara att röra ihop ingredienserna i ett mixerglas fullt av is och servera i ett snyggt glas. Sláinte!
• Spearhead 43% by Loch Lomond | SB-nr 55631, 379 kr
• Vecchio Amaro del Capo 35% | SB-nr 86712, 339 kr
LÄS MER: Maltwhiskyn Spearhead flörtar med Bourbon och Irish whiskey
TÄVLA och vinn cocktail-set från Spearhead
Tävling Blanda ihop din egen Rob Caife. Ta en bild och posta i sociala medier. Tagga The Spirits News i inlägget enligt nedan så har du chansen att vinna ett flådigt bar-set för att göra ännu bättre drinkar. Komplett med keps, t-shirt och handduk från Spearhead!
Facebook/Twitter: @SpiritsNews | Instagram: @spiritsnews
Rob Caife
- 5 cl Spearhead whisky
- 1 cl amaro bitter (Vecchio Amaro del Capo)
- 4 stänk angostura bitter
- 2 stänk saltlösning
- ½ cl kaffesyrup
- kaffespray (ev)
Häll whiskyn, amaron och kaffesyrupen i mixerglass. Stänk i angostura bitter och saltlösning. Fyll med is och rör i 11 sek, sila i cocktailglas. Duscha drinken med kaffespray om du vill.
Kaffesyrup
- 2 delar socker
- 1 del kallt kaffe
- vaniljstång
Koka tills sockret löser sig. Låt vaniljstången ligga kvar i lagen över natten. Sila av och förvara i flaska i kylskåpet.
Saltlösning
- 5 cl vatten
- tesked salt
Rör om tills saltet lösts upp.
Kaffespray
Blanda kaffesump med vanlig vodka 50/50. låt stå i ett dygn, sila av i kaffefilter. Tappa upp i liten sprayflaska (finns på apoteket).