Drinktipset Vad blir det för drink idag? Old Fashioned såklart. Urwhiskey-drinken där whiskeyn får spela huvudrollen. Aningen sötad och uppsnofsad med lite bitters.
Viktigt är att ha en karaktärsfull whiskey med tilltalande personlighet. Som Sexton Single Malt. Irländaren destillerad av Bushmills i Antrim.
Skapad av Alex Thomas, destilleriets kvinnliga master blender. En otroligt fruktig maltwhiskey sprungen ur den irländska skolan där man hellre väljer estrar före brödiga maltighet, förklarar hon:
– Här på Irland låter vi mäsken stilla sig så maltpartiklarna sjunker till bottnen och vörten klarnar. Då står inte maltlipiderna i vägen för de goda estrarna under jäsningen som sedan förmeras i Bushmills tre kopparpannor.
Skottarna å sin sida gillar grumligt maltig mäsk, vilket alla vet som någonsin druckit en maltberikad singelmalt från Skottland.
Men i fallet med Sexton tar Alex Thomas whiskeyn ännu längre in på det goda frukt-spåret genom att använda väldigt speciella ekfat:
– Sexton lagras uteslutande på sherryfat av oloroso-typ. Jämfört med amerikansk ek är den europeiska porösa vilket ger större lagringseffekt och kortare lagringstid. Hemligheten är att jag använder fransk ek istället för spansk, som balanserar ektrycket och ger whiskeyn en läcker parfym-touch.
När The Spirits News frågar Sextons Brand Ambassador Martin Juréhn vilken cocktail han helst vill se tvekar han inte en sekund:
– Old Fashioned såklart! Whiskey-drinkarnas moder. Min twist på klassikern är att förstärka sherrytonen i Sexton med lite äkta oloroso sherry. Det ger cocktailen en push och får whiskeyns fruktighet att blomma ut ordentligt!
Mixandet är enkelt och beroende på vad man har för ingredienser i sitt barskåp där hemma kan man steppa upp klassikern flera nivåer, förklarar Martin Juréhn:
– Enklast är att röra ihop whiskey, sockerlag och bitters, Angostura förslagsvis, i ett mixerglas fyllt med is och sedan sila upp i en tumbler. Klart!
– Men stanna inte här. Ta fram en flaska oloroso sherry och ’floata’ försiktigt sherry över en barsked. Droppa i en citronzest. Servera!

Ytterligare en level är att byta ut Angosturan mot en chokladbitters. Highclass är tyska The Bitter Truth Chocolate som Martin Juréhn gärna använder, men Angostura Cocoa funkar också.
Då får man den där lyxiga känslan av chokladpralin i eftersmaken. Som The Spirits News Henrik Aflodal kan vittna om när han sippar på Martins levvlade Old Fashioned:
– Sexton står i centrum med sin kreddiga fruktighet. Tutti frutti-tonen är det som gör drinken såå god. Sherryn som flyter på ytan ger body och en extra skjuts till whiskey-estrarna. Bittern ger ryggrad, och en smarrig konfekt-feeling i eftersmaken. Please try this at home…
Den historiska bakgrunden till 1800-talsdrinken Old Fashioned är rätt kul. Det här är verkligen ur-cocktailen, som från början gjordes på vilken sprit som helst med socker, vatten och lite bitters.
När vermouthen kom i spel i slutet av seklet och bartenders började servera 50/50-varianter på olika spritbaser kallade Manhattan eller Martini gjorde det gamla gardet revolt: ”All this modern nonsense, get me an Old Fashioned!”
Vi håller med. Gillar man whisky är det här en cocktail från gudarna: ”Go home and make The Sexton Old Fashioned, folks!”
• The Sexton Single Malt Irish Whiskey 40% | SB-nr 53536, 399 kr
• The Bitter Truth Chocolate Bitters 44% | SB-nr 87701, 299 kr (20 cl)
• Alburejo Oloroso Sherry 18,5% | SB-nr 8386, 89 kr (37,5 cl)
Sexton Old Fashioned
- 5 cl Sexton Single Malt Whiskey
- ½-1 cl sockerlag efter smak
- 3 stänk bitter (choklad eller vanlig Angostura)
- 2-3 cl oloroso sherry
Häll alla ingredienser utom sherryn i ett mixerglas med mycket is. Rör i 15-20 sek tills utsidan på glaset känns kall och fuktig av kondens. Sila upp i ett tumbler/rocks-glas med is. Vrid ur oljorna från en citronzest på toppen av drinken och ’floata’ slutligen oloroso på toppen. Detta gör du lättast genom att hälla sherryn långsamt mot rörskeden som hålls precis vid ytan. Isen och skeden gör så att sherryn lägger sig som ett flytande lock ovanpå drinken. Cheers!