fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Drinktipset: Sexton Sour triggar ektonerna i whiskeyn!

av Gustav Aflodal
8 juli 2022

  
 Reviews    Sexton är singelmalten som tagit hela Amerika med storm. Kokad på 100% kornmalt på Bushmills Distillery på Nordirland. Marknadsförd i en trendig sexkantig flaska som pryds av en skelett-gubbe i hög hatt.

Sexton är full av irländska estrar och goda smaker. Trippeldestillerad för att förmera frukterna i destillatet. och lagrad på speciella sherryfat som förstärker de tropiska frukten i glaset.

Den perfekta drinken att göra på en whiskey av Sextons snitt är såklart en sour. Blandningen slog igenom i staterna på 1860-talet som den självklara cocktailen i whiskeysammanhang.

1879 konstaterade dagstidningen Atlanta Daily Constitution: ”När amerikaner träffar amerikaner uppstår Whiskey Sour.” Hundra år senare, på 1960-talet, fick drinken konkurrens av Margarita gjord på tequila som socialt kitt.

Martin Juréhn, brand ambassador för Sexton.

Det är ungefär då det enkla grundformatet med sprit-surt-sött utvecklades. Sour-konceptet har sedan dess breddats med otaliga variationer. Mixolog Martin Juréhn, som är brand ambassador för Sexton här i Norden, gör sin egen twist på Sexton Sour:

– Att addera äggvita är mer eller mindre en självklarhet i sour-sammanhang numera. Den är med för ge att drinken mer ’body’ och så ser det ju så festligt ut. Min personliga touch är några stänk bitters som får whiskeyn att växa.

Äggvitan är en europeisk uppfinning som uppstod på 1920-talet och etablerade sig i USA först kring 1940. Idag används äggvita i regel i en sour-drinkar. Men det finns ett trick som drinkproffsen tar till men hemmabartenders missar.

Det gäller att ha lite vana av äggknäckande, bara äggvitan ska med…

När man jobbar med äggvita ska drinken förskakas innan isen tillsätts. Eller torrskakas som barfolket säger. Ungefär som när man vispar äggvitan till en maräng-smet.

Ingredienserna blandas samman ordentligt och äggvitan bildar sitt karaktäristiska fasta skum, som sedan lägger sig som en vit skumkrona ovanpå drinken. Först i andra vändan fylls shakern med is. Och Martin Juréhn påpekar att folk vanligen är snåla med isen:

– Fyll behållaren med is, det räcker inte med några enstaka isbitar. Skaka resolut i max 12 sekunder. Kom ihåg att vi vill väcka drinken när vi skakar den, inte vagga den till sömns. För lite is och utdraget segt skakande gör drinken blaskig och för mjäkig.

Henrik Aflodal från The Spirits News är som vanligt bargäst och har i alla år haft ett extra gott öga till Whiskey Sour som drink.

– Den friska citronjuicen mjukar upp de lite skarpa trätonerna i ekfatslagrad dryck, som whiskey ju är. Fast i Sexton Sour kommer bitterheten tillbaka med de där stänken av bitters på toppen. Väldigt raffinerat. Och väldigt gott.

Sexton Whiskey Sour

  • 5 cl Sexton Single Malt Whiskey
  • 3 cl färskpressad citronjos
  • 2 cl sockerlag
  • äggvita
  • några stänk Angostura bitters

Häll Sexton, citronjos, sockerlag och äggvita i en shaker utan is och torrskaka kraftigt i 10 sek.
Detta kallas för en ”Dry-Shake” och görs för att bygga textur i drinken (som att vispa äggvitan till maräng).
Öppna shakern och fyll den med mycket is. Skaka kraftigt i ca 12 sek. Sila upp i ett cocktailglas och garnera gärna med några droppar bitters på toppen.

Sockerlag är väldigt enkelt att göra. Häll lika delar strösocker och vatten i en kastrull. Rör under uppvärmning tills alla sockerkristaller löst upp sig. Låt svalna och tappa sedan upp i en ren flaska och förvara i kylen i flera veckor.

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.