Reviews Sexton är singelmalten som tagit hela Amerika med storm. Kokad på 100% kornmalt på Bushmills Distillery på Nordirland. Marknadsförd i en trendig sexkantig flaska som pryds av en skelett-gubbe i hög hatt.
Sexton är full av irländska estrar och goda smaker. Trippeldestillerad för att förmera frukterna i destillatet. och lagrad på speciella sherryfat som förstärker de tropiska frukten i glaset.
Den perfekta drinken att göra på en whiskey av Sextons snitt är såklart en sour. Blandningen slog igenom i staterna på 1860-talet som den självklara cocktailen i whiskeysammanhang.
1879 konstaterade dagstidningen Atlanta Daily Constitution: ”När amerikaner träffar amerikaner uppstår Whiskey Sour.” Hundra år senare, på 1960-talet, fick drinken konkurrens av Margarita gjord på tequila som socialt kitt.

Det är ungefär då det enkla grundformatet med sprit-surt-sött utvecklades. Sour-konceptet har sedan dess breddats med otaliga variationer. Mixolog Martin Juréhn, som är brand ambassador för Sexton här i Norden, gör sin egen twist på Sexton Sour:
– Att addera äggvita är mer eller mindre en självklarhet i sour-sammanhang numera. Den är med för ge att drinken mer ’body’ och så ser det ju så festligt ut. Min personliga touch är några stänk bitters som får whiskeyn att växa.
Äggvitan är en europeisk uppfinning som uppstod på 1920-talet och etablerade sig i USA först kring 1940. Idag används äggvita i regel i en sour-drinkar. Men det finns ett trick som drinkproffsen tar till men hemmabartenders missar.

När man jobbar med äggvita ska drinken förskakas innan isen tillsätts. Eller torrskakas som barfolket säger. Ungefär som när man vispar äggvitan till en maräng-smet.
Ingredienserna blandas samman ordentligt och äggvitan bildar sitt karaktäristiska fasta skum, som sedan lägger sig som en vit skumkrona ovanpå drinken. Först i andra vändan fylls shakern med is. Och Martin Juréhn påpekar att folk vanligen är snåla med isen:
– Fyll behållaren med is, det räcker inte med några enstaka isbitar. Skaka resolut i max 12 sekunder. Kom ihåg att vi vill väcka drinken när vi skakar den, inte vagga den till sömns. För lite is och utdraget segt skakande gör drinken blaskig och för mjäkig.
Henrik Aflodal från The Spirits News är som vanligt bargäst och har i alla år haft ett extra gott öga till Whiskey Sour som drink.
– Den friska citronjuicen mjukar upp de lite skarpa trätonerna i ekfatslagrad dryck, som whiskey ju är. Fast i Sexton Sour kommer bitterheten tillbaka med de där stänken av bitters på toppen. Väldigt raffinerat. Och väldigt gott.
Sexton Whiskey Sour
- 5 cl Sexton Single Malt Whiskey
- 3 cl färskpressad citronjos
- 2 cl sockerlag
- äggvita
- några stänk Angostura bitters
Häll Sexton, citronjos, sockerlag och äggvita i en shaker utan is och torrskaka kraftigt i 10 sek.
Detta kallas för en ”Dry-Shake” och görs för att bygga textur i drinken (som att vispa äggvitan till maräng).
Öppna shakern och fyll den med mycket is. Skaka kraftigt i ca 12 sek. Sila upp i ett cocktailglas och garnera gärna med några droppar bitters på toppen.
Sockerlag är väldigt enkelt att göra. Häll lika delar strösocker och vatten i en kastrull. Rör under uppvärmning tills alla sockerkristaller löst upp sig. Låt svalna och tappa sedan upp i en ren flaska och förvara i kylen i flera veckor.