ARRAN OCH LAGG kan inte vara mer olika. Det enda man har gemensamt är ön, och ägaren förstås. Men som för att visa hur disparata processerna verkligen ska vara byggde Arran, beläget längst norrut, sitt rökdestilleri i södra änden av ön.
Bilresan däremellan tar knappa timmen vilket är långa avstånd i ett whiskyskottland där destillerierna på fastlandet ofta ligger inom en kvarts räckhåll.
Arran invigdes 1995, byggd i traditionell stil. Pagoden på plats döljer ingen maltugn utan sattes dit för att påpeka att här görs en klassisk skotsk maltwhisky.
Lagg ser mer ut som ett konferenscenter med stora glaspartier, i magnifik skala. Med sitt söderläge på slättlandet med utsikt över Campbeltown inbjuder stället till turism, inte minst när solen skiner.
Man stannar till, tar en kaffe eller något gott att äta, kanske köps en whisky som present. Lämpligen inte till en själv, besökarna är ofta engelska sommarhusägare som dras till miljön snarare än vätskan.
Lagg gör uteslutande rökig maltwhisky och är ingen walk-in-the-park. Men såklart kan man köpa med sig en fruktträdgårdsälskande Arran istället.
Lagg är en whisky som skjuter hårdare kulor och tar sikte på whiskyfolket, alla vi som dyrkar whiskylivet och njuter av smakerna. För smakar mycket gör det av Lagg.
Liksom av Arran ska tilläggas. Denna Calvados of the North hyllad för sin ungdomliga äppelcharm som kommit in i andra andningen och intagit fallfruktens domäner, menar Arrans whiskymakare James MacTaggart:
– Det intressanta är att äppeltonerna i Arran delvis transformeras till citrus i bourbonfat. Bortåt 10-årsstrecket får vi ut en oljig, maltig whisky i fruktträdgårdsstil med äpple och päron, men också friska citronaromer.
Arran görs i liten panna på 4300 liter med högsmal hals som reser sig närmare fem meter ur en klotformad mage, lyne-armen sluttar dessutom svagt uppåt på väg in i kondensorn. Ut kommer ett synnerligen fruktmaxat destillat. Varifrån kommer all frukt?
– Den snabba jäsningen på 55 timmar gör mäsken lätt och fruktig, förklarar James MacTaggart. Estrarna förmeras sedan genom en långsam utdragen destillering som befordrar omkokning.
Ölet smakar verkligen fruktigt av söt fruktkola med maltig eftersmak som är lite syrlig men framförallt ren och snäll.
På Lagg, där de första dropparna rann av pannan i mars 2019, kokar man raka motsatsen i spritväg. För det första används rökigt maltkorn med ett fenolinnehåll på 50 ppm. Pannorna är små och vida med släpande sidor där ångorna inte kan fastna.
Här vill man ha en tungt oljig ’new make’. Självklart sluttar lyne-armen brant nedåt för att få med fenolerna. Pjäserna körs ganska bryskt för att få ut en mer kraftfull sprit, menar destillerichef Graham Omand:
– Spriten ska vara sötaktigt rökig med kryddig värmande touch. Lagg-stilen rymmer gräsnoter, aska och lägereld. Spriten lagras mestadels på 1st fill bourbon barrels med litet tillskott av sherryfat. Det är den mixen vi vill ge ut bortåt 10-årsstrecket. Rökigheten gömmer sig de första åren men kommer att återvända mer och mer.
Det finns väl inget mer intressant än att prova vit råwhisky. Råvaran som för all framtid definierar vad whiskyn kommer att smaka, själva utgångspunkten. Here goes:
Laggs nysprit luktar diesel med en maltig kakig sötma. I munnen söt torvrök med kakiga toner och lägereld i eftersmaken som är fetaktigt värmande. Vattnad kommer vingummin fram med härlig rökbeska i efterklangen.
Nu när alla kort ligger på bordet är det dags att prova whiskyn och jämföra smakerna från öns två pannor. Hur utvecklas destillaten i likartade fatmiljöer? Tre dueller där aromkulorna viner hejvilt och understundom träffar samma mål.
1Arran Quarter Cask är en rätt otrolig whiskyuppenbarelse. Efter 7 år har whisky från 1st fill bourbon barrels tappats om till kvartsfat på 125 liter för ytterligare 2 års lagring.
Whiskyn har en syrligt ettrig nos, stickig citrus med glimtar av övermogna äpplen som mynnar i äppelvinägerodör. Käften är citronkaramelligt simmig med fyllig syrup medan avslutet är stramare ekbeskt med skalbeska av lemondrops och en tillbakadragen men molande pepparton.
Vattnad framträder mer dämpande ek som gör smaken rikare och mer komplex. Det kan tyckas vågat att låta whiskyn ligga 24 månader på mindre ekfat men ekpushen mildras faktiskt av längre finishtid som gör att ektonerna integreras i helheten bättre.
Resultatet är också fantastiskt. Testets höjdare kvalitetsmässigt såväl som upplevelsemässigt.
1Motparten är Laggs bourbonfatslagrade Inaugural Release nr 1. En historisk utgåva eftersom det är den första whisky nykomlingen gav ut. Det kan tyckas orättvist att jämföra en 3-åring med en 9-åring men rökfaktorn gör att den yngre whiskyn flyger på bra.
Ungdomstonerna drunknar i den myckna röken, samtidigt som rökdestillatet är otroligt bra intonerat. Detta måste vara den godaste ungrökaren i historien?
Burlesk arom nyhälld. Det stinker surnad enrisrökt skinka och mäskig tjärpastill. Torvröken drunknar i sockerlag. Runtom en tilltalande air av granskog. Mastig sötrök minsann.
Whiskyn smakar cederträrökt sockervadd a la BBQ med försvinnande clean sotad finish. Så här ung whisky bör man inte vattna, då brukar den bräckliga strukturen raseras, men icke här!
Visserligen blir aromen mer sockervaddigt ungrökig men käften blir bara mer smaskig och kommersiellt slipad. Den lättsamma smaken bärs av cederträaromatisk rök där sockervadd föregår söta torvrökskyar. I avslutet salted caramel med sötlakritsvibes. Allt stannar i sotat laxskinn.
Vad är grejen med bourbonfat egentligen? Jo, sötman. Den amerikanska eken ökar sötman i whiskyn. I Arrans fall får de syrliga destillattonerna en motpart i de feta söta ektonerna. Spänningen däremellan lyfter spriten till en högre nivå.
I rökiga Lagg är det såklart den amerikanska eken som knyter ihop allting. Den tvättar bort ungdomen och förstärker sötman i spriten. På tre år orkar eken med att skapa variation i rökuttrycket.
Men det är destillatet i sig som gör whiskyn. Lagg kan nämligen inte misslyckas, spriten är så smart konstruerad med sötman som bäddar ner fenolerna redan i den olagrade råwhiskyn, faten är bara grädde på moset!
2Här i Sverige har Arran gjort sig ett namn med sina finishprodukter på vinfat. Amarone Cask är nästa whisky att synas i sömmarna. Här har drygt 6-årig bourbonfatslagrad whisky slutlagrats på italienska rödvinsfat i upp till ett år.
Rödvinet tar ner euforiska Arran några snäpp. Uttrycket blir lugnare och mer kontrollerat. Destillatets jungfruliga fräschör dämpas. Det luktar syltad fruktträdgård omgärdat av ekfanér och på djupet en smula skosula.
Smaken är trevligt fruktdämpad i syltig stil med äppelhalvor i sockerlag. Anrättningen lyfts av kryddeufori mot slutet men eftersmaken bjuder på aningen för mycket kryddsyrlig ek.
Obalansen tvättas ur med några droppar vatten som gör whiskyn mer approachable. Doften hyfsar till sig, och saftar till sig med jäst äppelsaft och övermogna plommon. Rund och god fruktkakig smak med eterisk air en bit in som luftar till den drottningsyltiga refrängen.
Det här är en sällskapswhisky, en enkel sak, för att vara en Arran-whisky. Vineken överkompenserar, destillatet utmanas. Men så är rödvinsfat kända för att vara svårjobbade.
2Så hur ska det gå för rökgalna Lagg? Efter 2,5 år har man plockat ut whisky från bourbonfat och tappat om på små 55-liters utbrända Riojafat för ytterligare ett halvårs lagring.
Tillvägagångssättet är smart. Man inbillar sig inte att färsk rödvinsek funkar med så här tung röksprit. Syran skulle krocka med rökpartiklarna och göra whiskyn snedtänkt. Men återuppväckt ”nyek” med lite vinsyror på djupet kanske?
Ur småfaten utvinns mer karamelliserat socker än vinrester. Precis som vi har sett balanserar söta fattoner röken skickligt. Resultatet blir en elegant, lyxigare rökwhisky som är ovanligt lugn för sin ålder. På så sätt liknar utgåvorna varandra, båda destillaten mattas av och landar försiktigare.
När Laggs bourbon-variant bjöd på en grotesk arom serverar Rioja-lagringen en balanserad bouquet av torvrök och fruktkaramell som resulterar i en sorts sotig bröstkaramell-odör med knäck/toffee under. Överallt kvistiga ektoner.
Röken tämjs i munnen som är väldans okomplicerad. Godis och torvrök saftar på med en segsöt rökbeska samt en läskande fruktkaramellig eftersmak därpå, lagom motoroljefet, varur skalbesk torvrök sakta växer.
Den här ynglingen klarar inte vattenprovet, visserligen förfinas aromen men smaken tappar nivåer, fortfarande god men enklare. Det brända vinfatet lirar snyggt med fenolerna men tricket är alltså att inte utsätta whiskyn för rena vintoner.
3Frågar man Islay-folket, ska röksprit lagras på vanliga ekfat som kultiverar röken utan att lägga sig i karaktären för mycket. Vinfat var en ickefråga tills Bowmore började experimentera med sherryfat, och så småningom rödvinsfat.
Allra bäst funkar förstås sherry till rökkok, precis som olorosofat tillför attraktiva element till orökt whisky.
Laggs nya whisky heter Corriecavie (som är en by norr om destilleriet) och har legat i 3,5 år på fat. Först på bourbontunnor och sista halvåret på oloroso sherryfat från bodegan Migeul Martin i Jerez. Det går inte helt ihop denna gång.
Whiskyn luktar hobnobs och knaperstekt bacon, mitt i mäskigt rökkorn. Destillatet mår bättre av omaskerad sötma än det något syrliga sherryvinet. Här finns en ton av sur serranoskinka.
Smaken är stramt växtsaftig och sött kaffechokladig med torvrökslingor. Grönkål och gräs gör avslutet bökigt. Vatten behövs verkligen för att vrida till balanserna. Grönheten tonas ner och sötman ökar. Lagg behöver några år till för att komma i fas med starkvinet, nu krockar elementen.
3Något helt annat är mångas Arran-favorit. Anomalin som kallas Crazy Swede, efter att svensken Thomas Kuuttanen hittat några oloroso sherry butts i Arrans lagerhus för några år sedan fyllda med röksprit som gjorde att topplocket gick.
Han tjatade till sig faten efter en lång övertalningskampanj och resultatet blev Arran Heavily Peated. Tappningen är en modern klassiker som är satans god, helt enkelt.
Utgåvan serverar en annorlunda rök än övriga öar. Sherryn transformerar fenolerna som egentligen inte märks. I näsan blöta lovikavantar och garvat läder uppblandat med torvrök och motorolja men framförallt torr sherry och fruktkaramell.
I munnen möter gummitoner och Ahlgrens bilar torkad frukt och sherry med dieselvibe. I den långa eftersmaken kravlar sig sherrybakad torvrök fram, understödd av söt bacon.
En förödande cool whisky man aldrig kan få nog av. Men så är den äldre än Lagg också, dubbelt så gammal. Det är möjligen hit vi är på väg med destillatet på öns sydspets, fast med ännu mer rök.
För med nybygget i Lagg har Arran helt och hållet slutat med rökwhiskykok, de sista skvättarna tappades på fat 2017. Laggs rökresa har precis börjat…
• Arran Quarter Cask 56,2% | SB-nr 11529, 599 kr
• Arran Amarone Cask Finish 50% | SB-nr 41456, 669 kr
• Arran Heavily Peated Sherry Casks 50% | SB-nr 501, 589 kr
• Lagg Inaugural Rel. 1 Bourbon Cask 50% | SB-nr 41376, 995 kr
• Lagg Inaugural Rel. 3 Red Wine Charred Cask 50% | SB-nr 41375, 995 kr
• Lagg Corriecravie Sherry Cask Finish 55% | SB-nr 41487, 799 kr