Skatter & Handel Vem är du – ska spriten vara billig eller dyr? Eftersom du läser detta är du troligen beredd att lägga en slant för att få kvalitetssprit. Billigaste smuggelspriten eller eget hembränt lockar fortfarande men det i lyxsegmentet tillväxten sker. När folk har råd lägger man mer pengar på att dricka kungligt.
IWSR (International Wine & Spirits Research) slår fast att “status-sprit” är på frammarsch. Tillväxten för flaskor som kostar mer än $100 (1000 SEK) rusar just nu globalt.
Värdet på statussprit (exkluderat kinesiska baijiu) var ifjol värd 83 miljarder kr. De senaste fyra åren har segmentet växt med 7% jämfört med den totala spritmarknaden som har en tillväxt på 2%. Och det är Cognac och Scotch som driver köparna framför sig.
Men det är i de mindre kända kategorierna som den stora potentialen finns. Amerikansk whiskey, tequila, irländsk whiskey och rom. Utifrån ett corona-perspektiv tenderar lyx-märken vara mer motståndskraftiga i tider av ekonomisk osäkerhet.
Dock flaggar IWSR för att framfarten för dyrare sprit kan bromsa in ifall kineser och travel retail stoppas under en längre tid.
– Trots att undersökningen gjordes före corona-utbrottet har vi sett att tidigare pandemier som sars samt även finanskrisen 2008 påverkar handeln med lyxvaror men statusspriten har alltid återhämtat sig till tidigare nivåer, säger Mark Meek, VD för IWSR.
Mellan 2008 och 2012 ökade försäljningsvärdet med 230%. Lyxartiklarna säljs dessutom i butik eller via e-kommers snarare än över bardisken vilket betyder att försäljningen kan hållas upp trots rådande kris.
Den mesta omsättningen sker mellan 1000 och 2500 kr men tillväxtpotentialen är som störst i spannet upp till 10 000 kr. IWSR rekommenderar att handeln ska börja experimentera med mindre flaskstorlekar för att få fler (nya) konsumenter att prova på. Ett sätt att bredda konsumentbasen på sikt.