Reviews Detta är en stor stund för vänner av skotsk maltwhisky. Aberlour har nämligen fått påökning. En reguljär återkommande 14-åring som fyller ut tomrummet mellan 12 och 16 år.
Det handlar självfallet om en ’Double Cask Matured’. Beteckningen som först myntades 2001 men formaliserades först 2019 innebär att man mixar whisky lagrad på bourbonfat med sherryfat. Alltså ett regelrätt blending-jobb där fattyperna samverkar för att åstadkomma önskad smakprofil.
Och eftersom fat är variabla till sin natur måste man till varje batch balansera delarna för att hamna rätt. Inget givet recept finns alltså. Blending-teamet lägger till och drar ifrån fat allteftersom man jobbar sig fram till slutmålet.
“14-åringen fokuserar på vår ’terroir’. Vi vill framhäva den naturliga karaktären hos Aberlour som vi kokar fram varje dag här på destilleriet.” -Graeme Cruickshank
Destillerichef Graeme Cruickshank har varit med och designat 14-åringen som ska vara en brygga emellan de yngre och äldre kusinerna:
– 14-åringen fokuserar på vår ’terroir’. Vi vill framhäva den naturliga karaktären hos Aberlour som vi kokar fram varje dag här på destilleriet. Tanken är att Aberlours ’new make’ med toner av svarta vinbär och lite citrus ska slå igenom i den nya whiskyn.
För att komma dit har bourbonfatsdelen i receptet fått ta mer plats. Men man ska inte glömma bort sherryn. Starkvinet förstärker ju svartvinsbärsfrukten i whiskyn.
Men här vill man alltså gå en annan väg med mer vanlig ek i makeupen. Inte för att Aberlour egentligen frustar av sherry, frånsett a’Bunadh som ju uteslutande byggs upp av färska oloroso sherryfat.
Storheten i Double Cask-konceptet är att fattyperna smälter samman med destillerikaraktären till en helhet där inget tillåts ta över och ge tappningarna slagsida.
Man känner igen en Aberlour på doften. En intagande inbjudande frukt-nos. 14-åringen har just det som är ’hallmark-Aberlour’.
Aromen är söt och välkomnande med hallonbåtar och smultron, samt såklart svartvinbärsvingummin. Centralt mjuka toner av bärpaj och gräddkola. Eken kretsar kring fruktkalaset med torra fanértoner och aromatisk tobak. En oförställd, okomplicerad, utåtriktad arom typisk för Aberlour.
Smaken går en annan väg. Den är luftig och mer ekdriven. Men starten känns igen med rund sherry och breda godisestrar, som dock kommer av sig.
Halvvägs stramar nämligen eken upp och ger plats för en luftig tuggummiton. Mot slutet eteriska fanértoner, liksom pirrig av fragrant ek.
Lång fruktkaramellig avslutning med krämig fruktpaj i botten. Men fetare tobaktoner äger scenen ihop med krydda som förlänger eftersmaken.
“De extra två åren på ek märks. Det här är en mer krävande Aberlour jämfört med den exemplariska 12-åringen. Men precis lika god!” -Henrik Aflodal
De extra två åren på ek märks. Visst kan man säga att destillerikaraktären tar mer plats eftersom sherrydelen skruvats ner. Samtidigt har den amerikanska eken fått mer att säga till om.
Det här är en mer krävande Aberlour jämfört med den exemplariska 12-åringen. Whiskyn präglas av en häftig ekdominans. Därmed inte sagt att den är svår av sig. För hur kan en Aberlour vara det?
Graeme Cruickshank är bestämd: ”En Aberlour är en fruktig dram.” Och det är den nya 14-åringen. Destillatet med all sin sötsyrliga fruktighet finns med i varje del av whiskyn.
En spännande brygga mellan urgoda 12-åriga huswhiskyn och den mer djuplodande sherryrika 16-åringen. Många Aberlour-fans kommer att fastna för denna mer luftiga 14-åring som visar upp en ny sida av favoritdestilleriet.