fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 3 december 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Ekdriven luftig 14-årig Aberlour…

...som är lika fruktgod som vanligt

av Henrik Aflodal
2 december 2021


 Reviews    Detta är en stor stund för vänner av skotsk maltwhisky. Aberlour har nämligen fått påökning. En reguljär återkommande 14-åring som fyller ut tomrummet mellan 12 och 16 år.

Det handlar självfallet om en ’Double Cask Matured’. Beteckningen som först myntades 2001 men formaliserades först 2019 innebär att man mixar whisky lagrad på bourbonfat med sherryfat. Alltså ett regelrätt blending-jobb där fattyperna samverkar för att åstadkomma önskad smakprofil.

Och eftersom fat är variabla till sin natur måste man till varje batch balansera delarna för att hamna rätt. Inget givet recept finns alltså. Blending-teamet lägger till och drar ifrån fat allteftersom man jobbar sig fram till slutmålet.

“14-åringen fokuserar på vår ’terroir’. Vi vill framhäva den naturliga karaktären hos Aberlour som vi kokar fram varje dag här på destilleriet.”  -Graeme Cruickshank

Destillerichef Graeme Cruickshank har varit med och designat 14-åringen som ska vara en brygga emellan de yngre och äldre kusinerna:

– 14-åringen fokuserar på vår ’terroir’. Vi vill framhäva den naturliga karaktären hos Aberlour som vi kokar fram varje dag här på destilleriet. Tanken är att Aberlours ’new make’ med toner av svarta vinbär och lite citrus ska slå igenom i den nya whiskyn.

För att komma dit har bourbonfatsdelen i receptet fått ta mer plats. Men man ska inte glömma bort sherryn. Starkvinet förstärker ju svartvinsbärsfrukten i whiskyn.

Men här vill man alltså gå en annan väg med mer vanlig ek i makeupen. Inte för att Aberlour egentligen frustar av sherry, frånsett a’Bunadh som ju uteslutande byggs upp av färska oloroso sherryfat.

Storheten i Double Cask-konceptet är att fattyperna smälter samman med destillerikaraktären till en helhet där inget tillåts ta över och ge tappningarna slagsida.

Man känner igen en Aberlour på doften. En intagande inbjudande frukt-nos. 14-åringen har just det som är ’hallmark-Aberlour’.

Aromen är söt och välkomnande med hallonbåtar och smultron, samt såklart svartvinbärsvingummin. Centralt mjuka toner av bärpaj och gräddkola. Eken kretsar kring fruktkalaset med torra fanértoner och aromatisk tobak. En oförställd, okomplicerad, utåtriktad arom typisk för Aberlour.

Smaken går en annan väg. Den är luftig och mer ekdriven. Men starten känns igen med rund sherry och breda godisestrar, som dock kommer av sig.

Halvvägs stramar nämligen eken upp och ger plats för en luftig tuggummiton. Mot slutet eteriska fanértoner, liksom pirrig av fragrant ek.

Lång fruktkaramellig avslutning med krämig fruktpaj i botten. Men fetare tobaktoner äger scenen ihop med krydda som förlänger eftersmaken.

“De extra två åren på ek märks. Det här är en mer krävande Aberlour jämfört med den exemplariska 12-åringen. Men precis lika god!”  -Henrik Aflodal

De extra två åren på ek märks. Visst kan man säga att destillerikaraktären tar mer plats eftersom sherrydelen skruvats ner. Samtidigt har den amerikanska eken fått mer att säga till om.

Det här är en mer krävande Aberlour jämfört med den exemplariska 12-åringen. Whiskyn präglas av en häftig ekdominans. Därmed inte sagt att den är svår av sig. För hur kan en Aberlour vara det?

Graeme Cruickshank är bestämd: ”En Aberlour är en fruktig dram.” Och det är den nya 14-åringen. Destillatet med all sin sötsyrliga fruktighet finns med i varje del av whiskyn.

En spännande brygga mellan urgoda 12-åriga huswhiskyn och den mer djuplodande sherryrika 16-åringen. Många Aberlour-fans kommer att fastna för denna mer luftiga 14-åring som visar upp en ny sida av favoritdestilleriet.

Aberlour 14 år 40%

 91p ​  Doft 22, Smak 23, Avslut 23, Balans 23  Ges ut i mindre batcher av Chivas. Mix av 14-årig maltwhisky lagrad på bourbon barrels samt oloroso sherry butts, både 1st fill och 2nd fill. Blender-teamet har tagit fram smakprofilen tillsammans med destillerichef Graeme Cruickshank. Fattyperna balanseras utifrån givet fatmaterial inför varje batch för att leverera samma smakprofil. Finns i Systembolagets beställningssortiment.  SB-nr 53708, 599 kr

Nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram

  • Whiskytipset:  Första orökta Benromach-whiskyn från de mindre pannorna installerade 1998 är här. 100% ekologisk, lagrad på nyeksfat. "Ett battle mellan färskt maltkorn, retfulla nyekstoner och bedagade fallfruktestrar. Kontrastrik och spännande.” Står på hyllan i 120 Systembolagsbutiker.

LÄNK i BIO
  • Dryckesauktion: Tre formidabla Curation-flaskor går under klubban i veckan. 26-åringen bjuder på spänstigt oloroso-skryt. 28-åringen är klassisk i överlägsen @thedalmore-stil. 43-åringen har helt enkelt allt, perfekt doserat. Utgångspriset är 380 000 kr...

LÄNK i BIO
  • Nya släpp: Isle of Harris må vara världskänt för sin ikoniska tweed-tillverkning. 23 november landar den första singelmalten från ön i de yttre Hebriderna i Sverige – The Hearach.

LÄNK i BIO
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.