fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 17 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Ektung svensk-whisky lovar gott inför framtiden

av Henrik Aflodal
24 mars 2021

 Reviews    Lukter är vägledande. I vår rena och luktfria värld studsar man varhelst det luktar starkt av något. I mötet på tu man hand mellan människor påverkar faktiskt den andres kroppsodör mer än man tror. Väldoft innebär inte alltid något positivt, om det luktar för mycket det vill säga. Just styrkan är viktig.

I whiskyglaset där allt initialt handlar om dofter måste precis rätt sorts aromer gå loss. Helt enkelt det man förväntar sig få, och såklart med de rätta balanserna. Doften säger mycket om smaken men mindre om intensiteten eller smakkoreografin.

Framför mig har jag två svenska NAS-dofter med helt olika ursprung. Den orökta High Coast-whiskyn har legat på bourbonfat och svenska nyeksfat. Det luktar skumt av sötsyrliga grönsaker påminnande om syltade tomater med en blommig beska.

Hvens nya görs också på orökt korn men är lagrad på rödvinsfat. Underlig lukt av chokladkola och knäck med borstad ek under. På djupet sötat rödvin, i kanten kompost a la höstlöv. I båda fallen tar eken stor plats och kör faktiskt över destillatet. Det blir krokigt och yxigt.

Norrlänningarna har provat på den spanska solera-metodiken som appliceras i Jerez. Rader av fat i sex våningar används. Den nedersta soleraraden består av 225 litersfat av svensk ek och det är härifrån man tar ut whiskyn som ska buteljeras.

Som därefter fylls på från raderna ovanför som består av 200-liters bourbonfat. Eftersom whiskyn flyttas mellan faten kan inte den exakta åldern bestämmas. Toppraden fylls hela tiden på med nykok.

Den yngsta whiskyn i High Coasts system är 6,34 år. Och notera nogsamt att det alltså inte handlar om sherryfat bara för att whiskyn kallas Solera. Det är som sagt amerikansk och svensk ek utan vininfluenser.

Den relativt unga whiskyn smakar mastigt med tropiska trocadero-toner och senare färska vedträn. Ungfruktig finish i sötsylig stil med täta träfenoler och stråk av 72%-ig mörk choklad.

Överlag en påträngande eknärvaro. Man kan ifrågasätta om experimentet ska fortsätta när eken hunnit säga ifrån så här pass mycket? Jodå, det kommer att bli bättre i takt med ingående solera-ekfat nöts ner och den kollektiva vätskan uppnår högre ålder. Då kommer destillatet att blomma upp igen.

Kanske uppåt 8-10 års ålder är lagomt. I paritet med Hvens whisky. Som legat på fransk ek mestadels. Det handlar om fem italienska rödvinfat. Plus ett fat av ovanlig amerikansk chinkapin-ek som hyst Hvens vodka (som ju fatlagras). I praktiken väldigt fräsch ek, gränsande till nyek. Ekeffekten bör kännas i munnen alltså?

Starten är häftig, whiskyn har en omisskännlig bourbon-feeling! Snart kommer röda frukter samt färska aprikoser med strama tanniner och garvsyror mot slutet, en sorts kärv rödvinstextur som på samma gång är läskande.

Eftersmaken är lång med en böljande Commandaria-sötma. Fin lakritstyngd i botten. Örtig eterisk ek bär. Allt stannar i nougat/mörk choklad. En högst ”normal” rödvinsfinish. Att lägga samman whiskyestrar och surt rödvin är annars en svår balansakt. Att det funkar här beror ju på att whiskyn fullagrats i faten. vanligen slutlagras den här sortens tappningar i 6-12 månader och då tar vinsyrorna över.

Jag kommer på mig själv med att sakna den där udda syrligheten som jag alltid retat mig på i dessa sammanhang. Här dominerar sötman. Men det är den dova stramheten som står i centrum

Och så det där häftiga förslaget av bourbon som får en att slappna av alldeles i början för att snabbt kastas ur sadeln och in i rödvinsvärlden där stramare toner tajtar till smakpaletten. Sammanfattningsvis en avkopplande smålyxig svensk-dram.

Detta är också första steget i Hvens nya serie Seven Angels. Sju limited editions utlovas kommande år, och eftersom lagret ökar i ålder kan vi förvänta oss mer och mer ekmognad i tappningarna.

St Raphael har också en vägvinnande kommersiell ådra som vi nog kan tacka åldern för. Fler 10-åringar önskas från Nya världen-destillerierna!

Vän av ordning undrar vad som händer med Solera-flaskan på 56% med några droppar vatten? Jo, aromen sväller en aning med sötare toner och gröna tomater i bakgrunden. Smaken är likadan fast rörelserna mindre. Finishen tunnas ut och blir varmare.

Här kan några år till göra underverk. Strukturen sätter sig och tål spädning bättre och sötman i destillatet kan byggas ut. Ska bli kul att följa solerans utveckling framöver…

Hven St Raphael 40,9%

 89p   Doft 21, Smak 23, Exit 22, Balans 23   Den första av sju utgåvor i nya serien Seven Angels. En 10-åring destillerad 2010 och lagrad på sex fat. Fem rödvinsfat av fransk ek med italienska viner gjorda på druvorna Cabernet Sauvignon (2 st) och Merlot (2) samt Vespaiola (1). Sjätte fatet är amerikanskt av chinkapin-typ och har hyst Hvens egen vodka. Buteljerad 2021 vid låg alkoholstyrka på 40,9%. Totalt 2302 flaskor varav 1600 till SE.  SB-nr 40885, 795 kr (50 cl)

High Coast Solera 01 56%

 87/85p   Doft 21/21, Smak 22/22, Exit 22/21, Balans 22/21   Destillerichef Roger Melander ligger bakom solera-systemet på High Coast som annars används i Jerez av sherry-bodegorna. Konceptet innebär att en del av whiskyn flyttas till ett annat med jämna mellanrum. Svenskarna har 6 våningar där nywhsikyn fyller på ovanifrån och den färdiga whiskyn tappas ur bottenraden av fat. Olikt Jerez består denna ”bodega” av 200-liters bourbon barrels i de övre raderna och 225-liters svenska ekfat i slutraden. Den yngsta whiskyn i solera-systemet är just nu 6,34 år. Buteljerad i november 2020. Totalt 2490 flaskor varav 1500 till SE.  SB-nr 11619, 895 kr (50 cl)

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.