fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 17 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

Elijah Craig uppfann inte bourbon

Mannen, myten, legenden

av Henrik Aflodal
9 december 2019

ELIJAH CRAIG Small Batch är en Kentucky Straight Bourbon från Heaven Hill. Uppkallad efter Elijah Craig, en pastor från Kentucky, som enligt legenden var den första whiskeytillverkaren som lagrade sin whiskey i kolade ekfat.

Historien om Elijah Craig är synonymt med historien om Bourbon. Pastorn Elijah Craig var en baptist-predikant och en unik karaktär på 1700-talet i Kentucky. Han var lärare, vägbyggare, markspekulant och byggde de första pappers- och ullbruken i Georgetown. Och det var i Georgetown pastorn kokade sin sprit med start 1789.

Men kom verkligen Elijah Craig på bourbon? Att en enskild person skulle ha uppfunnit bourbon är en klassisk vandringssägen. Det finns inga bevis utan snarare en rad fakta som talar emot att han ensam knäckte koden att lägga vit sprit på kolade nyeksfat. Och det var långt efter hans död som Craig pekades ut som bourbon-traditionens fader. Påståendet framförs i svepande ordalag av Lewis Collins i boken ’History of Kentucky’ från 1874.

Moderna historiker spekulerar i att utpekandet förklaras av tidsandan med starka religiösa krafter. Prowhiskey-folk som Collins använde pastor Elijah Craig som tillhygge för att stärka sin sak emot nykterhetsivrare och religiös väckelse. Om en kyrkans man var upphov till allt detta ”onda” måste ju gud ha givit tummen upp, argumenterade man.

Bevisföringen säger att Craig inte ens bodde i dåtidens bourbon county och på 1700-talet finns inga belägg för att spritfabrikörerna överhuvudtaget lagrade alkoholen, framförallt inte i dyrbara nykolade ekfat.

Sant är dock att Elijah Craig kring 1790 skeppade whiskey på Mississippi-floden till St Louis och New Orleans. Under resan låg spriten i ekfat som fungerade som transportbehållare och visst kan han ha kallat produkten för bourbon, som då hade börjar sprida sig.

Men det är just detta som är haken med resonemanget. Om Craig kallat sin whiskey för bourbon var han knappast först, destillatörer från Bourbon county hade ju populariserat beteckningen. Hela storyn är helt enkelt fake news och det fantastiska är att Elijah Craigs påstådda gärning har överlevt i snart 150 år!

Vilket förstås beror på att Heaven Hill på sin etikett antyder att herr Craig uppfann drycken genom att skriva ”Father of bourbon”. Att slira på sanningen är nästan regel inom spritbranschen som gillar att skryta om sina anor. Bushmills på Nordirland kör envetet med sitt 1608 trots att destilleriet byggdes 1784.

År 1795 bötfälldes förresten Elijah Craig tillsammans med 170 andra män för att ha kokat whiskey utan licens. Böterna på $140 ändade pastorns whiskeyäventyr. Och även hans övriga affärer strandade, Craig dog utfattig som en from gudsman 1808. ”Om dygd innebär att ha varit till nytta för samhället kan det inte ha funnits någon mer dygdig man än mr Craig,” skrev Kentucky Gazette i sin dödsruna.

Elijah Craigs namn aktualiserades alltså i slutet av 1800-talet i samband med nykterhetsrörelsens agitation. En tacksam ’brand story’ som nu Heaven Hill odlar, om än med reservationer. Man medger att påståendet att han var först inte går att bevisa men inte heller motsatsen. Elijah Craig Bourbon är hursomhelst inget märke med långa traditioner som Jim Beam, Jack Daniel’s, Old Forester. Faktum är att  varumärket inregistrerades först 1960 av Commonwealth Distillers och köptes av Heaven Hill 1976.

Men handlingarna låg i skrivbordslådan till 1986, först då aktiverades varumärket och man började sälja whiskey i Elijah Craigs namn. I mitten av 1980-talet var bourbonmarknaden i kris. Efterfrågan var i botten och fabrikörerna kämpade mot varandra på en ’low-life’ lågprismarknad så nytänkande behövdes, berättar Heaven Hills kommunikationschef Josh Hafer:
– För oss på Heaven Hill var lanseringen av en 12-årig bourbon ett trendbrott. Vi ville bort från en kategori som förknippades med låg kvalitet. Och det lyckades, produkten stod ut. När lagren av gammal whiskey hunnit ikapp i mitten av 1990-talet fortsatte vi med 18-åriga Elijah Craig.

Idag är varumärket ledande i sin superpremium-nisch. Och man förstår hur rätt det måste ha känts att positionera Elijah Craig som ”Father of Bourbon” i en tid då kategorin sågs som undermålig. Men idag haltar ju påståendet när bourbon-kategorin lyft sig och utbudet av lyx-bourbon är så stort. Heaven Hill borde tona ner retoriken, varumärket är så pass välkänt ändå. Men amerikanen i gemen sväljer ju storyn utan att uppröras, och i dessa tider av fake news kan ju allt vara sant…


Kentucky Educational Television går på jakt efter verklighetens Elijah Craig

 

Elijah Craigs bourbon görs idag av Heaven Hill i Bardstown, KY. Receptet föreskriver 78% majs, 12% råg och 10% malt och whiskeyn lagras 8-12 år på barrels. Detta är en Small Batch bourbon och det innebär i det här fallet att den endast görs med utvalda fat, maximalt 200 fat men ofta färre.

  • Elijah Craig Small Batch Kentucky Straight Bourbon 47% | SB-nr 82472, 569 kr

LÄS MER: Vi har provat Elijah Craig i det stora bourbon-testet

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.