HÄR ÄR DEN IGEN! The Spirits News husgarre CAO Pilón som vi upptäckte i somras. En cigarr gjord enligt traditionella kubanska metoder där tobaksbladen får jäsa 18 månader sammanflätade i en rund stack kallad pilón.
Matchningarna med amerikansk whiskey och calvados var väldigt lätta att få till. Cigarren som i sig själv inte är märkvärdig karaktärsmässigt är synnerligen trånsjuk och trivs bättre i sällskap av drycker. Vi bestämde oss därför att återvända med europeisk whisk(e)y.
Vällagrad skotsk maltwhisky som Fettercairn 12 år och Singleton of Dufftown 18 år. Irländska äppelfantomen Writer’s Tears. Och en VSOP-calvados från Château du Breuil. Den äppel-matchen blir spännande att följa!
CAO Pilón Robusto har omblad och inlaga från Nicaragua och täckblad från Ecuador. Karaktären kan sammanfattas i tre ord: Jordbunden. Tobaksorienterad. Sofistikerad.
Nytänd en försmak av pepparfrukt innan krämigt chokladiga toner kommer igång, i basen en aning jordig beska. Överlag en sötaktig naturlig tobakston med färskare gröna inslag. Eftersmaken är nötig med röd peppar, innan allt planar ut i japp/mjölkchoklad.
Karaktären styrs om drastiskt när man grundar med ädla destillat innan blosset. Efter en slurk calvados smakar cigarren gräddnougat med tobaks-clean fortsättning och vitpepparhostig eftersmak. Sötsmarrigt blir asketiskt och tufft! Inte särskilt angenämt.
Den irländska whiskeyn levererar en tjockt fruktig och balanserad cigarrarom där chokladtemat växer sig starkt. I eftersmaken tobakstoner i massor men också whiskeysmaker. Plötsligt en bedagad rökupplevelse som jag gillar skarpt.
Med skotska Fettercairn i ryggen andas cigarren sober elegans! Parfymstick i starten och fallfrukt en bit in. Bara tobak i eftersmaken som är befriande clean.
Men allra bäst blir Pilón efter en sipp på den finaste 18-åriga Dufftown-whiskyn. Sötare mer komplexa aromer, märkbart cederaromatisk med massor av choklad efterhand. Mjuk halvsöt tobaksfinish med örtigt grön beska. Mest avancerad och aningen krävande.
När vi vänder på matchningarna och tar en sipp efter blosset händer följande. Château du Breuil smakar som en äppel-bakelse, enkel och god. Äppelsmaken blir rundare med fruktkola och rökslingor. Eftersmaken är tjockare med äppelpaj och är samtidigt tobaksrökig. Är detta en rökwhisky? hinner jag tänka och går nyfiket vidare till äppelwhiskeyn från Irland.
Nu smakar det sötare äppellemonad med saltskvalp mot slutet och gräddkola i eftersmaken som är äppelflämtande. Hos whiskeyn blev det inga rökvibbar minsann. Men sältan är riktigt cool, äppelsmaken blir tyngre liksom.

Mer spännande saker händer halvvägs in på rökverket. Dryckerna intar nya lägen när cigarren blir mer nötig och aromatisk med tydligare chokladkaraktär. Calvadosen smakar fräscht sockrig av lemonad, halvvägs vävs tobakstoner in samtidigt som det smaka mer calva om destillatet. Eftersmaken har en ren äppelton med lite tobaksbeska. O så gott!
Den distingerade 18-åringen får en behaglig rökdosör. Start med djupa tobakstoner, strax gammal frukt och oljigt skitig ek. Eftersmaken är lång med bakad karaktär och läder men samtidigt också eterisk med tilltagande röktoner. Man undrar nästan om det är en gammal rökig Islay-whisky i glaset?
Irländaren mixar den inneboende äppelsmaken med större whiskeytoner och känns äldre likt en 12-åring uppbackad av tobakstoner från cigarren.
Cigarrupplevelsen halvvägs hamnar i två läger. Antingen smutt och lättfångad, eller tuffare och mer krävande. Calvadosen Breuil ger rundare sötare tobakssmak med gräddkola och rensjungande tobaksfinish som är äppeldoftande. Basic men som sagt smutt.
Fettercairn är precis lika god men serverar en mer avancerad lyxkombo. Starten är parfymerat örtig och cigarren upplevs som sötare med minttoner. I eftersmaken körbärspraliner.
Bytet till den yngre Writer’s Tears från Irland levererar en skönt balanserad cigarrupplevelse med massor av tobakstoner och lite vitpepparpuder i eftersmaken som mildras av delikat körsbärssötma. Lite tuffare men cigarraromerna är sötare och rikare.
Med Singleton of Dufftown känns cigarren vällagrad och whiskyinfuserad. Starten är neutralt jordig men praliner fyller ut och lädertoner drar ut tobaken i eftermälet som bärs framåt av aromatisk whisky.
Den sista tredjedelen är cigarrens bästa parti, den får ett större djup när den jordiga svärtan ökar. Writer’s Tears påverkas villigt och whiskeyns äppeltema blir tyngre och rökfärgas dessutom. Whiskeyn graviterar lägre som en calvados tyngd av fallfrukt. Finalen är simmigt röksvängd och varmt sötaktig. Remarkabel metamorfos när äppelwhiskeyn transcenderar till att bli en distingerad calvados!
Château du Breuil tar över stafettpinnen och spinner vidare på samma tema. Det smakar fallfrukt och calvadossmakerna går djupt, och skuggas av päronlikör. Eftersmaken blir längre och stånkar av rikt äppeldestillat med ökad värme.
Fettercairn får en sockrig knäckig start med estrar som ökar och gör smaken riktigt fruktig. Finishen är bärig likt ett ungt portvin. Alla tre smakar smutt värre.
Men för att uppleva flärdfull överklass a la de luxe vänder vi oss till 18-åringen. Långsam komplex smak av gammal frukt, estrarna tumlar runt i en lövhög, tobak flätas in ihop med syrlig björksav. Savande eftersmak av körsbärslemonad och tobak samten finurlig fallfruktsbeska.
Nu kvarstår bara stumpen och finalen slår olika beroende på vad man dricker innan puffandet. Dufftown-virren gör cigarren fruktbestänkt med körsbärspraliner men tillför också torrt nötiga toner som smiter ut i en lättsam jordig refräng där stram whisky gör exiten torrt eterisk. På samma gång savande och eterisk, clean med whiskytyngd.
Med calvadosen i ryggen blir cigarren också clean och lättrökt. Som en vattenpipa med äppelsmak! Aromerna är nämligen luftiga med inslag av timjan innan äpplena tar över helt – inga mörka toner alls. Writer’s Tears gör cigarren mer sofistikerad i aromatisk stil. Starten är halvtorr med bbq-rök och cederträsötma, samtidigt saliverande äpplig.
Slutackordet slås an av Fettercairns 12-åring. Och nu smakar blosset cognac-rancio med en sötaktig ton av örtig salvia. Eftersmaken är lång och sötsimmig med krydda från whiskyn. Cigarren får en komplex whiskyberikad sötma som skjuts ut i en överjordigt eterisk efterklang.
En garre för alla drycker. Det är vad CAO Pilón är. Detta är rökverket som ”bondar” med destillaten till varje pris. Vilka linor som bjuds – kliv på matchningståget och njut!
CIGARREN
87p CAO Pilón Robusto Extra Stilmässigt clean med tobakscentrerad smak. Smakar söt naturlig tobak med cederaromatiska övertoner. Sent kaffeliknande jordig beska. Chokladig eftersmak med krämig tobak och jappsötma. Nytänd och sista tredjedelen aningen peppriga toner. Robusto 20×127 mm. Ecuadorianskt Habana-täckblad som fått jäsa i 18 månader medelst cirkulär kubansk pilón-teknik. Nicaraguanskt omblad och inlaga. Pris: 125 kr
DESTILLATEN
• Château du Breuil VSOP 40% calvados | SB-nr 247, 339 kr
• Writer’s Tears Distiller’s Edition 40% malt-/pot still-whiskey | SB-nr 442, 349 kr
• Fettercairn 12 år 40% maltwhisky | SB-nr 86583, 599 kr
• Singleton of Dufftown 18 år 40% maltwhisky | SB-nr 11838, 699 kr
LÄS MER: Huscigarr gjord enligt gamla kubanska metoder