England må vara känt för sin ginproduktion. Inte minst eftersom begreppet London Dry Gin fortfarande används för att beteckna den moderna formen av osötad gin som idag är förhärskande världen över. Men framtiden kommer att handla alltmer om whisky. Hela 49 smådestillerier är i full färd med att lägga ner whiskyfat. År 2005 inregistrerade The English Whisky Co den första whiskypannan på över 100 år.

ENGELSK WHISKY har en lång historia och redan på 1700-talet hade landet en mängd småskaliga destillerier som gjorde just whisky. Produktionen minskade dock kraftigt under 1800-talet till följd av höga skatter på kornmalt och såklart hård konkurrens från Scotch.
Spiken i kistan blev när det sista engelska destilleriet, Lea Valley Distillery, stängde 1905 och whiskyindustrin var icke-existerande under hela 1900-talet.
Sedan millennieskiftet har dock engelsmännen återigen börjat producera whisky – och det med rekordfart. Cidertillverkarna Healeys producerade den första engelska whiskyn 2003 och tre år senare startades landets idag största whisky märke The English Whisky Company – whiskyenglands stolthet!
Tillväxten är slående och antalet whiskyproducenter har ökat från 19 till 40 mellan 2019 och 2023, och siffran växer fortfarande. Nu finns det whiskydestillerier överallt i landet.
Det handlar dock om små destillerier, särskilt i jämförelse med de skotska jättarna norr om gränsen. Men flera har redan vunnit prestigefyllda utmärkelser för kvaliteten på sin unga whisky. Dessa destillerier gör också ett bra jobb med att organisera sig.
Förra året grundandes nämligen English Whisky Guild (EWG), som syftar till att tillhandahålla ett nätverks- och handelsorgan för engelska whiskyproducenter. EWG-grundaren Daniel Szor, som också startat Cotswolds Distillery, kommenterar utvecklingen:
– Det finns en styrka i antalet, och även om de flesta av våra destillerier fortfarande är väldigt små finns det en delad känsla av spänning över hur långt och hur snabbt engelsk whisky har kommit på relativt kort tid, och en gemensam känsla av att vi alla är med i början av något som kan vara både betydelsefullt och hållbart.
EWG:s huvudsakliga policymål – organisationen har för närvarande 17 medlemsdestillerier – är att implementera ett GI-skydd (geografisk beteckning) för engelsk whisky.
Alltså ett rättsligt skydd på samma sätt som Champagne eller Scotch, vilket skapar trovärdighet och tydlighet gentemot konsumenten. Att få GI-status är varje branschs dröm.
Nu när så många destillerier har etablerat sig och börjat producera har England blivit en kraft att räkna med i whiskyvärlden. Tjugotalet destillerier har redan börjat sälja produkter, efter 3 års lagring.
Hela 49 företagare har börjat lägga ner whiskyfat för framtiden. Allt fler kommer säkert att ansluta sig till whiskygillet EWG. Whiskysugna engelska turister behöver inte längre söka sig till Skottland för att få sitt lystmäte.