En av fyra kroggäster i elva länder i Europa väljer att ta en cocktail när de går ut. Bäst i klassen är såklart italienare som gillar att starta kvällen med en ’aperitivo’ som Aperol Spritz. Det uppdämda behovet av att träffas ute är stort men kraven på drinkarna är också höga. Folk vill ha kvalitet i glaset, inga halvmesyrer.
Barliv Nu när barer och pubar öppnat igen runt om i Europa strömmar folk till för att roa sig. Men vad dricker man? Brittiska undersökningsföretaget CGA Strategy vet.
Data från elva länder i Europa kompletterat med säljstatistik från Frankrike, UK och Irland visar att 28% av de som gick på krogen beställde en cocktail istället för öl, vin och sprit. Enligt CGA utmärker sig Europa. Globalt ligger siffran på 25%.
Cocktail-etta är såklart Italien där folk gärna tar en drink före måltiden. 36% av italienarna väljer en ’aperitivo’ eller något med vermouth. Oftast blir det klassikern Aperol Spritz som står för makalösa 73% av beställningarna.
Denna drink som vi svenskar tagit till oss efter framförallt skidresor i Alperna toppar världsstatistiken också. Utmanad främst av Caipirinha som 72% av brasilianarna vill ha när de går ut. I Argentina väljer 67% Daiquiri och i Mexico dricker 66% tequila-baserade Margaritas.
Aperol är en framgångshistoria i Frankrike där produkten dubblat sin försäljning det senaste året. Även cachaça som är basingrediensen i caipirinhas går bra. Spritdrycken sålde bättre än whisky och vodka i somras. Tyskarna har också fastnat för den brasilianska nationaldrinken som toppar cocktaillistan i landet.
– Vår research visar hur djupt inbäddad cocktail-kulturen är i många europeiska länder, säger Graeme Loudon, VD för CGA. Kontinentens lockdowns har påmint folk om att drinkupplevelsen i en bar vida överstiger vad man kan åstadkomma hemma. Uppsvinget för cocktails är ett bevis för det.
Förutom Italien väljer var tredje konsument i Schweiz, Mexico och Ryssland cocktails. I botten finns öldrickande nationer som UK där bara 20% väljer drinkar. Lågt ligger också Thailand, Argentina och Sydkorea. Lite högre hamnar Nederländerna med 23% och i USA beställer var fjärde person en dirnk.
Vilken är den mest populära cocktailen i europeiska barer? Jo, rombaserade Mojito, som väljs av 48%. Drinken toppar cocktaillistan i sju av de elva länderna som ingår i undersökningen. Mer än varannan konsument väljer en Mojito i länder som Schweiz, Frankrike, Polen, Belgien och Ryssland.
Det är yngre bargäster som dricker cocktails. 39% av de som är 18-34 år tar en drink vilket är tre gånger så mycket som +55 år. Sociala medier sägs vara en bidragande orsak till att yngre vuxna föredrar drinkar.
Och mycket vill ha mer. Hälften av cocktail-drickarna i Europa uppger att de kommer att gå ut ännu mer framöver. Det uppdämda behovet av att festa är starkt.
Barbesökarna ställer också krav på utförande och smak. Drinkarna ska hålla hög klass, man vill inte betala för någon halvmesyr. CGA spår att premium- och superpremium-segmenten av marknaden kommer att växa.
Två av fem svarande i enkäten menar att det är viktigt att den drink man får i baren håller hög kvalitet. 46% testar gärna nya drinkar när de går ut.
Enda hotet mot cocktail-scenen som CGA ser det är sockret. Nästan alla cocktails som säljs är ju sötade. Vilket numera är no-go för alltfler hälsomedvetna konsumenter. Den nya produkten hard seltzer uppfyller alla krav. Noll socker, lite alkohol plus bubblig fräschör i smakerna.
Aspartambaserade sötningsmedel är ju inte populära bland bartenders eftersom smaken försämras. Två motsägelsefulla trender alltså. De som vill ha mer smak och kvalitet i sina drinkar och de som vill undvika sockerfällan och dricka sockerfritt. Den som kan lösa den gåtan kommer att bli rik!
Vad pandemin gjort med barscenen är en helt annan fråga. Men CGA konstaterar att covid-19 har kostat besöksnäringen i UK över 100 miljarder pund i förlorande intäkter, vilket motsvarar 1185 miljarder skr. Det är mycket mark att ta igen.