fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features Krönikan

Europeisk rye whisky förnyar whisky-branschen

av Henrik Aflodal
26 december 2017
Kyrös Master Distiller Kalle Valkonen

VAD ÄR WHISK(E)Y egentligen? Scotch svarar de flesta människor. På andra sidan Atlanten håller man faktiskt med men framhåller också nationaldrycken bourbon. Alla småföretag runt om i världen som kopierar det keltisk-gäliska konceptet vill dock göra maltwhisky. Fåtalet intresserar sig för den modifierade amerikanska traditionen.

Finländska Kyrö har blivit kända för sin rye whisky, i alla fall i whiskykretsar. Sedan en tid tillbaka tvingades man dra i handbromsen. Rågbaserade Napue gin slår alla rekord så man måste prioritera i produktionen. Men nu kommer i alla fall 360 flaskor av rågwhiskyn. Idén till att bygga ett eget destilleri fick man under en sauna-session. Som avslutades med långlöpning genom rågfälten till sjön. Nakna såklart.

De nakna grundarna av Kyrö destilleri svalkar sig bland rågaxen efter bastukuren

Napue gin exporteras i dagsläget till 38 länder och fortsätter att växa volymmässigt. Men nu har finnarna expanderat sin anläggning och whiskyproduktionen är i full gång. ”Den första limiterade utgåvan av Kyrö Single Malt Rye Whisky är bara ett första smakprov på vad som kommer i större kvantiteter kommande år”, kommenterar destilleriet.

Whiskyn är lagrad i tre steg. Först 3 år på helt ny amerikansk ek, sedan flyttad till 1st fill barrels och slutligen lagd på Marsala-fat. Produkten håller 47.8% och kostar €65. Förutom Napue gin säljer destilleriet en fatlagrad variant kallad Koskue samt olagrade råwhiskyn Juuri. Ett spännande nytt grepp bland alla dessa nya världen-destillerier.

Rye whiskey är en amerikansk tradition. Den första amerikanska whiskeyn gjordes på råg med kornmaltwhisky som förlaga av irländska och skotska invandrare längst ostkusten. Sedan skiftade folket i inlandet till inhemska grödan majs med centrum i Bourbon County vilket gav namn år den nya drycken som med tiden konkurrerade ut ”originalet”.

Rye dog i stort sett ut efter Prohibition då Kentucky dominerade whiskeyindustrin. Kentucky-destillerierna gjorde som pliktskyldigast en rye på undantag för konsumenterna i ost och norr. Distilled Spirits Council ser en renässans för den nygamla drycken. Försäljningen har ökat med 778 procent mellan 2009 och 2016. Personligen gillar jag straight rye whisky med sin sötmastiga kryddiga stil som går djupare än bourbon. Men eftersom den kategorin är så underutvecklad vet ingen hur bra den skulle kunna bli.

Denna månad har rye whisky återuppstått i Skottland för första gången på 100 år i form av InchDarnies jordbruksprodukt. 1 december kokades första batchen av Ryelaw, en syntes av amerikansk och skotsk whiskytradition vars mashbill självklart baseras på råg men med en ansenlig ”Skotsk” andel mältat korn i receptet. I amerikansk anda läggs whiskyn på nya amerikanska barrels och ska tas ut när den är redo.

Anledningen till att skottarna gör detta är en upptäckt av InchDarnies chef Ian Palmer. Royal Commission Report från 1908/9 som avgjorde ”vad är whisky”-frågan redovisade att råg användes flitigt i whiskyindustrin. Kanske inspirerat av irländsk tradition som tidigt 1800-tal bjöd på en mix av allt från korn och råg till vete och havre, alltså precis som bourbon-industrin än idag fungerar.

Trots att Ryelaw är en rågwhisky kategoriseras den enligt brittisk lagstiftning som en grainwhisky. Lite tråkigt och konformt kan tyckas. Faktum är att göra whisky i Skottland är det dummaste man kan göra ifall målet är att göra något kreativt som går utanför storindustrins definition av vad som är en Scotch. När Ryelaw är färdiglagrad kommer whiskyn att komplettera ställets singelmalt som väntas 2029.

– Vår intention med destilleriet från starten var att flytta gränser för hur en whisky ska smaka med hjälp av vår erfarenhet och modern teknologi utan att överge gamla traditioner, berättar Ian Palmer. Denna rye whisky är en av många idéer vi hade när vi startade och därför installerades ett mäskfilter och särskilda Lomond Hill-pannor. Efter ett års efterforskningar och experiment är vi redo att dra igång produktionen. Men whiskyälskare får nog vänta många år innan vi vill buteljera whiskyn.

InchDarnies whiskylager där snart rye whisky ska läggas ner

En bit norrut i Angus har bröderna Stirling odlat råg på sin farm sedan 2014. I många år har de levererat korn till whiskybranschen. I december 2017 buteljerade man sin första 2-åring lagrad på ny amerikansk ek. Här i Europa får inte produkten kallas whisky, gränsen går vid 3 år, men i staterna hade det varit okej att säga whiskey. Receptet föreskriver 52% omältat Arantes-råg och 48% mältat Odyssey-korn och är kokat i traditionella ”skotska” pot stills. 355 flaskor á 48% ska släppas 2018 för £100 styck.

Senare under 2018 kommer en 3-årig Scottish rye whisky som ska följas av en American style rye med större andel råg gjord i kolonnpanna, för att efterlikna de amerikanska metoderna. När jag var där och hälsade på för några månader sedan försökte jag få smaka maltwhiskyn i vardande men fick nobben.
– Vår Master Distiller Kirsty Black säger nej, menar John Stirling. Ingen utomstående får smaka på varken whisky eller new make förrän vi är klara. Personligen är jag beredd att vänta 16-17 år på maltwhiskyn.

Det verkar som en försvarlig andel av alla nya destillerier i Skottland inser att de konkurrerar med månghundraåriga destillerier som säljer sin whisky i mogen ålder (över 10 år). Här är den stora skillnaden jämfört med nya världen-destillerierna som mangrant säljer sin sprit så fort som möjligt. För mig en återställare till förra sekelskiftet då det fuskades med både amerikansk och skotsk whisky som såldes ung under förespegling att den lagrats länge i fat. En definition av whisky som passar modern smak är att whisky ska vara vällagrad.

Vi är bortskämda med 10-15 år gammal whisky nuförtiden. Att dricka 3-årig sprit är inte kul, det gränsar till lagrad vodka eller gin. Destillerier utanför Skottland lyckas kränga sin whisky på grund av brist på konkurrens. Det vi ser som en frisk ny whiskyvåg kan sluta med att de nya skottarna tar hem spelet ändå, eftersom de tvingas till att hålla hög kvalitet i utförandet. Men det sterotypa regelverket håller tillbaka utvecklingen av nya smaker.

Med den erfarenhet och starka varumärke som Scotch står för skulle nyskapande där borta kunna förändra whiskyvärlden på ett sätt vi aldrig förr skådat. Det går vi miste om men kan glädjas åt nya spännande maltdestillerier. Och en ny sorts rye whisky!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.