Nu släpper Stockholms Bränneri ihop med Brutes andra versionen av den gemensamma produkten Jinquette som är en fortsättning på förra årets succé ”Ginquette”. Det handlar om en mix av gin samt rester från ciderproduktion.

Nya släpp Jinquette är en produkt som skapas genom att infusera Stockholms Bränneris torra gin med pressrester av äpple från Brutes ciderproduktion.
Efter 3 månaders infusion som urlakar alla de sista härligheterna från äpplena pressas blandningen igen och blandats därefter upp med cider.
Nytt för i år är att svarta vinbär och plommon tar plats bredvid äpplena vilket ger en ny dimension till Jinquette 2021.
– Det känns fantastiskt att vår fruktkross som blir över från ciderproduktionen, som normalt sett skickas i väg och blir biogas, nu kan bli en så stor del i en ny produkt, säger Tobias Eriksson, en av grundarna på Brutes, och fortsätter:
– Efter ciderproduktionen finns en del must, syra och beska kvar i restprodukterna, och nu kan vi ta vara på även detta med hjälp av alkoholen i ginen från Stockholms Bränneri. Även den cider vi har blandat ut Jinquetten med har egentligen varit restvolymer.
Jinquetten är buteljerad på 22% och har en tydlig, djup karaktär av äpplen ihop med enbär och en underliggande bärighet.
En liten mängd socker är tillsatt för att få fram äppeltonerna på bästa vis man har ändå valt att låta en hel del syra finnas kvar i den färdiga produkten.
Jinquette avnjuts som den är på is, blandas cocktails på eller dricks i ett fint glas ihop med tonicvatten och en skiva svenskt äpple.
– Eftersom Jinquette inte innefattas av någon befintlig spritkategori och är en helt ny typ av produkt med karaktär i gränslandet mellan cider, gin och äppelsprit, utmanar vi de som köper en flaska att vara kreativa och testa nya sätt att avnjuta den för att hitta sin egen favorit. Min personliga ’serve’ är faktiskt med tonic, men testa den gärna i en cocktail ihop med akvavit, säger Anna Wikner på bränneriet.
Både Brutes och Stockholms Bränneri jobbar mycket med hållbarhet och samarbeten med andra producenter för att hitta nya sätt att minska svinn och samtidigt skapa nya spännande produkter och uttryck.
Bland annat gör Stockholms Bränneri lingonsylt tillsammans med Petrus bageri av lingon som använts i produktionen av deras Pink Gin. Och även den numera välkända handspriten görs av restprodukter från ginproduktionen.
Brutes är en liten grupp vänner som genom sin gemensamma kärlek till naturliga viner fick idén att starta ett cideri och vineri tillsammans.
Eftersom Sverige är ett relativt druvfattigt land arbetar man i huvudsak med äpplen och päron som bas i sina drycker, blandat med vildväxande bär, plommon och udda tillskott som aronia eller rosenkvitten.
På vis skapas oväntade produkter som lever i gränslandet mellan vad man smakmässigt skulle definiera som cider eller vin. Allt som görs får jäsa vilt, utan tillsatser, filtrering eller andra påhitt. Det är levande produkter som mognar och förändras över tid för att slutligen landa i balans.
• Jinquette Aperitif 22% | SB-nr 53911, 214 kr (50 cl)