LAGRAD ROM ÄR på gång. I Sverige är det Plantation och Diplomático som är de stora snackisarna. Det är där romälskarna helst gräver. Men mer udda märken börjar dyka upp tack vare nischade importören Symposion som satsar stenhårt på kvalitet i ett sortiment som andas högsta kvalitet.
Åker vi till London och UK heter de finare dryckernas härförare The Whisky Exchange (TWE), en av jättarna bland nätbutiker. Nu rapporterar TWE att försäljningen av rom har ökat med 165% den senaste 3-månadersperioden. För första gången på 5 år har tillväxten varit starkare för rom än för gin. Näthandlaren har 500 rommärken i sitt sortiment, vilket slår Systembolagets 344 flaskor.
En intressant iakttagelse med tanke på att det statliga monopolet brukar skryta om att man har världens största utbud och genomslag oavsett kategori. Det är förstås en sanning med modifikation eftersom majoriteten av produkterna inte alls står på Systembolagets hyllor utan i lager långt från konsumenterna. Utan Symposions ansträngningar skulle dessutom synligheten i offentligheten inskränka sig till att omfatta en handfull varumärken.
Hursomhelst står sig Sverige slätt i jämförelse med UK. I år har TWE adderat 50 produkter till sitt sortiment. Och precis som Symposion satsar man på att utbilda konsumenterna. På firmans sajt finns sedan i våras ett nytt klassificeringssystem som ska orientera konsumenten i en ny värld. Man delar in de olika romstilarna utifrån smakprofil och produktionsmetoder istället för färg (vit, gold, mörk) som förr i världen.
Chefsinköpare för hela TWE-koncernen är Dawn Davies som i grunden är sommelier med Master of Wine-examen. Med inspiration från rom-fabrikörer som Luca Gargano och Richard Seale har hon utvecklat det nya klassificeringssystemet.
Vårt system är framförallt en konversationsöppnare, det är härligt att få feedback och höra vad andra tycker. Det här är ett förslag på kategorisering som kan utvecklas för att slutligen bli en branschstandard världen över.
Dawn Davies vittnar om en enorm kunskapstörst. Folk som kan det mesta om whisky vill veta mer om hur rombranschen fungerar.
– Smakerna man får hos en rom skiljer sig väldigt mycket åt beroende på produktionsmetod. Genom att kombinera den informationen med smakprofiler kan vi hjälpa konsumenterna att skapa en bild av vad lagrad rom är för någonting.
Beviset för att det verkligen händer något därute är som sagt försäljningsexplosionen som kan räknas i pund.
– Vi ser en dramatisk ökning av rom, en av de mest dynamiska kategorierna därute, konstaterar Dawn Davies. Folk söker särskilt efter ’sipping rums’, fjärran är den tid då man bara gjorde sin Mojito på vit rom.
Det är inte bara näthandeln som reagerat. På restaurangsidan har omsättningen gått upp med 62 procent i år. Barerna bygger ut sina menyer och satsar på smak på ett nytt sätt. Och från producenterna har kreativiteten har ökat exponentiellt bara den senaste tiden, fortsätter Dawn Davies:
– Hantverksdestillerier, oberoende buteljerare och de stora firmorna leker runt med produktionsmetoder och olika åldrar vilket att intresset för att dricka romen rent istället för i cocktails ökar.
Vi svenskar är ju väldigt influerade av vad som händer i UK när det gäller spritscenen. Och kanske är det äntligen dags för lagrad rom att slå igenom? Här finns ett momentum i pris. Maltwhiskyn blir allt dyrare men romen är fortfarande billig.
Klassificering av rom (TWE)
1) Klassificeringen delas in i sex kategorier:
- Single distillery traditional column: Rom gjord i traditionell kolonnpanna på ett destilleri
- Single distillery traditional pot still: Rom gjord i traditionell kopparpanna på ett destilleri
- Single distillery traditional blended: Blandning från kolonn- och kopparpanna på ett destilleri
- Single distillery modernist: Rom gjord i modern multi-kolonnpanna på ett destilleri
- Multi-distillery blended traditionalist: Blandning av rom från flera destillerier gjord i kolonn- och/eller kopparpanna
- Multi-distillery blended modernist: Blandning av modernist-rom från flera destillerier
2) Varje kategori delas i sin tur upp i sex smakprofiler: Lätt & okomplicerad; örtig & gräsig; tropisk & fruktig; fruktig & kryddig; torr & kryddig; rik & sötstinn.
Det gamla synsättet att sortera rom utifrån färg är meningslöst inskärper Dawn Davies:
– Mörk eller gyllene färg säger ingenting om smaken. Vi använder visserligen fortfarande färgkoden gentemot konsument eftersom folk är vana vid det men faktum kvarstår att färgen betyder noll för smaken.
TWE:s grundare och ägare Sukhinder Singh menar att klassificeringsinitiativet är väldigt viktigt i ett längre perspektiv. Branschen här i Europa vill komma bort från alla översötade romsorter:
– EU tittar på klassifikationen av rom utifrån hur mycket socker produkterna innehåller. Vad är rimligt? Oavsett beslutet kommer det att gynna branschen. Och om ytterligare 5 år kanske man återkommer till kategorin och reducerar nivåerna ytterligare. Tanken med vår klassifikation är att den ska driva smakpreferenserna åt rätt håll. Så att konsumenterna om 3-5 år har lärt sig hur kategorin fungerar.