
HÅLLBART FÖRETAGANDE ÄR INNE. Att värna om klimatet och jordens resurser. I störa företag hotar rovdrift och vinstmaximering att ta överhanden. Aktieägarna ska ha utdelning på investerade medel, varför annars bjuda på sitt kapital?
Familjeägda företag ser annorlunda på business. Företagsengagemanget varar inte bara en livstid utan spänner över generationer. Kortsiktiga vinster är inte huvudfokus. Livskraftigt och långsiktigt företagande är vettigare. Och då kommer hållbarhetsperspektivet in i ekvationen. Vad kan vi göra här och nu för våra barn och barnbarn?
Att hållbarhet dessutom är en profitabel ’selling point’ gör det lättare att ställa om företaget, som ofta är småskaligt och lokalt förankrat. Till ett kretsloppstank där effektiviteten höjs i alla led.
I Skottland är dryckesindustrin förebild. Särskilt familjeföretagare har hamnat i fokus när det gäller att ställa om och visa respekt inför naturen. Arbikie är ett nystartat destilleri norr om Dundee i Eastern Highlands. Egentligen är det en bondgård där bröderna John, Iain och David Stirling huserar. Man jobbar efter devisen ”field-to-bottle”, från åkrar till butelj.
Nyligen presenterade familjen en revolutionerande gin som beskrivs som ”världens första klimatpositiva gin.” Råvaran är ärtor istället för säd. Det tog master distiller Kirsty Black 5 år att utveckla receptet. Nàdar betyder natur på gäliska och produkten ”rymmer både natur och vetenskap.”
En flaska har ett koldioxidavtryck på -1,5 kilo CO2. Du läser rätt, minustecknet betyder att Nàdar Gin snarare absorberar koldioxid än genererar växthusgasen som vanliga produkter gör. Förklaringen är valet av gröda. När sädesslag som vete, korn, majs behöver syntetiskt kvävehaltigt gödsel klarar sig ärtor utan. Utsläpp i vattenvägar, luft och jord undviks helt. Ärtor förbättrar till och med jordkvaliteten genom att man inte behöver gödsla inför nästa växtsäsong.
Arbikies etos är att odla alla grödor själv och tillverka sin sprit lokalt på gården för att undvika utsläpp till följd av transporter.
– Alla firmor kan verka hållbart men familjeföretagare brukar se de längre perspektiven, säger Iain Stirling. Det stämmer verkligen in på mig och mina bröder. Vår affärsmodell går ut på att verka i generationer, jordbruk fungerar ju så. Så när vi startade industriproduktion med en egen spritfabrik på gården var målsättningen att göra destilleriet till det mest hållbara i världen.

En av kollegorna i branschen är Ian Macleod som äger destillerierna Glengoyne och Tamdhu samt återuppbygger ikoniska Rosebank i Lowlands. Det här är ett betydligt större bolag med mycket personal och många grenar men kärnvärdena utgår fortfarande från ett familjeperspektiv menar försäljningschef Ian Shackleton:
– Typiska familjevärderingar som ömsesidigt förtroende och starka inbördes relationer präglar vårt företag och avspeglar sig i vårt klimatengagemang.
Ian Macleod startades på 1930-talet som fatmäklare i whiskybranschen. Grundarens sonson Leonard Russell tog nyligen över VD-stolen.
– Det här är inget storföretag med en massa byråkrati. Våra medarbetare jobbar självständigt vilket betyder att Glengoynes destillerichef Robbie Hughes på egen hand dragit igång en rad spännande hållbarhetsprojekt.
I höstas gick Glengoyne över på vindkraft istället för fossila bränslen som energikälla för hela destilleriet. Ian Macleod ägar en rad vindsnurror i trakten. Vad gäller bi-produkterna i pannorna används anaerob nedbrytning medelst bakterier.
Både drav från mäskningen och pot ale från pannorna bearbetas miljövänligt. Kvarstoden är pellets som eldas och genererar värme för omkringliggande hus.
Glengoyne är också officiell partner till Wildfowl & Wetlands Trust. 5000 pund doneras varje år till stiftelsen som värnar om utrotningshotade arter som bläsgåsen, destilleriets ”egen” fågel som häckar i närheten.
Det var när man började jobba igenom sina egna våtmarker man kom i kontakt med stiftelsen. En anlagd våtmark filtrerar nämligen spillvattnet från processen och renar det till 100%. Hit går avfallsvattnet från spritpannorna.
Man har också sett över sina förpackningar för att säkerställa att materialet år återvinningsbart samt även görs på ett hållbart sätt.
– När det gäller Glengoyne har vi kommit långt ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Leonard Russell. Vi hoppas kunna fortplanta arbetet över hela företagslinjen.