fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features Krönikan

Närmar sig Skottland en whiskykrasch?

av Henrik Aflodal
27 september 2019

WHISKYKRASCHEN i SKOTTLAND på 1890-talet var en katastrof. Blended Scotch hade precis tagit fart och försäljningstrycket gjorde att rekordmånga destillerier byggdes på kort tid. När bägaren var full och marknaden mättad kom kraschen.

Det skulle ta ett halvt sekel innan någon vågade bygga nytt. Däremellan kom förstås två världskrig och en depression. Efterkrigstiden innebar ett fantastiskt uppsving för framförallt Scotch. 1960-talet lärde sig världen att whisky i första hand skulle vara skotsk. En hav av whisky byggdes upp, hemma i Skottland kallades fenomenet ’whisky loch’ (sjö).

1981 drog man i handbromsen och produktionsvolymerna närapå halverades sett över en tioårsperiod – från 1970-takets peak på 480m liter till 250m.  Det skulle ta ett årtionde innan branschen återhämtat sig och volymerna ånyo översteg 425m, och först i slutet av 1990-talet var man tillbaka på samma nivåer som 20 år innan. 1980-talet orsakade 20-talet fabriksnedläggningar. Före 2020 kommer vi att få se 50 nya destilleri-byggen i Skottland. Frågan är om en tredje whisky-loch håller på att växa fram. Kommer Scotch att krascha igen?

Branschen tror såklart inte det. Man vidhåller att man lärt sig läxan men erkänner också att dåtidens lärdomar kanske inte gäller idag, en annan tidsera har format en ny omvärld. 1981 fanns en ocean av oönskad 3-årig whisky som hela tiden fylldes på trots neddragningarna, lågstatuswhisky som inte gick att bli av med ens två decennier senare. 2001 kunde man köpa en flaska blended Scotch på lågpriskedjan Asda för blott £6,67. Räknas skatt och moms bort kvarstår bara 20 pence att dela på för destillatör, handlare och grossist. Den sortens bulksprit har branschen rört sig bort ifrån idag, Scotch har migrerat uppåt i status och vill inte förknippas med ”batterisprit”.

Ingen vill återuppleva det dystra 1980-talet med friställd personal och brustna lokalsamhällen i de skotska högländerna. Somliga nedlagda destillerier har fått nytt liv men flera revs med bulldozer. Dåtidens marknadsfolk var överoptimistiska och togs på sängen vilket ju i efterhand framstår som märkligt. Den yngre generationen amerikaner hade på 1970-talet upptäckt vodkan och den vita romen, engelsmännen hade gått all-in på vin. Och som olja på elden sjönk den globala ekonomin ned i recessionen orsakad av oljekrisen på 1970-talet.

1972-1992 pendlade den brittiska räntan mellan 10-12% vilket satte press på whiskyfirmorna att likvidera sina whiskylager för att hålla sig flytande. Diageo lanserade sin ’dam-buster’-plan vilket gick ut på att ”spränga dammen” och tömma whisky-lochen genom att dumpa priserna. Detta ledde till en flod av lågbudget-supermarket-brands över hela UK och Frankrike vilket eroderade basen för de riktiga Scotch-märkena. Marginalerna sköts i sank och de globala spritfirmornas direktörer vände blickarna mot andra spritkategorier där det gick att tjäna pengar. Scotch var fast i en undergångsspiral.

– Felet var att de som gjorde whiskyn och de som skulle sälja den kommunicerade dåligt, menar Johnnie Walkers master blender Jim Beveridge. Vi producenter stack huvudet i sanden och körde på, marknadsfolket som sa att de skulle sälja spriten gjorde det inte.
Idag fokuserar de stora spritfirmorna på varumärken vilket också sägs vara det bästa skyddet mot överproduktion. Analyser och siffror följer individuella produkter hellre än att se till hela bolaget som förr. Varumärkena regerar och man aktar sig för att överproducera för att äventyra hälsan hos sina olika produkter.

Diageos Jim Beveridge skyller 1980-talets ”whisky-loch” på dålig kommunikation och felaktiga analyser.

Men alla nya destillerier då, vem ska dricka all whisky som produceras i framtiden? De många nyetableringarna i Skottland är irrelevanta menar Rupert Patrick på analysfirman Whisky Invest Direct:
– Även om de nya går för fullt kommer de knappt att märkas i det stora hela. De gör som mest en halv miljon liter var. Lilla Daftmill i Fife lägger i snitt ner 100 fat per år sedan starten 2005. Som kontrast producerar Dalmunach 12 miljoner liter åt Chivas varje år.

Diageo gör en tredjedel av all Scotch och Chivas står för 20%. Två bolag står alltså för hälften av nuvarande ’loch’. Addera William Grant och Edrington till det så återstår inte mycket att fördela på mindre spelare. Rupert Patrick liknar industrin vid en oljetanker:

– Vi har idag färre stora spelare jämfört med för 40 år sedan vilket innebär en mindre grupp kaptener som ska styra skutan. Det borde teoretiskt sett minska risken att en ny whisky loch ska uppstå. Dessutom har whisky blivit mycket mer lönsamt än för bara 10-15 år sedan. Det betyder att destillerier kan sitta på sina lager längre idag och vänta ut perioder av överproduktion.

Rupert Patrick på Whisky Invest Direct tror att whiskybranschens stora spelare har situationen under kontroll, ingen krasch i sikte.

1980-talets nedläggning av destillerier bottnade i behovet att sänka kostnader för blending-firmor. Idag har vi fler singelmalter vilket gör varje fabrik livsduglig på egna meriter. Riskerna sprids på ett annat sätt, hävdar skottarna. Samtidigt växer sig varumärken som The Macallan väldigt stora. Ägaren Edrington menar att whiskyn vill framstå som ovanlig och exklusiv, allt som säljs ska hålla högsta standard. Nya destilleriet kan göra över 15m liter. Man kan fråga sig hur lyx-imagen ska upprätthållas när all denna volym ska omsättas. Därtill lägger världsledarna The Glenlivet och Glenfiddich ner över 20m liter varje år.

Vad händer när all denna maltwhisky ska ut i världen nästa decennium på en marknad där Scotch potentiellt tappar andelar mot andra spritkategorier? Scotch Whisky Association lämnar ingen offentlig statistik sedan 2015, informationsflödet ströps ytterligare 2018. Men uppskattningsvis lägger Skottland som helhet ner 620-640m liter grain- och maltwhisky varje år. Det är 25-30% mer än för sex år sedan – whisky-lochen expanderar okontrollerat? Patrick Rupert igen:

– Självbelåtenhet är farligt men jag tror att Chivas, Diageo, William Grant och Edrington känner sig säkra i båten för tillfället. Industrin är så pass koncentrerad och exporten når vidare och längre än någonsin förr. När marginalerna ökar och räntorna närmar sig noll ser hotet om en ny whisky-loch obefintligt ut.

No worries alltså. Men vi vet vad girighet i kombination med övertro på marknaden kan göra. Kanske vet storbolagsdirektörerna något vi andra inte vet. Ekvationen går bara ihop ifall världen dricker mer skotskproducerad sprit på bekostnad av annat. Eller så är prognoserna bara kopplade till den naturliga befolkningsexplosionen. Fler människor som får det bättre ställt och efterfrågar lyxartiklar som whisky. Om inte finns risk för dikeskörningar under 2020/30-talen.

LÄS MER: Allt dyrare Scotch, när får folk nog?
LÄS MER: Super-Macallan kan göra 15 miljoner liter
LÄS MER: The Glenlivet världsetta med 9,5 miljoner flaskor

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.