fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 4 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Tillaga favoritsemlan med Baileys i grädden!

av Axel Aflodal
16 februari 2021

Den populära gräddlikören Baileys fortsätter sitt framgångsrika samarbete med dessertproffset Tea Malmegård och lanserar Semleys, den perfekta kombinationen av semla och Baileys. Semleys serveras som en klassisk hetvägg, med Baileys Salted Caramel i både semlan och den heta mjölken. Semleys serveras exklusivt på Tea Malmegårds restaurang DoMa i Stockholm under fettisdagen 16 februari och veckan ut.

 Semlor!    Baileys klassiska smaker är något många förknippar med njutning och lyx, och har länge varit en favoritingrediens i allt från efterrätter till kaffe. För första gången lanserar Baileys sin take på semlan, och det tillsammans med den välkända konditorn Tea Malmegård.

Tea Malmegård har kombinerat dessa två världar av njutning och tagit fram Semleys. Semleys serveras som en klassisk hetvägg, med Baileys Salted Caramel – det senaste tillskottet i Baileys-familjen – i både semlan och den heta mjölken.

Nya Baileys Salted Caramel, med inslag av mjölkchoklad, karamell, kaffe och salt smörkola, gifter sig sagolikt med grädden, mandelmassan, bullen och den varma mjölken. Spritberikade Semleys är ett perfekt alternativ för dem som vill testa något nytt på årets fettisdag.

– Fettisdagen och semlan är en klassiker, något alla konditorer ser fram emot varje år. Att jag i år får göra min egen take på denna fantastiska bakelse gör årets fettisdag ännu roligare. Baileys Salted Caramel är den perfekta ingrediensen att addera för att få en klassiker att nå nya höjder, säger Tea Malmegård.

Semleys kommer finnas tillgängligt exklusivt på Tea Malmegårds restaurang DoMa under Fettisdagen, den 16 februari, och veckan ut. Den kommer att kosta 55 kronor med Baileysmjölken och 45 kronor utan.

• Baileys Salted Caramel Flavour 17% | SB-nr 623, 205 kr

LÄS MER: Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

SEMLEYS – Semla smaksatt med Baileys Salted Caramel, ca 8st

SEMLOR Fördeg

  • 150 g (1,5dl) mjölk – rumstemperatur
  • 25 g (½ paket) jäst
  • 5 g (1 msk) grovmalen kardemumma
  • 55 g (1 st) ägg
  • 45 g (½ dl) strösocker
  • 120 g (2 dl) vetemjöl

Tillsätt i fördegen

  • 50 g smör – rumstempererat
  • 2 g (1 nypa) salt
  • 120 g (2 dl) vetemjöl

1. Blanda mjölk, jäst, kardemumma, strösocker och vetemjölet, knåda till en fin deg för hand.
2. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen 5-10 minuter på låg hastighet.
3. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 30 min.
4. Blanda i de resterande ingredienserna och kör på medelhög hastighet tills degen börjar kännas len, glansig, elastisk och börjar släppa från kanterna.
5. Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar riktigt ordentligt och länge. Låt degen vila täckt i kylen i 60 minuter.
6. Väg upp bitar à 50g och rulla dem till runda bullar på en mjölad bakbänk.
7. Fördela 8 stycken bullar på varje plåt med ordentligt mellanrum. Jäs under kökshandduk i cirka 2h.

Mandelfyllning

  • 300 g (ca 6 dl) blötlagda mandlar med skal (200g täckt med vatten över natten i rumstemperatur)
  • 200 g (2 dl + 2 msk) ljust muscovadosocker
  • 2st rivna bittermandlar
  • 0,5g salt

Baileys Salted Caramel till rätt konsistens
1. Häll av vattnet och mixa mandeln tillsammans med socker och salt i en matberedare tills det går ihop till en seg tät massa.
2. Riv bittermandel på microplane/det finaste på rivjärnet och häll i, mixa till en slät, seg massa.
3. Avsluta med att smaka upp mandelmassan med Baileys Salted Caramel till smidig konsistens och god smak. Fyll sen i en spritspåse utan tyll.

Krämgrädde med Baileys Salted Caramel / Baileyskräm

  • ½ vaniljstång
  • 200 g (2 dl) mjölk
  • 50 g Baileys Salted Caramel
  • 45 g (1/2 dl) strösocker
  • 20 g (1,5 msk) majsstärkelse
  • 45 g (3 st) äggulor
  • 20 g (2 msk) tärnat smör

Baileysgrädde

  • 300 g (3dl) grädde
  • 100 g Baileyskräm

1. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med mjölk, Baileys Salted Caramel och hälften av sockret i en kastrull. Sjud upp.
2. Rör ihop resterande delen socker med majsstärkelsen och sist med äggulor så att inga klumpar bildas. Häll den varma Baileysmjölken över äggulorna under konstant omrörning.
3. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka i cirka 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
4. Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt smöret och rör tills det smält i krämen. Passera genom en sil och täck med plastfilm. Se till att plasten ligger direkt mot vaniljkrämens yta. Låt svalna i kylen.
5. Vispa upp grädden till lös konsistens. Tillsätt kall Baileyskräm och vispa tills grädden är spritsbar.
6. Fyll på spritspåse med en stor stjärntyll.

Varm Baileysmjölk (till hetvägg)

  • 100 g (1dl) mjölk
  • 30 g (2 msk) Baileys Salted Caramel

1. Värm på medelhög värme i en kastrull. Häll över i en kanna. Florsocker till garnering.

Montering Semleys
1. Klipp ut lock från bullarna som en trekant och klipp in/neråt i bullen med en sax.
2. Fyll semlorna med rikligt med mandelfyllning och spritsa sedan två varv med Baileysgrädde över mandelmassan.
3. Lägg på locket och pudra med florsocker.
4. (Värm Baileysmjölken.)
5. Servera Semleyn med varm Baileysmjölk eller njut den som den är!

Senaste nytt

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.