Cocktails En riktigt bra G&T står och faller med garnityret. En citron- eller apelsinskiva påverkar smaken mer än vad man tror. Men den bortglömda gurkan har alla egenskaper som krävs för att du ska nå det bästa drinkresultatet. Hendrick’s Gin skapade trenden med gurka i glaset. Här kommer fem gurkgarnityrer som både imponerar visuellt och förhöjer smaken när du serverar sommarens cocktails.
Gurkan härstammar ursprungligen från Indien, där den har odlats sedan omkring 2000–3000 år före Kristus. Man tror att gurkan kom till Sverige först under slutet av 1500-talet, då första odlingen ska ha skett i Hertig Karls trädgårdar vid Nyköpingshus. I dag är grönsaken en självklar del i många svenskars kylskåp.
Gurkan, som består till 96 procent av vatten, verkar till synes inte bidra så mycket till bordet. Men i själva verket är det ett näringsrikt bär som passar utmärkt till sommarens drinkbord.
– Det som kännetecknar gurkan är den milda, krispiga och uppfriskande smaken, vilket också lyfter drinken ytterligare en nivå. Med garnityr gjort av gurka får man både en estetisk vacker och smakmässig god drink för de allra varmaste sommardagarna, säger Rasmus Harnell, Marketing Activation Manager på Nigab.
Gurkvågen
Ta fram ett zestjärn och en hel gurka. Dra sedan zestjärnet mot skalet för att skapa ett randigt mönster. Ta sedan fram en hyvel eller en potatisskalare och hyvla av en gurkremsa från det mönstrade skalet. Trä gurkremsan genom en drinkpinne och forma till en härlig vågform. Har du inget zestjärn kan du skapa det randiga mönstret med hjälp av en gaffel. Passar särskilt bra med drinken ”Pocket Full of Green”.
Pocket Full of Green
- 1,5 del Hendrick’s Gin
- 8–12 rivna myntablad
- 1 del gurkjuice
- 0,5 del färskpressad citron
- 1 del aloe vera juice
- 1 del kolsyrat vatten
Gurkstrimlor
Gurkstrimlor är ett annat udda, men roligt garnityr för att dekorera sin drink. Ta fram ett zestjärn och skala av långa och fina strimlor av gurkan. Saknar du ett sådant verktyg går det även bra med en osthyvel. Se då till att sedan skära smala strimlor av gurkremsan med hjälp av en kniv.
Midsummer Spritz
- 1,5 del Hendrick’s Midsummer Solstice Gin
- 1/4 del fläderblomslikör eller flädersaft
- 1 del färskpressad citron
- toppa med kolsyrat vatten
Gurkremsor
Gurkremsan är ett annat trevligt garnityr. Hyvla gurkan med en osthyvel eller en potatisskalare för att få till en lång, men tunn skiva. Virvla sedan ner den i glaset, likt en spiral, och fyll den med en klassisk Hendrick’s & Tonic.
Hendrick’s & Tonic
- 1 del Hendrick’s Gin
- 3 delar tonicvatten
Gurkkulor
Likt små glasskulor kan det vara festligt med gurkkulor till sommarens drycker. Ta fram ett kuljärn och gröp ur kulor från gurkan. Har du inget sådant verktyg i hemmet, går det även bra att använda sig av en tesked. Sätt sedan fast kulorna på en drinkpinne och doppa ner den i en Hendrick’s Martini.
Hendrick’s Martini
- 6 delar Hendrick’s Gin
- 1 del torr vermouth
Gurkskivor
Slutligen så får man inte glömma de klassiska, men ack så krispiga gurkskivorna. Skär gurkan i tunna skivor och stoppa dem i ett glas fyllt med drinken Cucumber Lemonade.
Cucumber Lemonade
- 1 del Hendrick’s Gin
- 1 del färskpressad citron
- 1 del sockerlag
- 3 delar kolsyrat vatten