fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 16 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Nyheter

Fem cocktails med gurk-garnityr

av Carl Lönndahl
29 juli 2020


 Cocktails    En riktigt bra G&T står och faller med garnityret. En citron- eller apelsinskiva påverkar smaken mer än vad man tror. Men den bortglömda gurkan har alla egenskaper som krävs för att du ska nå det bästa drinkresultatet. Hendrick’s Gin skapade trenden med gurka i glaset. Här kommer fem gurkgarnityrer som både imponerar visuellt och förhöjer smaken när du serverar sommarens cocktails.

Gurkan härstammar ursprungligen från Indien, där den har odlats sedan omkring 2000–3000 år före Kristus. Man tror att gurkan kom till Sverige först under slutet av 1500-talet, då första odlingen ska ha skett i Hertig Karls trädgårdar vid Nyköpingshus. I dag är grönsaken en självklar del i många svenskars kylskåp.

Gurkan, som består till 96 procent av vatten, verkar till synes inte bidra så mycket till bordet. Men i själva verket är det ett näringsrikt bär som passar utmärkt till sommarens drinkbord.

– Det som kännetecknar gurkan är den milda, krispiga och uppfriskande smaken, vilket också lyfter drinken ytterligare en nivå. Med garnityr gjort av gurka får man både en estetisk vacker och smakmässig god drink för de allra varmaste sommardagarna, säger Rasmus Harnell, Marketing Activation Manager på Nigab.

Gurkvågen

Ta fram ett zestjärn och en hel gurka. Dra sedan zestjärnet mot skalet för att skapa ett randigt mönster. Ta sedan fram en hyvel eller en potatisskalare och hyvla av en gurkremsa från det mönstrade skalet. Trä gurkremsan genom en drinkpinne och forma till en härlig vågform. Har du inget zestjärn kan du skapa det randiga mönstret med hjälp av en gaffel. Passar särskilt bra med drinken ”Pocket Full of Green”.

Pocket Full of Green

  • 1,5 del Hendrick’s Gin
  • 8–12 rivna myntablad
  • 1 del gurkjuice
  • 0,5 del färskpressad citron
  • 1 del aloe vera juice
  • 1 del kolsyrat vatten

Gurkstrimlor

Gurkstrimlor är ett annat udda, men roligt garnityr för att dekorera sin drink. Ta fram ett zestjärn och skala av långa och fina strimlor av gurkan. Saknar du ett sådant verktyg går det även bra med en osthyvel. Se då till att sedan skära smala strimlor av gurkremsan med hjälp av en kniv.

Midsummer Spritz

  • 1,5 del Hendrick’s Midsummer Solstice Gin
  • 1/4 del fläderblomslikör eller flädersaft
  • 1 del färskpressad citron
  • toppa med kolsyrat vatten

Gurkremsor

Gurkremsan är ett annat trevligt garnityr. Hyvla gurkan med en osthyvel eller en potatisskalare för att få till en lång, men tunn skiva. Virvla sedan ner den i glaset, likt en spiral, och fyll den med en klassisk Hendrick’s & Tonic.

Hendrick’s & Tonic

  • 1 del Hendrick’s Gin
  • 3 delar tonicvatten

Gurkkulor

Likt små glasskulor kan det vara festligt med gurkkulor till sommarens drycker. Ta fram ett kuljärn och gröp ur kulor från gurkan. Har du inget sådant verktyg i hemmet, går det även bra att använda sig av en tesked. Sätt sedan fast kulorna på en drinkpinne och doppa ner den i en Hendrick’s Martini.

Hendrick’s Martini

  • 6 delar Hendrick’s Gin
  • 1 del torr vermouth

Gurkskivor

Slutligen så får man inte glömma de klassiska, men ack så krispiga gurkskivorna. Skär gurkan i tunna skivor och stoppa dem i ett glas fyllt med drinken Cucumber Lemonade.

Cucumber Lemonade

  • 1 del Hendrick’s Gin
  • 1 del färskpressad citron
  • 1 del sockerlag
  • 3 delar kolsyrat vatten

Senaste nytt

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Live-test av Balvenies TUN-serie med David Stewart!

Nyheter
ons 5:50

Kommer Gordon’s alkoholfria alt-gin bli världsledande?

Nyheter
tis 5:32

Vad är DRY JANUARY?

Nyheter
mån 5:32

Potentiellt sexistisk TV-reklam för Laphroaig friad

Nyheter
fre 5:29

Så här ser Johnnie Walkers upplevelsehus i Edinburgh ut

Nyheter
tor 5:06

Det svenska gin-undret har en helt egen podd

Nyheter
tis 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.