Whiskytipset NAS-whisky brukar den kallas. Ungwhisky under 10 år som gjorts vanlig av nystartade Nya världen-destillerier. Begreppet härrör från Skottland och betyder ’No Age Statement’ och tidernas mest kända ”nasare” är Glen Grants femåring som säljs i Italien, och Sverige, i stora volymer.
Den mest uppmärksammade NAS-flaskan på senare år är Glenlivets Founder’s Reserve som kom till Sverige 2016. Utan siffra på etiketten skriker whiskyn rakt ut i ungfruktig stil på ett sätt som inte har något alls att göra med det 12-åriga originalet.
NAS-whisky kan också vara lagrad längre i fat som i fallet Aberlour a’Bunadh. Ännu en pionjär som faktiskt kom redan i slutet av 1990-talet. En reinkarnation av 9- till 12-årig whisky med förebild från 1890-talet, utan siffra på etiketten, för att innehållet var en mix av åldrar.
Men numera tänker man mest på ung whisky när NAS kommer på tal. Och det är just ung singelmalt Glen Scotia bjuder på i sitt senaste singelfat som Systembolaget köpt in.
Bakgrunden är en följd av destilleriets framgångar efter relanseringen av varumärket. Man har helt enkelt tunnat ut förrådet av fat och kan främst erbjuda nätverket av importörer världen över yngre fat.
Samtidigt förklarar ägaren Loch Lomond att man aldrig skulle saluföra något undermåligt som man inte kan stå för. Kvalitet i vätskan är något man aldrig tummar på.
Saken är ju den att skotska maltdestillerier är riggade att producera maltsprit som är tänkt att ligga relativt länge i fat. Vi är ju vana vid att dricka 10- till 12-årig singelmalt från Skottland.
Det betyder dock inte att ung maltwhisky inte funkar. Betänk att maltwhiskyn i en blended Scotch skördas efter 5-6 år, och då klagar man inte över ungkola eller andra omogna smaker.
“Ung Glen Scotia har mer mogen frukt likt gröna äpplen med den karaktäristiska sältan och lite honungssötma samt färsk vanilj från ekträet. Dubblar man åldern får whiskyn mer karamellsötma och vaniljsyrup vilket jämnar ut fat- och destillatinfluenserna.” -Michael Henry
För blender Michael Henry har ung whisky en fördel. Destillerikaraktären står ut och blir mer prominent och just det här fatet valdes ut för att det bär på Glen Scotia själ:
– Ung Glen Scotia har mer mogen frukt likt gröna äpplen med den karaktäristiska sältan och lite honungssötma samt färsk vanilj från ekträet. Dubblar man åldern får whiskyn mer karamellsötma och vaniljsyrup vilket jämnar ut fat- och destillatpåverkan.
Till oss svenskar har Glen Scotia skickat en bourbon barrel nedlagd 2017 och tappad på flaska 2022. Denna 5-åring avslöjar sig på aromen som är äppligt rå i stilen men whiskyn smakar så mycket mer.
Campbeltown-destillatet är ingen vekling och brukar behöva sina 12 år för att landa på alla fyra fötter. Eller få en boost av starkvinsfat som i fallet Double Cask där yvigheten i spriten efter 5-7 år sätts på plats av drypande söta PX-fat från spanska Jeréz.
Därför är det inget mindre än ett mirakel att Glen Scotia-yngligen avlad 2017 gör sig en så bra figur, vältalig och uttrycksfull.
På ett sätt som bara kan få publiken att tappa hakan av häpnad. Penseldragen i munnen är breda och färgrika. Man blir upprymd och uppiggad av att dricka skapelsen.
“Whiskyn har bara legat i 5 år på ekfat men bygger nya smakvärldar där Campbeltowns kantiga råhet integreras av äpplig fräschör. Smaken håller ihop på ett sätt som förvånar!” -Henrik Aflodal
Nyhälld luktar whiskyn kryddigt av salvia och kryddpeppar med örtsalt och bröstkaramell samt choklad i mitten. Runtom gräsiga toner och vaniljpulver. Ungdomen märks på djupet där äppellemonad håller till.
Sötsimmig smak av äppelarom i calvados-stil, strax syrlig och kartig av kärnhus, mot slutet torrare kryddlarm.
Långsam varmfodrad eftersmak som är brödig med vaggande tropisk marmelad. Efteråt trevligt äppelflämtande. I basen växande lagerbladsbeska.
I allt en vuxen och tät whiskymun man uppskattar mer och mer för varje klunk. Whiskykännaren kommer att må bra av denna ’dram’ som känns outslitlig.
Det bästa är att virren bara blir bättre med vatten. Trots sin ringa ålder håller destillatet ihop bra strukturellt, inga otrevligheter exponeras. Faktiskt tvärtom. En kvarts sked gör käften tät och stark.
Geléfigurer i början som direkt exploderar med vassa estrar och örtkrydda som kliar. Mineraler river och saltkorn knastrar när destillatet får chansen att vika ut sig utan begränsande ek i matchen.
Lång spänstig eftersmak av äppelmust som är såå god. Sträva mineraler backar upp och kryddvärme pinnar på bortåt, springades på saltknaster.
Smaken är mer laidback nu. Leendet är spontant och brett, whiskyn har hittat sina balanser!
Några droppar till tar ner styrkan närmare 46% vilket gör smaken savande lång. Såklart äppel-lemonad ur startblocken följt av sötaktiga tropiska estrar, ovan eteriska ångor.
Skalbesk marmelad bär, örtiga underströmmar. Efterhand lättar smaken i nektar och fruktsoda. Sent beska från lakritsstång.
Långvarig varmt ekig finish med dröjande ekbeska/spritbeska som känns eviglång. Tröga estrar drar sig fram. En gäckande bacon-vibe gömmer sig i den sega fruktbeskan.
Ånyo mer djup, mer likt efterklangen ovattnad. Det här är en kännarwhisky man kan längta tillbaka till. Smått abstinensframkallande.
“En ungskotte man inte trodde fanns i denna värld. Helt enkelt en superdrickwhisky!” -Henrik Aflodal
Doftresan gör ungefär samma vägval. En första skvätt vatten gör aromen motståndslöst sötaktig och krämig.
Det luktar geléfigurer med rå äppelmust under och raggsocksodör på djupet. Ovan kanelpuder som gör allting pajigt värre. Ung och avslappnad, med andra ord.
Efter andra vattningen får nosen mer stuns igen när frukten tar tillbaka terräng. Aromen är ungfruktig med rå äppelmustig odör centralt som känns lagom sur.
I bakgrunden kämpar sötaktig äppellemonad emot. Det är just syran som gör doften intressant och mer tänkvärd än tidigare.
Denna 5-åring är en ungskotte man inte trodde fanns i denna värld. Efter alla dessa NAS-whiskys folk fått bekanta sig med framstår inte denna unga arom som malplacerad.
Det som gör Glen Scotia-fatet speciellt är den sammanhållna och fodrande smaken där alla lösa trådar integreras så snyggt och prydligt. Helt enkelt en superdrickwhisky!