fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 17 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews

“Fenomenal indisk rökwhisky full av sotig exotisk frukt!”

Paul John Bold — prisvärd asiatisk singelmaltwhisky

av Henrik Aflodal
7 maj 2021


 Reviews    Indisk whisky har tagit täten och drar idag det asiatiska whiskytåget. Först kom ju den japanska whiskyn. Som numera dras med lagerproblem då hemmapubliken druckit upp det vällagrade. Sedan kom indisk och taiwanesisk.

Asien har tjusat oss med sina smakbomber där estrarna detonerar hejvilt. För det är just så det blir, framförallt för de senare varianterna som lagras under extrema förhållanden i tropisk klimat. En holmgång utan dess like för vätskan i faten.

Indiern Paul John är precis sådär sprängfull av smaker som det ska vara i en österländsk whisky. Glöm allt europeiskt du smakat på, den indiska whiskystilen går inte att reproducera här. Det är på riktigt terroir. Klimatet som formar smakerna i faten är det som allra mest påverkar vad du får i glaset

 

“Vilken fenomenal asiatisk rökwhisky. Den smakar tropisk rökelse med sotig exotisk frukt i eftersmaken.”

Bold är den rökiga indiern gjord på hårt torvrökt malt med ett fenolinnehåll på 30-35 ppm. Kornet är 6-radigt och har växt i norra Indien. Whiskyn har legat på en mix av 1st fill och 2nd fill bourbon barrels.

Åldern är som alltid när man talar indisk whisky ringa. Anledningen är avdunstningen på dessa breddgrader. 8-10% försvinner ur fatet varje år.

Trots att Paul John gjort en grej av att gräva ner sina lagerhus halvvägs nere i marken, för att mildra bortfallet något. Destilleriet ligger ju i Goa invid Arabiska Havet där dagstemperaturen kommer upp i 28-30°C varje dag året runt!

Vilken fenomenal asiat! Jag faller pladask för nosen = rök på gammal frukt. Det luktar torvrök och bacon och gammalt läder. Röken struttar omkring på en rund syltig bas av jordgubbar och björnbär. Tillsammans en sorts frisk sumpighet.

I nästa steg en välansad rökmun med fint balanserad tropisk frukt. Whiskyn får en oljig torvrökstart, strax smöriga BBQ-toner, halvvägs tropisk rökelse. Mot slutet mer krämig men samtidigt ramlar torra fenoler ut. Renare sötrök i eftersmaken som stannar i sotig exotisk frukt.

“Jag faller pladask för nosen = rök på gammal frukt. Röken struttar omkring på jordgubbar och björnbär.”

Trots sitt namn är Bold ingen risktagare utan istället synnerligen välbalanserad. Men med vatten blir stämningen allvarligare. Whiskyn blir sotig med bränd ved och får en bastantare kropp, samtidigt som den blir storrökig. En betydligt tjockare rökstil än den skotska Islay-tolkningen bjuder på.

Vattnad mer frukt i doften, vingummin sticker ut och dämpar röken. Fräschare men lite plattare. Smaken blir långsammare. Det smakar fruktsallad och sotig torvrök, sent alltmer bränd ved och även tropisk lemonad.

Avtoningen är allvarsam och långsint. Det rasar runt brända vedtoner som tas ner en smula av vingummin. Annars blir finishen renare och mer avskalad, och därmed godare.

Paul John kan man köpa osedd helt utan risk. Kvaliteten är som sagt grundmurad. Den här utgåvan är rasande grann. Men framförallt brutalt prisvärd.

439 riksdaler för en indier som dessutom är rökig (alltid lite dyrare att tillverka) är ett kap prismässigt. Fast tidvis har hyllorna gapat tomma på grund av det stora intresset för asiaten.

Lite frustrerade för fansen som fått vänta på att fylla på sitt förråd av Bold. Men nu är lagren fyllda till bredden, Sverige är en prioriterad marknad för Goa-destilleriet. Det tackar vi storligen för.

Paul John Bold Peated 46%

 92p   Doft 24/23, Smak 23/22, Exit 21/22, Balans 23/24  Görs på hårt torvrök malt med ett fenolinnehåll på 30-35 ppm. Det 6-radiga kornet växer i bergstrakterna i norra Indien. Jäsningen tar 55-60 timmar och ger ett öl på 5%. Som dubbeldestilleras i pot stills tillverkade i Indien. Lagrad på 1st och 2nd fill bourbon barrels i 5 år. Lanserad 1 sep i 228 butiker.  SB-nr 439, 439 kr

Senaste nytt

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Maltwhisk(e)y på portvinsfat i topp

Nyheter
ons 11:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.