
DET ÄR I TYSKA Puttgarden det händer. Här firas 3-5 november whisky- och rom-festivalen framför andra. Hit till BorderShop vallfärdar svenskar och danskar för att testa spännande destillat.
Mycket skiljer festivalen från nordiska fastlandsmässor men det som uppskattas mest är att besökaren kan köpa drömflaskan med sig hem direkt, menar Scandlines Michael Bak:
– Man ska åka till Whisky & Rom Festival för att det är en helt unik upplevelse på ett unikt ställe. Här kan man prova ett brett utbud av whisky och rom som inte finns någon annanstans. Och priserna är ju också så låga.
Prislappen är tilltalande, tysk alkoholskatt är lägre än dansk och svensk. Samtidigt är BorderShop en stor sprithandlare som kan pressa priserna.
I år lockar festivalledningen med superpriser på flera produkter. Den flaska som sticker ut mest är Glenfarclas klassiska ’cask strength’-tappning.
1968 lät George Grant buteljera ett sherry hogshead-fat som gavs bort till affärsbekanta i julklapp, som efter helgerna kom tillbaka för att köpa mer. Sålunda föddes 105 proof. Glenfarclas var först i modern tid med att ge ut whisky vid fatstyrka.
En helflaska kostar bara 543 SEK, på Systembolaget får man betala 849 kr – drygt 300 kr billigare i Tyskland!
I övrigt lär Glenfarclas-fans knappast bli besvikna, alla favoriter står i montern, från vanliga 12 år till 15, 25 och 30 år. På 12/15-åringarna sparar man +150 kr. Som extranummer även Family Reserve-fat från 1967 och 1968!
En flaska det kommer att bli huggsexa om är Bowmores Aston Martin-hommage tillägnad modellen DB Mk 3 från 1956 som var med i Bond-filmen Goldfinger.
En 18-åring lagrad på en kombination av oloroso och PX sherry-fat. Kvarvarande flaskor slumpas iväg för under tusenlappen! Tidigare pris låg över 2300 kr, och i UK kostar den motsvarande 3200 kr.
Det är framförallt atmosfären man kommer hit för att uppleva. För här står upplevelsen i centrum. Folk tar båten från danska Rødby för att prova kvalitetssprit och lära sig mer om destillaten.
– Utbudet på festivalen slår det mesta i Skandinavien, massor av exklusiv whisky och rom från hela världen att prova, till en liten kostnad dessutom, säger Maria-Louise Rosenkilde från Edrington.
Mässan är stor men med en närhet som förvånar förstagångsbesökaren. 20-talet utställare serverar smakprover ur mer än 700 öppnade flaskor.
Vid entrén serveras en välkomst-dram som i år är Jameson Triple Triple. Irländsk whiskey trippeldestilleras traditionellt, och denna blend har lagrats på tre olika fat, förutom bourbon och sherry även malaga starkvinsfat.
Förutom ett provarglas får man även fem poletter som kan bytas mot smakprover i montrarna. I inträdet ingår även masterklass-provningar. Biljetten bokas minst en halvtimme innan provningen börjar. Max två biljetter per person, enligt principen först-till-kvarn, förklarar Michael Bak:
– Det bjuds på massor av smakprover i alla montrar men det är våra masterklasser folk kommer ihåg. Vi satsar på små grupper så man kan interagera med provningsledaren. 6-8 destillat testas och ingår i entrébiljetten.
Man kan pressa in 3-4 sittningar på en dag men går då förstås miste om intressanta möten i montrarna. En god idé är att boka in två dagar för en fullödig upplevelse.
Samtalen om de olika destillaten får ta tid vilket får besökarna att känna sig omhändertagna. Kunskapsnivån skiftar stort, menar Maria-Louise Rosenkilde:
– Nya whiskydrickare frågar ofta hur whiskyn smakar, om den är söt, gräsig eller rökig. Då handlar det om att hitta något som passar den personen. De som kan mer vill veta hur whiskyn görs och vilka fat den legat på. Och vad som skiljer de olika utgåvorna åt, från samma destilleri.
De flesta kommer hit för att prova maltwhisky man inte stött på tidigare, och hitta nya favoriter. Och går då förbi all fantastisk blended-whisky, en kategori som är synnerligen underskattad. Prisvärdheten är förstås oslagbar, särskilt om man ger sig på lite äldre blends.
Ballantine’s 30 år är något alldeles extra. I blenden ingår 350 fat, en mix av butts, hogsheads och barrels, från 1st fill till refill-fat.
Enligt master blender Sandy Hyslop ska 30-åringen vara som att kliva in i Sandys farmors kök när hon lagade persikor i sockerlag:
– När folk doftar på 30-åringen vill jag att de ska utbrista frukt, och inte säga ek. I en gammal whisky vill man inte ha ekighet, du vill ha en sammetslen smak.
Precis lika bra är japansk blended whisky. Singelmalt som är lite äldre är ju svår att få tag på från Japan.
Suntorys prestige-blend Hibiki serverar whiskylagrad i 12, 17 och 30 år. De äldre utgåvorna mixar malt- och grainwhisky i lika delar, 17-åringen lagras delvis på japansk mizunara-ek.
30-åringen har en kraftfull intensiv smak packad med småcitrus och toner av mandarinlikör, följt av en fet eftersmak av marsipan. En smakupplevelse få maltwhiskys når upp till. Men dyr, den enda kvarvarande flaskan kostar drygt 76 000 SEK!
På maltwhiskysidan finns såklart också dyrgripar. Vad sägs om Highland Park 50 år? Det handlar om whisky kokad 1968 på Orkney.
De nio refill-faten hittades 2008 av whiskymakare Gordon Motion som blandade samman whiskyn och tappade om den i 1st fill sherryfat. Sedan fick spriten ligga till sig i ytterligare 12 år. 2020 tog han ut ett av faten som mixades med en tidigare 50-åring utgiven 2018.
Den whiskyn bestod av två sherryfat, varav en del av vätskan sparades för att användas till kommande 50-årsutgåvor. 2020 gavs 274 flaskor ut, en av dessa säljs under festivalen.
Fokus för ägaren Edrington är, förutom Highland Park, The Macallan. Destilleriet som är så noga med vilka ekfat man lägger sin whisky på. En utgåva som alltid drar blickarna till sig i år är 18-åringen lagrad på oloroso sherryfat.
Den som letar efter en annorlunda Macallan ska prova Classic Cut, som ges ut varje år i en ny batch, menar Maria-Louise Rosenkilde:
– Årets utgåva håller 50,3%, vilket är ovanligt starkt för att vara Macallan, men enligt whiskymakare Diane Stuart är det just här smakerna kommer ut på bästa sätt. Whiskyn doftar av fläder insvept i en lätt mandelton, och smaken av savande päron och krämig vanilj är förförisk.
Bruichladdich ligger på rökön Islay. Där gör man i huvudsak tre sorters destillat. Från lättrökta Bruichladdich och rökiga Port Charlotte till jätterökiga Octomore. Utmaningen är att förmedla destilleriets DNA, förklarar Bruichladdichs Christian Greus, som får mycket frågor om superrökaren:
– Öppningsrepliken är ofta vilken vår rökigaste whiskyn är. Sedan följer mycket snack om hur destilleriet får in all rök i destillatet. Octomore är en smakupplevelse man inte glömmer.
Rökwhiskyn gör verkligen intryck. Christian berättar den tystlåtna besökaren häromåret som verkligen älskade whisky men inte rökig sådan, den förstod han sig inte på. Första glaset var en 10-årig Port Charlotte, sedan gick man vidare till Octomore, minns Christian:
– Han blev alltmer tystlåten, samtidigt som grimaserna tilltog. Till slut sa han med ett stort leende: ”Jaha! Är det så här rökig whisky kan smaka.” Och så gick han.
Årets dragplåster är den nya Octomore 14-serien. Med över 200 fattyper att välja på i lagerhusen har whiskymakare Adam Hannett en utmaning framför sig varje gång han ska ta fram en produkt.
Till den senaste 5-åriga utgåvan har han kombinerat oloroso sherryfat med amarone rödvinsfat. En härlig mix av nötiga sherrytoner och rik röd frukt från rödvinet, parat med destillatets bullriga rök.
Destilleriet är framme vid 14:e upplagan av Octomore sedan starten 2008. Inte mycket kokas varje år så det handlar om mindre upplagor, som fansen girigt slukar.
14:1 är bourbonfatslagrad, 14:3 innehåller whisky från korn odlat på Islay. Och i 14:4 är det premiär för röksprit lagrad på colombiansk ek!
Men mest spännande i årets whiskykatalog är Black Art-serien. Tionde batchen innehåller en 29-årig raritet från det ärvda whiskylagret.
Denna ”svartkonst” har sin upprinnelse i legenden Jim McEwans ingivelse att tappa upp whiskyn på annorlunda ekfat.
När destilleriet rycktes upp ur sin slummer i början av 2000-talet lades nästan all whisky ned på bourbon barrels i Skottland.
Jim McEwan började experimentera med franska ekfat som ger en helt annan whisky.
Så här säger dagens whiskymakare Adam Hannett om att tappa om whisky lagrad på använda bourbonfat till rödvinsfat av fransk ek:
– Ganska snart uppstår den här underbara, lite sotiga fruktigheten som kommer från rödvinseken. Man ser Bruichladdich genom en annan lins, smakerna går åt ett helt annat håll!
När Jim McEwan fick frågan vad han höll på med sa han bara: ”Det kan jag inte säga, det är en hemlighet, lita på mig.”
Det här hemlighetsmakeriet förvaltas nu av Adam Hannett. Grejen med utgåvorna är just att blendern inte säger vilka fat han plockar ut.
– Alla vill veta vad det är i flaskan men vi säger inget, förklarar Adam Hannett. Man behöver inte veta, det är bara att njuta av smakerna…
BorderShop Puttgarden är egentligen en båt. Från början ett shoppingcentrum i Rostock. Nu är pråmen fast förankrad i Puttgardens hamn. Man shoppar öl, vin, sprit på våning 0-3. Festivalen utspelar sig på däck 5-6.
Gott humör och trivsel är ledord för festivalen. Det får inte bli för trångt. Varje dag tas max 1000 besökare in, så kvaliteten inte blir lidande. Men alla kommer inte på en gång, som på de stora mässorna i Sverige, förklarar Christian Greus:
– Det är en helt annan ruljangs på besökarna här eftersom de kommer och går med färjorna. Det gör att man hela tiden möter nya intresserade besökare som vill lyssna, och uppleva de goda smakerna.
Till Puttgarden tar man sig enklast med bil och färja från danska Rødby, köp 1-dagsbiljett. Flera bussbolag anordnar resor också. En dagsbiljett på festivalen kostar 140 SEK/120 DKK. Festivalledningen rekommenderar förköp av biljett för att vara säker på att komma in.
• BLÄDDRA i festivalkatalogen här!
Öppettider Whisky & Rom Festival 2023
3 nov kl 13-19
4 nov kl 10-17
5 nov kl 10-15