Nu börjar hösten närma sig och likaså höstens första auktion 5-7 september. Antalet utrop är lite drygt 1900, varav destillat och starkvin uppgår till 369 utrop. Det är en femtedel av totalen. Skottarna dominerar destillatområdet och står för 60 procent. Starkvin har en ovanligt stor andel med 62 utrop, så här kan man nog hitta något gott till vintermörkret och årets sista högtider.
Dryckesauktion Starkvinskategorin spänner över årgångar från 1918 till 2008. Det fina med starkvin som exempelvis madeira och årgångsport är att dryckerna håller sig mycket länge. Självklart måste ju lagringsmiljön vara bra förstås!
Här finns två utrop 1945 Taylor’s med två flaskor i varje. Att lägga vantarna på dessa är ett smakmässigt kap! Flaskornas ullage (vätskenivå) skiljer sig lite åt, men är mycket bra för denna ålder. Det tyder på att korkarna har behållit sin kondition, tack vare vaxningen samt att flaskorna lagrats i en mycket bra miljö.
Årgången anses som en av de bästa under 1900-talet. Om man föredrar en 45:a eller 48:a är en smaksak. Men här kan du göra smakfynd och imponera på dina gäster! Eller ge bort till en 80-årsjubilar 2025.
Och den som sparar flaskan till 2045 kan sälja vidare ett hundraårigt portvin! Men då måste du verkligen ordna med optimal lagring och inte slarva.
En Burmeister Colheita från 1963 blir en perfekt och omtyckt gåva till en 60-åring år 2023. Priset är överkomligt – 2000 kr. Gå ihop ett par vänner och köp – kräv sedan att ni får vara med och smaka vid öppnandet!
Det finns ett par flaskor från 1970 och 1977, årgångar som fått mycket bra recensioner. Precis som 1945 och 1948 hör 70-talisterna till 1900-talets bästa årgångar.
Det finns även några från 1994 som jag inte skulle vilja nämna… En mycket fin årgång, men som är svårfunnen. Utropet med två Graham’s lockar mig verkligen. Ett utrop på 2400 kr är intressant.
Men, kom dock ihåg att du får punga ut med ytterligare 20 procent när du ska betala! Nu i skrivandets stund är det inga bud, hoppas det förblir så, för då kan jag få dom för runt 1900 kr!
När jag bläddrar vidare bland de starkare destillaten ser jag direkt en halvflaska Hennessy med låg nivå och en skrumpen kork som snart trillar ner.
Den kommer gissningsvis inte att överleva en transport till Malmö eller Göteborg, vilka är auktionshusets utlämningsställen. Var försiktig med detta utrop, eftersom lagringen troligen varit undermålig!
Däremot ser det mer lovande ut för Delamain XO från 1991. Det handlar om två tappningar från mer modern tid, men utrop på 1500 kr lockar såklart till köp.
Det här är en klasscognac! Butikspris i Sverige för en XO utan årgångsbeteckning ligger på 1049 kr per flaska, så här bör man fundera på att lägga bud.
Vill du ha en flaska som räcker lite längre? Satsa då på en 3-litersflaska med fransk brandy. En armagnac från 1982, som legat och väntat på att öppnas i över 30 år.
Ja, den kommer att hålla i minst 30 år till om lagringen sker på rätt sätt. Denna flaska räcker till 750 munnar som kan smaka på 4-centiliters god armagnac. Eller om du vill ha den för dig själv så kan du ta en fyra om dagen i drygt två år!
Perfekt till ett stort bröllop. Smaken håller formen bra om man inte tar för lång tid på sig att tömma flaskan. Men som alltid när det gäller destillerade lagrade drycker förändras smakerna med tiden ju lägre vätskenivån blir. Jag tycker dock att utropet är lite för högt satt. Även om egendomen ägs av Darroze, som borgar för högsta kvalitet.
Bland kategorin övrig sprit hittar jag ett par intressanta Calvados-utrop. Bland annat två flaskor från Adrien Camut. Speciellt den som benämns ”Semainville”, vilken är en blandning av olika 25-åriga destillat. Perfekt till höstens mörka kvällar.
Dags för de maltbaserade dryckerna. Jag börjar att kika på de japanska utropen och tror att budgivarna gällande de fenomenala slutpriserna har börjat dra i handbromsen.
Det finns en gräns för vad en vara är värd och det gäller även whisky. Speciellt utvalda whiskys från Japan som de senaste åren nått astronomiska värden sett till utsläppspris.
Det finns inte någon stor marginal längre att göra vinster på de upphaussade japanska whiskysorterna från exempelvis Hakushu, Karuizawa, Nikka med flera. Detta resonemang gäller dock de mer ”vanliga” dyrgriparna. För äldre unika utgåvor gäller helt andra premisser.
Det finns japanska utgåvor som genererar miljoner i slutpriser. Just nu värderas den 55-åriga Yamazaki till 5-6 miljoner kronor. Jag tror dock inte att den svenska marknaden är redo för dessa objekt, då måste man ut på den internationella arenan för att få bästa pris.
Över Atlanten till Kentucky. Old Grand Dad är en verkligt klassisk bourbon. Basil Hayden Senior gjorde whiskey på sitt eget sätt, som han ville ha den. Han använde betydligt mer råg än vad som var tradition.
Första buteljeringen kom 1882. Det var sonsonen Colonel som döpte whiskeyn till ”Old Grand Dad”. Märket köptes av Jim Beam 1987 som flyttade produktionen till sitt eget destilleri.
Den här whiskeyn kommer från tiden som kallas ”glut era”. Det var en förändring i efterfrågan och tillgång, vilket ledde till att producenterna hade mer whiskey än vad som kunde säljas med tillräcklig vinst.
Ofta buteljerades äldre whiskey denna tid i enklare standardflaskor, vilket är fallet här. Utropet är något högt, men å andra sidan är det en whiskey som aldrig kommer igen. Värd att prova!
Det högsta utropspriset i whisky-katalogen innehas av 38-åriga Bowmore från 1957. Men vill du inte lägga upp 90 000 kr, så finns det flera andra objekt i lägre prisspann att bjuda på.
Som en Caol Ila från 1998, buteljerad 2011. Och ytterligare en Islay-whisky i form av Port Askaig i en 16-årig version. Den första Port Askaig-versionen kom 2009.
Det är Sukhinder Singh som står för buteljeringen och garanterar kvaliteten. Han grundade buteljeringsfirman Speciality Drinks tillsammans med sin bror Rajbir Singh år 1997.
Firman heter sedan 2017 Elixir Distillers och denna 16-åriga variant borde vara destillerad tidigt 2000-tal. De står även som grundare och ägare till butiken The Whisky Exchange i London.
Den post som har flest bud i nuläget är en flaska Lagavulin 18 år Cask Strength Fèis Ìle 2018. 16 bud hittills och utropet har överskridits från 3000 till 5000 kr! Whiskyn släpptes 28 maj 2018, när destilleriet hade öppet hus.
Fèis Ìle är ett årligt event, även kallat Festival of Music and Malt, som startades 1985, men starten var trög. Den första whiskyprovningen inträffade 1990 och det var först i början av 2000-talet som destillerierna blev direkt involverade och började arrangera öppet hus.
Idag har det växt till en av de stora whiskyaktiviteterna i Skottland. Inte konstigt att denna ovanliga ”Lagga” är en eftertraktad flaska. Sláinte!