fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 4 mars 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Tjoget går all-in med "flytande semlor"

av Carl Lönndahl Esq
12 februari 2021
Tjogets Axel Söderström och Hedda Bruce smuttar på semmeldrinken Fat Tuesday Fizz.

 Drinkar    I Sverige har vi sedan början av 1900-talet förkovrat oss i semlor på fettisdagen. Semlan är ett omåttligt populärt bakverk och förr om åren något man kunde längta länge till då det bara serverades under en vecka!

Tiderna förändras och nya tolkningar av detta mästerverk har skapats. Tidigare år har semlans serverats som carbonara, wrappen, prinsess-semlan, smoothie, korv med bröd-semlan, wienersemlan, chokladsemlan. Variationerna(och avarterna) fortsätter i det oändliga.

Inför fettisdagen 2021 har Sveriges mest prisbelönta bar Tjoget tagit fram två tolkningar av bakverket i flytande form:
– Jag minns att jag för några år sedan gjorde en cocktail med smaker inspirerade av semlan. Men i år ger vi oss in i debatten med två egna tolkningar av allas vårt favoritbakverk semlan, säger krögare Andreas Bergman.

Recepten är skapade av Tjogets barteam, lett av Leo Lahti:
– Vi har haft flera dessert/afterdinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 var en tolkning av en favoritfika, detta är fortsättningen på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmel-debatten.

– Fat Tuesday Fizz är en tolkning av Ramoz Gin Fizz, en drink skapad för 150 år sedan i New Orleans där man också firar fettisdagen, men då under namnet Fat Tuesday som är en del av Mardi Gras, avslutar bartender Axel Söderström.

Drinkarna kommer att serveras på Tjoget, Hornsbruksgatan 24, Stockholm under 11-16 februari – alltså en begränsad ”semmelvecka” som traditionen bjuder. Själva fettisdagen infaller i år 16 februari.

Fat Tuesday Fizz

  • 3 cl gin
  • 2 cl Disaronno
  • 4 cl grädde
  • 2 cl äggvita
  • 2 cl citron
  • 2 cl marconaorgeat*
  • 2 stänk vaniljtinktur**
  • 2 stänk kardemummabitter

*Orgeat är en söt mandelsyrup ofta från Frankrike. På Tjoget gör man egen enligt klassiska recept men istället för salta mandlar används salta mandlar från Spanien.  **Tinktur är ett smaksatt extrakt. Vi låter vanilj ligga i stark vodka under ett par dagar för att skapa extraktet.

Fettisdags-FIKA 1.0

  • 1 liter vatten
  • 1/2 dl tea (löven)
  • 1 liter socker
  • 200 g kakao nibs
  • 3 st vaniljstavar
  • 1 liter gin
  • 0.7 liter Disaronno
  • 150 g klarifierat smör
  • 1/2 dl krossade kardemummakärnor
  • 1.24 l mjölk
  • 0.5 liter färskpressad citronjuice (måste va pressad färsk, går ej att använda köpt juice)

Beredning: Häll 6 cl av den klarifierade Disaronno/gin-mixen i ett rörglas med is. Rör tills iskall. Serveras på stor isbit och toppas med ett tjockt lager lösvispad grädde. Garnera med kardemummakärnor.

Verktyg: Spis, 1 kastrull, skärbräda, kniv, våg, dl-mått, litermått, sil, 2 bunkar, juicepress, silduk + ställning (finns på tex Clas Ohlson).

Smaksatt sockerlag med Disaronno och gin
Steg 1: Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt the, kakaonibs & kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i innehåll och stav. Låt det sjuda i 10 minuter. Sila av. Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.

Steg 2: Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret.

Steg 3: Pressa juicen och sila av den från kärnor och fruktkött. Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig.

Steg 4: Sätt ihop din silduk + ställning. Lägg en bunke under silduken som är lätt att förflytta. Häll ihop alla ingredienser i en bunke. Häll nu försiktigt ner allt genom silduken. Det kommer första gången rinna igenom väldigt fort. Därför kommer vi behöva hälla om vätskan några gånger. Tills det kommer ut en helt klar produkt.
Häll om tills vätskan är klar. Häll upp i en flaska och förvara svalt.

 

Senaste nytt

Sveriges mest sålda maltwhisky 2020

Nyheter
tor 5:03

Modet att våga bryta ny whiskymark

Nyheter
tis 13:25

“För många utrop i årets första dryckesauktion!”

Nyheter
tis 5:23

En 50-årig Macallan för en halvmiljon…

Nya släpp
fre 10:42

Starka värderingar framgångsfaktor i whiskybranschen

Nyheter
fre 5:14

Världens äldsta bryggeri är över 5000 år

Nyheter
tor 11:24

Bröderna Singh ska bygga mer traditionellt destilleri i Port Ellen

Nyheter
tor 5:52

Så här smakar Barcelós prestige-rom ONYX!

Nyheter
ons 13:19

Scotch i fritt fall, tappar 13 miljarder kr i export

Nyheter
tis 5:34

Purity vodka ska få ett lyft i Sverige med Berntson

Nyheter
mån 5:18

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.