fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Barliv Drinkar

Fira fettisdagen med semmel-cocktails!

Tjoget går all-in med "flytande semlor"

av Carl Lönndahl Esq
12 februari 2021
Tjogets Axel Söderström och Hedda Bruce smuttar på semmeldrinken Fat Tuesday Fizz.

 Drinkar    I Sverige har vi sedan början av 1900-talet förkovrat oss i semlor på fettisdagen. Semlan är ett omåttligt populärt bakverk och förr om åren något man kunde längta länge till då det bara serverades under en vecka!

Tiderna förändras och nya tolkningar av detta mästerverk har skapats. Tidigare år har semlans serverats som carbonara, wrappen, prinsess-semlan, smoothie, korv med bröd-semlan, wienersemlan, chokladsemlan. Variationerna(och avarterna) fortsätter i det oändliga.

Inför fettisdagen 2021 har Sveriges mest prisbelönta bar Tjoget tagit fram två tolkningar av bakverket i flytande form:
– Jag minns att jag för några år sedan gjorde en cocktail med smaker inspirerade av semlan. Men i år ger vi oss in i debatten med två egna tolkningar av allas vårt favoritbakverk semlan, säger krögare Andreas Bergman.

Recepten är skapade av Tjogets barteam, lett av Leo Lahti:
– Vi har haft flera dessert/afterdinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 var en tolkning av en favoritfika, detta är fortsättningen på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmel-debatten.

– Fat Tuesday Fizz är en tolkning av Ramoz Gin Fizz, en drink skapad för 150 år sedan i New Orleans där man också firar fettisdagen, men då under namnet Fat Tuesday som är en del av Mardi Gras, avslutar bartender Axel Söderström.

Drinkarna kommer att serveras på Tjoget, Hornsbruksgatan 24, Stockholm under 11-16 februari – alltså en begränsad ”semmelvecka” som traditionen bjuder. Själva fettisdagen infaller i år 16 februari.

Fat Tuesday Fizz

  • 3 cl gin
  • 2 cl Disaronno
  • 4 cl grädde
  • 2 cl äggvita
  • 2 cl citron
  • 2 cl marconaorgeat*
  • 2 stänk vaniljtinktur**
  • 2 stänk kardemummabitter

*Orgeat är en söt mandelsyrup ofta från Frankrike. På Tjoget gör man egen enligt klassiska recept men istället för salta mandlar används salta mandlar från Spanien.  **Tinktur är ett smaksatt extrakt. Vi låter vanilj ligga i stark vodka under ett par dagar för att skapa extraktet.

Fettisdags-FIKA 1.0

  • 1 liter vatten
  • 1/2 dl tea (löven)
  • 1 liter socker
  • 200 g kakao nibs
  • 3 st vaniljstavar
  • 1 liter gin
  • 0.7 liter Disaronno
  • 150 g klarifierat smör
  • 1/2 dl krossade kardemummakärnor
  • 1.24 l mjölk
  • 0.5 liter färskpressad citronjuice (måste va pressad färsk, går ej att använda köpt juice)

Beredning: Häll 6 cl av den klarifierade Disaronno/gin-mixen i ett rörglas med is. Rör tills iskall. Serveras på stor isbit och toppas med ett tjockt lager lösvispad grädde. Garnera med kardemummakärnor.

Verktyg: Spis, 1 kastrull, skärbräda, kniv, våg, dl-mått, litermått, sil, 2 bunkar, juicepress, silduk + ställning (finns på tex Clas Ohlson).

Smaksatt sockerlag med Disaronno och gin
Steg 1: Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt the, kakaonibs & kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i innehåll och stav. Låt det sjuda i 10 minuter. Sila av. Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.

Steg 2: Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret.

Steg 3: Pressa juicen och sila av den från kärnor och fruktkött. Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig.

Steg 4: Sätt ihop din silduk + ställning. Lägg en bunke under silduken som är lätt att förflytta. Häll ihop alla ingredienser i en bunke. Häll nu försiktigt ner allt genom silduken. Det kommer första gången rinna igenom väldigt fort. Därför kommer vi behöva hälla om vätskan några gånger. Tills det kommer ut en helt klar produkt.
Häll om tills vätskan är klar. Häll upp i en flaska och förvara svalt.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.