
Drinkar I Sverige har vi sedan början av 1900-talet förkovrat oss i semlor på fettisdagen. Semlan är ett omåttligt populärt bakverk och förr om åren något man kunde längta länge till då det bara serverades under en vecka!
Tiderna förändras och nya tolkningar av detta mästerverk har skapats. Tidigare år har semlans serverats som carbonara, wrappen, prinsess-semlan, smoothie, korv med bröd-semlan, wienersemlan, chokladsemlan. Variationerna(och avarterna) fortsätter i det oändliga.
Inför fettisdagen 2021 har Sveriges mest prisbelönta bar Tjoget tagit fram två tolkningar av bakverket i flytande form:
– Jag minns att jag för några år sedan gjorde en cocktail med smaker inspirerade av semlan. Men i år ger vi oss in i debatten med två egna tolkningar av allas vårt favoritbakverk semlan, säger krögare Andreas Bergman.
Recepten är skapade av Tjogets barteam, lett av Leo Lahti:
– Vi har haft flera dessert/afterdinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 var en tolkning av en favoritfika, detta är fortsättningen på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmel-debatten.
– Fat Tuesday Fizz är en tolkning av Ramoz Gin Fizz, en drink skapad för 150 år sedan i New Orleans där man också firar fettisdagen, men då under namnet Fat Tuesday som är en del av Mardi Gras, avslutar bartender Axel Söderström.
Drinkarna kommer att serveras på Tjoget, Hornsbruksgatan 24, Stockholm under 11-16 februari – alltså en begränsad ”semmelvecka” som traditionen bjuder. Själva fettisdagen infaller i år 16 februari.
Fat Tuesday Fizz
- 3 cl gin
- 2 cl Disaronno
- 4 cl grädde
- 2 cl äggvita
- 2 cl citron
- 2 cl marconaorgeat*
- 2 stänk vaniljtinktur**
- 2 stänk kardemummabitter
*Orgeat är en söt mandelsyrup ofta från Frankrike. På Tjoget gör man egen enligt klassiska recept men istället för salta mandlar används salta mandlar från Spanien. **Tinktur är ett smaksatt extrakt. Vi låter vanilj ligga i stark vodka under ett par dagar för att skapa extraktet.
Fettisdags-FIKA 1.0
- 1 liter vatten
- 1/2 dl tea (löven)
- 1 liter socker
- 200 g kakao nibs
- 3 st vaniljstavar
- 1 liter gin
- 0.7 liter Disaronno
- 150 g klarifierat smör
- 1/2 dl krossade kardemummakärnor
- 1.24 l mjölk
- 0.5 liter färskpressad citronjuice (måste va pressad färsk, går ej att använda köpt juice)
Beredning: Häll 6 cl av den klarifierade Disaronno/gin-mixen i ett rörglas med is. Rör tills iskall. Serveras på stor isbit och toppas med ett tjockt lager lösvispad grädde. Garnera med kardemummakärnor.
Verktyg: Spis, 1 kastrull, skärbräda, kniv, våg, dl-mått, litermått, sil, 2 bunkar, juicepress, silduk + ställning (finns på tex Clas Ohlson).
Smaksatt sockerlag med Disaronno och gin
Steg 1: Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt the, kakaonibs & kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i innehåll och stav. Låt det sjuda i 10 minuter. Sila av. Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.
Steg 2: Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret.
Steg 3: Pressa juicen och sila av den från kärnor och fruktkött. Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig.
Steg 4: Sätt ihop din silduk + ställning. Lägg en bunke under silduken som är lätt att förflytta. Häll ihop alla ingredienser i en bunke. Häll nu försiktigt ner allt genom silduken. Det kommer första gången rinna igenom väldigt fort. Därför kommer vi behöva hälla om vätskan några gånger. Tills det kommer ut en helt klar produkt.
Häll om tills vätskan är klar. Häll upp i en flaska och förvara svalt.