Fin & Tonic-dagen Idag 9 april firar vi internationella Gin & Tonic-dagen! Under de senaste åren har intresset för gin ökat explosionsartat i Sverige och trenden tycks vara här för att stanna. Enligt Systembolagets statistik har försäljningen av gin ökat med 35 procent på tre år. I takt med det ökade intresset för gin, har även fascinationen för drinkar vuxit sig populärt i svenskarnas hem.
Visste du att Gin & Tonic egentligen skapades av misstag? I Indien under 1700-talet användes tonicvatten i förebyggande syfte för att undvika malaria. Av en händelse adderade Brittiska Ostindiska kompaniet gin till drycken, med förhoppning att lindra tonicvattnets bittra smak. Idag, 300 år senare, är den en av världens mest populära drinkar.
Att mixa ihop en G&T kanske låter lätt, men låt dig inte luras. En mängd olika gin-, tonic- och garneringskombinationer gör G&T:n långt ifrån en enkel drink att komponera rätt.
Barmannen Björn Kjellberg har några tips om hur man ska tänka när man komponerar sig G&T!
Centralisera drinken kring din gin – En rad olika kryddningar och smaksättningar gör gin till en mångsidig dryck som bjuder in till stor variation av tonics och garneringar. Det man ska utgå ifrån är att konstruera sin G&T utifrån ginens smakprofil och stil. Olika stilar av gin kan till exempel vara sötare, friskare, torrare, fruktigare eller blommigare. Ett enkelt och bra tips för att identifiera stilen på just ditt val av gin är att först läsa på om den på flaskans baksida, på Systembolagets smaknoteringar eller på varumärkets egen hemsida. Ett annat, och kanske ett roligare tips, är att helt enkelt provsmaka ginen och fundera över i vilken rikning profilen drar åt. När man identifierat stil och smak på sin gin bör man i nästa steg matcha den med samma drivande smak eller stil när man väljer tonic och garnering.
Tonicen går i linje med ginens karaktär – Har man exempelvis en citrusdriven gin bör man alltså para ihop denna med en citrusdriven tonic. Idealiskt ska den vara av förstklassig kvalitet eftersom tonicen utgör två- till tre fjärdedelar av din GT. En av de främsta orsakerna till att vissa inte tycker om G&T har att göra med dålig kvalitet av tonic eller en opassande kombination med vald gin.
Garnera för att förstärka eller komplettera – När man bygger vidare med garnering kan man antingen lyfta citrusen ytterligare och garnera med en citrusskiva, alternativt komplettera smakpaletten med exempelvis ett par färska hallon.
Björn Källberg tipsar om tre ginsorter att labba med:
Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin. Kryddig fräsch doft och kryddig komplex. Passar med en kryddigare tonic. Garnera med rosa grapefrukt och rosépeppar.
Beefeater London Dry Gin. Doftar enbär och söt citrus, har torr smak med tydliga toner av enbär och citrus. Passar med en rättfram klassisk tonic. Garnera med apelsin- och citronskiva.
Malfy Gin Con Limone. Nyanserad doft av aromatisk citrus med mild enbärston. Delikat fräsch smak med inslag av citron. Passar med en citrusdriven tonic. Garnera med citronskalspiral (zest).
Till sist måste vi bjuda på ett komplett recept gjort på skotska ginet Hendrick’s som använder gurkskal i sin kryddkorg vid sidan av enbär och andra kryddor. Happy G&T Day!
Hendrick’s Gin & Tonic
- 6 cl Hendrick’s Gin
- 12 cl Tonic Water
- Gurkskivor
- Is
Fyll ett glas med is. Häll i Hendrick’s Gin och Tonic samt dekorera med gurkskivor.