fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 25 september 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Fira oktoberfest med Underberg

av Axel Aflodal
15 september 2023

Oktoberfest har sedan starten i München på 1800-talet spridit sig runt om i världen. Förutom nybryggd bayerskt öl och tyska traditionella rätter har även den klassiska bittern Underberg blivit synonym med festligheterna. Till årets firande har Underberg skapat en oktoberfestmacka med schweinshaxe, surkål och pickels.

 Mat & Bitter    Årets oktoberfest i München drar i gång 16 september och förväntas locka närmare sex miljoner besökare.

Festivalen med bayersk öl, tysk mat och tyrolermusik har under åren spridits över hela världen inklusive Sverige. Den tyska bittern Underberg har också blivit en självklar del i festligheterna som både matsmältare och stämningshöjare, menar Griffin Schmidt som är produktchef för Underberg:

– Oktoberfest låter den traditionella tyska mat- och dryckeskulturen leva vidare och upptäckas av nya personer varje år. Oavsett om man firar i ett tält med tusentals andra personer eller med vänner hemma är det lätt att komma i stämning med öl och en Underberg. Bayrarna vet helt enkelt vad som krävs för att göra en bra fest.

Underberg skapades 1846 av Hubert Underberg och tillverkas fortfarande enligt originalreceptet med örter och kryddor från 43 olika länder.

Flaskans storlek på två centiliter anses vara den perfekta dosen för matsmältningen. Under Oktoberfest inleds festligheterna ofta med en Underberg för att förbereda magen inför den kraftiga måltiden.

Inför årets firande har Underberg skapat en variant av den klassiska rätten schweinshaxe. Det är en ordentlig oktoberfestmacka på ugnsbakat fläsk, surkål och pickels som passar perfekt för dem som vill uppleva de traditionella smakerna på ett nytt sätt.

• Underberg 44% | SB-nr 734, 64 kr (3x2cl)
• Underberg 44% (metallask) | SB-nr 70676, 2479 kr (12x2cl)

Schweinhaxe-macka (4 st)

  • 400 g benfri fläskkarré eller fläsklägg
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk chiliflakes
  • ½ tsk salt
  • 2 msk sirap
  • vatten
  • ½ dl bladpersilja
Senapsmajonnäs
  • 1 dl grov senap
  • 2 dl majonnäs
  • salt & nymald svartpeppar
Till servering
  • tyska Kaisersemmeln eller ljusa frallor
  • 200 g surkål på burk
  • picklesgurka, skivad
  • pretzels
  • senap (gärna tysk)

Sätt ugnen på 125 grader. Lägg fläskköttet i en ugnsfast form, klappa in alla kryddor och sirap. Häll vatten i formen så det täcker botten. Täck med folie och ugnsbaka 5-6 timmar tills köttet är helt trådigt och mört. Ta ut köttet ur ugnen, när det är färdigt ska det bara vara att dra med en gaffel i köttet så att det faller isär.
Skala rödlök och strimla på mandolin. Lägg i isvatten minst 5 minuter, häll sedan av vattnet. Finstrimla bladpersilja och blanda med köttet. Blanda grov senap och majonnäs, smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Halvera frallorna. Bred ett tjockt lager senapsmajonnäs på ena sidan, lägg på kött, rödlök, skivad picklesgurka och surkål. Servera gärna med extra pickles, pretzels och extra senap.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.