Lördag 3 september infaller ostronpremiären i Sverige samt även Ostronets Dag. Oftast serveras ostron råa med några droppar citron, tabasco eller vinägrett. För en smakrik nordisk upplevelse är akvavit en perfekt dryck att både droppa på ostronet samt att dricka till.
Mat & Brännvin Ostron har ätits i Sverige sedan de första människorna bosatte sig i landet under den förhistoriska tiden. Under 1800-talet var skaldjuret så populärt att hela vårt lokala bestånd höll på att försvinna.
Efter att konsumtionen sjönk under 1900-talet är nu ostron återigen på modet och importen har ökat med över 1000 procent under de senaste tio åren.
Ostronets dag infaller alltid första lördagen i september då vattentemperaturen börjat sjunka efter sommaren. En härlig smakkombination är att avnjuta ostron med akvavit som man gärna även droppar över ostronen.
Sältan i ostronet gör akvaviten mjukare samtidigt som alkoholen är en smakförstärkare som ger skaldjuret en fylligare smak.
– Både ostron och kryddat brännvin har en mycket lång historia i Sverige och tillsammans skapar de en underbar kombination, säger Malin Ollas, Product Manager på Anora. Att droppa akvavit på ostronet ökar upplevelsen ytterligare och ger en härlig nordisk smak.
Vårt ursprungliga europeiska ostron kallas oftast för Belon i fiskdisken och på restauranger. Sedan 2007 växer dock även det japanska jätteostronet med namnet Fine de Claire på den svenska kusten.
Till Belon, som är ett smakrikt ostron, passar främst akvavit med en tydlig sötma från sherryfatslagring såsom norska Lysholms Linie Aquavit. En finstämd kombination till den mildare Fine de Claire är danska Aalborg Jubileum Akvavit.
Som en allround-akvavit till ostron fungerar O.P. Anderson Original Aquavit väl med sin balanserade traditionella kryddning.