fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 25 september 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Fira Ostronets Dag med akvavit

av Gustav Aflodal
1 september 2022

Lördag 3 september infaller ostronpremiären i Sverige samt även Ostronets Dag. Oftast serveras ostron råa med några droppar citron, tabasco eller vinägrett. För en smakrik nordisk upplevelse är akvavit en perfekt dryck att både droppa på ostronet samt att dricka till.

 Mat & Brännvin    Ostron har ätits i Sverige sedan de första människorna bosatte sig i landet under den förhistoriska tiden. Under 1800-talet var skaldjuret så populärt att hela vårt lokala bestånd höll på att försvinna.

Efter att konsumtionen sjönk under 1900-talet är nu ostron återigen på modet och importen har ökat med över 1000 procent under de senaste tio åren.

Ostronets dag infaller alltid första lördagen i september då vattentemperaturen börjat sjunka efter sommaren. En härlig smakkombination är att avnjuta ostron med akvavit som man gärna även droppar över ostronen.

Sältan i ostronet gör akvaviten mjukare samtidigt som alkoholen är en smakförstärkare som ger skaldjuret en fylligare smak.

– Både ostron och kryddat brännvin har en mycket lång historia i Sverige och tillsammans skapar de en underbar kombination, säger Malin Ollas, Product Manager på Anora. Att droppa akvavit på ostronet ökar upplevelsen ytterligare och ger en härlig nordisk smak.

Vårt ursprungliga europeiska ostron kallas oftast för Belon i fiskdisken och på restauranger. Sedan 2007 växer dock även det japanska jätteostronet med namnet Fine de Claire på den svenska kusten.

Till Belon, som är ett smakrikt ostron, passar främst akvavit med en tydlig sötma från sherryfatslagring såsom norska Lysholms Linie Aquavit. En finstämd kombination till den mildare Fine de Claire är danska Aalborg Jubileum Akvavit.

Som en allround-akvavit till ostron fungerar O.P. Anderson Original Aquavit väl med sin balanserade traditionella kryddning.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Nyheter
  • Nya släpp
  • Tips/Tester
  • Play
  • Spriten
    • Whisky
    • Rom & Brandy & Tequila
    • Gin & Vodka
    • Cigarr & Snus

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.