Känner du någon som heter Petronella? Passa på att gratulera henne på namnsdagen. Spritvärldens mest kända Petronella är Petronella Charlotta Rosenhoff som levde under 1800-talet och var maka till spritfabrikören O.P. Anderson. Till sin ära har hon fått två olika snapsar uppkallade efter sig. Sålunda utbringar vi en skål för alla Sveriges Petronellor idag 31 maj!
Mat & Brännvin Idag heter runt 2 000 personer Petronella i Sverige. Namnet har romerskt ursprung och dyker upp i Skåne redan på 1100-talet. Den allra första Petronellasnapsen med smak av äpple och kummin lanserades däremot 2013.
Och i april i år släpptes uppföljaren O.P. Petronella Hallon med smak av ekologiska hallon. Båda snapsarna passar perfekt för att fira Petronellas namnsdag, antingen till maten eller som bas i drinkar.
– När O.P. Anderson Original lanserades 1891 sattes en ny standard inom svensk akvavit. Genom Petronella fortsätter utvecklingen i samma innovativa anda med nya moderna snapsar för en bredare målgrupp, säger Malin Ollas, produktchef på Anora. Därför är vår Petronella alltid ekologisk och har lägre alkoholhalt.
Samtliga snapsar från O.P. Anderson innehåller originalkryddningen från 1891 med kummin, fänkål och anis. Den första Petronellasnapsen är även smaksatt med ekologisk äpplemust för en rund och fyllig smak. Årets nyhet O.P. Anderson Petronella Hallon har fått sin bäriga smak och rosa färg från ekologiska hallon.
Inför årets firande av Petronellas namnsdag bjuder vi på recept till två nya snittar som passar de olika snapsarna. Till Petronella Äpple rekommenderas laxtartar med syrat äpple och till Petronella Hallon är det en crostini med burrata och hallon som gäller.
• O.P. Anderson Petronella Hallon 25% | SB-nr 50407, 199 kr (50 cl)
• O.P. Anderson Petronella Äpple & Kummin 30% | SB-nr 101, 142 kr (35 cl)
Asiatisk laxtartar med äpple och ingefära (20 snittar)
- 2/3 dl finhackat syrligt äpple (Granny Smith)
- 190 g lax i bit, gärna Salma eller Fröyalax
- 2-3 msk wasabimajonnäs (Kewpie)
- skal från ½ lime + 1 tsk limejuice
- 1 msk finhackad gari, syltad ingefära
- flingsalt & nymald svartpeppar
- ca 3 dl rapsolja
- 8 stora rispapper
- garnera med furikake (asiatisk kryddblandning), ärtskott, rödbetsskott
Skala, dela och kärna ur äpplet. Skär äpple och lax i små tärningar.
Blanda äpple- och laxtärningar med wasabimajonnäs, limeskal och juice samt finhackad gari. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.
Hetta upp oljan till 160–180° i en kastrull eller stekpanna. Doppa ner rispapperen, ett i taget i den heta oljan. Låt dem svälla och bli puffiga, tar ca 5 sekunder. Ta upp med hålslev eller pincett och lägg på tallrik med hushållspapper. Salta lätt.
Bryt rispapper i mindre bitar. Lägg på laxtartar, strö över furikake och dekorera med ärt- och rödbetsskott.
Crostini med krämig burrata, hallon och örtolja (20 snittar)
- en stor baguette
- olivolja
- olingsalt
- örtolja
- ½ dl plockad persilja
- finrivet skal från ½ citron
- 1 tsk färskpressad citronjuice
- ½ dl olivolja
- nymald svartpeppar & flingsalt
- 2-3 förpackningar Burrata
- serveras med färska hallon (125g), färska basilikablad
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär baguette i halvcentimeter tjocka skivor och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och flingsalt. Sätt in i ugnen 8-10 minuter eller tills bröden fått fin färg.
Finhacka persilja till örtoljan, blanda med citronskal, citronjuice och olivolja. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.
Bryt burrata och lägg på crostinin. Ringla över örtolja och halverade färska hallon. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar. Dekorera med basilikablad.