
Online-event Idag firas World Whisky Day. Planerade events har ställt in överallt i världen. Istället blir det ett virtuellt firande över Internet. Lakes Distillery i England bjuder in till ett runda-bords-samtal om whiskymakande. Med start 19.00 svensk tid möts tre Master Distillers online.
Samtalet kommer att handla mycket om lagringsprocessen och de olika klimatfaktorer som påverkar utvecklingen av aromer inuti faten.
Dhavalli Gandhi är whiskymakare på Lakes Distillery vars whisky lagras i det mildare klimat som England erbjuder jämfört Skottland. Tomer Goren är master distiler på israeliska Milk & Honey i Tel Aviv. Med 300 soldagar och närhet till Medelhavets fuktiga klimat åldras whiskyn väldigt fort. Michael D’Souza är master distiller på Paul John i Goa, Indien. I ett tropiskt klimat med höga temperaturer året runt speedlagras whsikyn samtidigt som avdunstningen är dramatisk. För att få något kvar i faten har man tvingats gräva ner lagerhuset halvvägs under jord.
Lyssna på diskussionen med en dram i glaset, Paul John finns ju tillgänglig här i Sverige, på Lakes Distillerys Facebook-sida.