fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 2 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Fireball sätter smak på Donutdagen

av Gustav Aflodal
3 juni 2022

National Donut Day i USA firas årligen under den första fredagen i juni. Det sker till minne av kvinnorna som delade ut munkar till soldater under första världskriget. Inför årets dag 3 juni har matprofilen Cecilia H. Larsson skapat en donuttårta med smak av kanellikören Fireball.

 Mat & Likör    National Donut Day uppstod 1938 genom en insamling till Chicagos Frälsningsarmé. De ville hylla kvinnorna från Frälsningsarmén i USA som reste till Frankrike under första världskriget och serverade kaffe och munkar till soldaterna.

Fenomenet uppstod även under andra världskriget tack vare det amerikanska Röda Korset. Inför årets firande av donutdagen har matprofilen Cecilia H. Larsson skapat en tårta med munkar smaksatta av Fireball.

– Med sin kryddighet och hetta från kanel och ingefära är Fireball en lika oväntad som god smaksättare i amerikanska maträtter och bakverk, säger Marcus Pedersen, Senior Brand Manager på Anora. Det gäller inte minst i donuts där Fireball ger en kick som lyfter smakerna till en ny nivå.

Whiskylikören Fireball skapades under 1980-talet och har sedan dess blivit en global succé som både shot och drinkingrediens. I ett samarbete mellan Fireball och svenska matkreatörer smaksätter Fireball både maträtter och bakverk med inspiration av amerikanska högtider.

• Fireball 33% | SB-nr 322, 199 kr (50 cl)

DONUT-TÅRTA

  • 50 g smör
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl Fireball
  • 3 ägg
  • 225 g strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 160 g vetemjöl
  • 40 g potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper i botten och runt sidorna.
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och fireball.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära och salt. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, stickan skall precis vara torr.
6. Låt kakan svalna helt innan du skär den i tre delar.

Fyllning:

  • 1/2-1 dl Fireball att pensla bottnarna med
  • hallonsylt

Frosting i och runtom tårtan:

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 120 g florsocker (2 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 300 g cream cheese

1. Vispa smöret tills det blir riktigt ljust och luftigt, ca 5 minuter. (Jag vispade med vingen till assistenten)
2. Tillsätt florsockret och vaniljsockret, vispa i någon minut till.
3. Tillsätt cream cheese och vispa tills du har en slät frosting.

Donuts:

  • 25 g jäst
  • 75 g smör mjölk
  • 3,5 dl mjölk
  • 1/2 dl Fireball
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 13 dl vetemjöl (780 g)
  • 1 liter olja till fritering
  • strösocker att doppa munkarna i

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock.
4. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. (Se till att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna, och var noga med att kastrullen är helt torr och att du inte spiller vatten i).
6. Fritera 2-3 munkar i taget, ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Till montering av tårtan:

  • Fireball
  • färska hallon
  • kolasås
  • maränger

1. Pensla bottnen med Fireball och bred på hallonsylt och ett lager med frosting, ca 1/2 cm tjockt.
2. Upprepa med nästa botten, lägg på den sista bottnen och bred sedan frosting runt hela tårtan.
3. Dekorera med munkar, färska hallon, kolasås och krossade maränger.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.