fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Fireball sätter smak på Donutdagen

av Gustav Aflodal
3 juni 2022

National Donut Day i USA firas årligen under den första fredagen i juni. Det sker till minne av kvinnorna som delade ut munkar till soldater under första världskriget. Inför årets dag 3 juni har matprofilen Cecilia H. Larsson skapat en donuttårta med smak av kanellikören Fireball.

 Mat & Likör    National Donut Day uppstod 1938 genom en insamling till Chicagos Frälsningsarmé. De ville hylla kvinnorna från Frälsningsarmén i USA som reste till Frankrike under första världskriget och serverade kaffe och munkar till soldaterna.

Fenomenet uppstod även under andra världskriget tack vare det amerikanska Röda Korset. Inför årets firande av donutdagen har matprofilen Cecilia H. Larsson skapat en tårta med munkar smaksatta av Fireball.

– Med sin kryddighet och hetta från kanel och ingefära är Fireball en lika oväntad som god smaksättare i amerikanska maträtter och bakverk, säger Marcus Pedersen, Senior Brand Manager på Anora. Det gäller inte minst i donuts där Fireball ger en kick som lyfter smakerna till en ny nivå.

Whiskylikören Fireball skapades under 1980-talet och har sedan dess blivit en global succé som både shot och drinkingrediens. I ett samarbete mellan Fireball och svenska matkreatörer smaksätter Fireball både maträtter och bakverk med inspiration av amerikanska högtider.

• Fireball 33% | SB-nr 322, 199 kr (50 cl)

DONUT-TÅRTA

  • 50 g smör
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 dl Fireball
  • 3 ägg
  • 225 g strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 160 g vetemjöl
  • 40 g potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • 1 krm salt

1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä formen med bakplåtspapper i botten och runt sidorna.
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk och fireball.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära och salt. Sikta ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken.
5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provsticka, stickan skall precis vara torr.
6. Låt kakan svalna helt innan du skär den i tre delar.

Fyllning:

  • 1/2-1 dl Fireball att pensla bottnarna med
  • hallonsylt

Frosting i och runtom tårtan:

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 120 g florsocker (2 dl)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 300 g cream cheese

1. Vispa smöret tills det blir riktigt ljust och luftigt, ca 5 minuter. (Jag vispade med vingen till assistenten)
2. Tillsätt florsockret och vaniljsockret, vispa i någon minut till.
3. Tillsätt cream cheese och vispa tills du har en slät frosting.

Donuts:

  • 25 g jäst
  • 75 g smör mjölk
  • 3,5 dl mjölk
  • 1/2 dl Fireball
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 13 dl vetemjöl (780 g)
  • 1 liter olja till fritering
  • strösocker att doppa munkarna i

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, citron och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca 1 cm tjock.
4. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 8 cm i diameter. Ta ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en stor kastrull. (Se till att ha ett lock till hands om det skulle börja brinna, och var noga med att kastrullen är helt torr och att du inte spiller vatten i).
6. Fritera 2-3 munkar i taget, ca 1 min på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Till montering av tårtan:

  • Fireball
  • färska hallon
  • kolasås
  • maränger

1. Pensla bottnen med Fireball och bred på hallonsylt och ett lager med frosting, ca 1/2 cm tjockt.
2. Upprepa med nästa botten, lägg på den sista bottnen och bred sedan frosting runt hela tårtan.
3. Dekorera med munkar, färska hallon, kolasås och krossade maränger.

Senaste nytt

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.