Turism En lång dag på fjället, i pisten eller i längdspåren. Klart man vill ha en god whisky på after skin. Det mysigaste och klart mest intressanta vattenhålet i den svenska fjällvärlden är Walles Högfjällshotell i Funäsdalsfjällen. Det här är en bar utan nyheter, sortimentet började byggas upp för 10-talet år sedan, och mycket på hyllorna är från den tiden.
Hotellägare Tomas Ekström är passionerad whiskyälskare och kan hålla låda länge om olika sorter och dryckesminnen kopplade till flaskorna. En berest herre som i sin ungdom jobbade på pub i England under flera år. Därefter kuskande han världen runt som representant för ett svenskt storföretag. Japan var ett favorittillhåll med all god whisky som bonus.
Högfjällshotellet på bergskammen ovanför Bruksvallarna ligger på 850 meters höjd. En rustik miljö med anor och ett härligt kök. Halvsju varje dag öppnar Åsa Karlsson matsalen och serverar trerätters. Värdparet borgar för gemyt i klassisk 1950-talsanda. Stället har egen pool och bastun har utsikt över fjällvärlden. Hit ska du åka!
Whiskybaren där Tomas tronar öppnar efter middagen. Den upplysta barspegelns glasmosaik kommer från en irländsk krog på Östermalm i Stockholm. Det tar lite tid att ta sig igenom sortimentet. För den mångåriga whiskyälskaren bjuds idel minnen. ”Jaså, har du den flaskan också” är en vanlig replik.
Man hoppar från smaktuva till smaktuva och njuter av whiskyminnen från förr. Men det gäller att snacka sig in. De mest intressanta flaskorna ligger under bardisken eller i spritförrådet bakom baren. Och varje flaska har en historia.

Bland dyrgriparna märks en Brechin kokad 1977 och utgiven 2005. Destilleriet byggdes 1820 på skotska ostkusten och döptes till Townhead men antog bynamnet Brechin tre år senare. 1839 bytte man till North Port när grannen Glencadam öppnade för att undvika förvirring. Nedlagt 1983. 1990 försvann allt och idag ligger Safeway Supermarket på tomten. Pavan är 28 år och det smakar gammalt men spännande.
Ännu mer fascinerande är Convalmore från samma år. Den första flaskan utgiven i Special Releases från det döda destilleriet i Dufftown. En fruktbomb som tystar en av förundran. Destillatet är för övrigt en av hittarna i den legendariska whiskyserien.
Här har hänt en del genom åren. Bland det märkligaste var den där taxin som rullade in på gårdsplanen en sen kväll då snön yrde.
– Det var två killar som sett på Facebook att jag hade den senaste Octomore som var slutsåld på Systembolaget, skrockar Tomas Ekström. Det var bara att ta taxi hit och prova. Bilen stod kvar på tomgång och väntade, sedan försvann de igen.
Walles whiskyresa började hösten 2008 då tre stockholmare som fotvandrat över fjället från Ramundberget stapplade in på hotellet. Illa klädda i jeans och lågskor var trion medtagen. Huttrande bad man om något starkt men tyckte att ”whiskysortimentet var bedrövligt”.
– Vi hade väl tre flaskor i lobbyn då och jag lovade att göra något åt det. De ville ha rökig whisky så dagen efter kollade jag vilka sorter som gått till final i Maltwhisky-VM genom åren. Ardbeg, Caol Ila och Lagavulin alternerade i toppen. De var de första köpen.
Det visade sig bli en rivstart på whiskyäventyret. Rökwhiskyn fick sällskap på hyllan och antalet buteljer var snart åtta. Gästerna började istället ge beröm: ”Vad mycket whisky ni har, det är ovanligt i fjällen.” Med åren växte sortimentet okontrollerat. Tomas kom i slang med gäster som skvallrade vidare om sina favoriter.
– Det var så hyllorna fylldes. Samtalet kom in på folks favoriter. ”Så roligt,” sa jag. ”En sådan har jag precis beställt.” Och dagen efter åkte jag direkt till Systembolaget och köpte whiskyn. Knepet gjorde succé, gästerna känded sig utvalda och ryktet gick. För mig var det ett bekvämt sätt att utöka sortimentet, utbudet var så att säga noga utprovat.
Konceptet rullade på, Tomas lyssnade och beställde. Urvalet av flaskor är med andra ord individuellt utformat och inte baserat på säljsnack från leverantörer. Med tiden ökade intresset och en rad ”egna” flaskor gjorde de andra sällskap på hyllorna. För några år sedan peakade sortimentet med 200 handplockade whiskysorter.
– Jag har trappat ner nu, det har blivit för dyrt, priserna har höjts på de finare sorterna de senaste åren. Det funkar inte för ett säsongshotell som vårat. Men jag har ju kvar en del udda buteljer som inte längre säljs i handeln. Och det tycker folk är kul.
Så är det. Walles whiskybar är unik i Sverige. Här finns sånt som var i ropet för 5-10 år sedan. Flaskorna känns bekanta såklart men etiketterna är inte uppdaterade, de flesta whiskyhusen har snyggat upp sin design. Tomatin, Glencadam, Fettercairn har helt och hållet bytt kostym. Här finns Kilkerrans första reguljära singelmalt. Bruichladdichs evolution med nykokad sprit illustreras av två rödvinsinfluerade tappningar, Infinity #3 samt Rocks.
Balblairs numera borttagna vintage-serie lever kvar med en 10-åring kokad 2002. Old Ballantruan är en av de äldsta Speyside-rökarna utgiven av Tomintoul sedan 2006, sedan länge ersatt av Peaty Tang. Glendronach Peated är en modernare rökvariant, från ett sherryfatprofilerat destilleri. Tormore 12 år är en annan whisky som dukat under. Bladnoch 15 år hopplockad från det gamla lagret är ett kärt återseende.
Man blir nästan tårögt av att ånyo få smutta på Longrow C.V. Längre bort på hyllan skymtar Hazelburn C.V. Centralt ståtar Highland Park med sin vikingaserie med namn som Thor och Loki. Saknar ni japansk singelmalt så finns en 10-årig Hakushu här. 2010 gjorde irländska blendinghuset Tullamore DEW en trevlig maltwhiskey, den står kvar här på Walles.
Undangömd finns också någon flaska Port Ellen samt andra rariteter. Allt står ju inte på hyllan. Kanske kan den engagerade whiskyentusiasten övertala Tomas att dra fram de sista juvelerna. Välkommen till Härjedalsfjällen och botanisera!
VIDEO om Walles Högfjällshotell med snöskolufs, längdåkning, skoter och god mat samt en magnifik fjällbar med 100 sorters maltwhisky!