Nya släpp Solera-systemet är egentligen ett ovanligt omständligt sätt att lagra whisky på. Det finns whisky på marknaden som kallar sig solera–lagrad men få om ens någon whiskyproducent har använt sig av det arbetsintensiva, traditionella solera–systemet.
Det har dock inte avskräckt High Coast Whisky från att genomföra ett fullskaligt experiment med solera-lagring i lagerhus 3 vid Ångermanälvens strand. Den 15 december 2020 presenterades den första buteljeringen från solera–systemet, High Coast Solera Batch 01. Nu är det dags för den fjärde upplagan
Ett solera-system är uppbyggt av fat i olika våningar (criaderas) som innehåller whisky i olika åldrar. Längst ned finns de så kallade Solera–faten ur vilka man tappar den färdiga drycken.
Allteftersom man tappar ur whisky från solerafaten (längst ned) flyttar man samma mängd whisky mellan de olika våningarna, yngre whisky från högre våningar blandas med äldre whisky i våningen under.
Längst upp på översta våningen (criadera 5) fyller man på med ny maltsprit. På så sätt kommer all whisky som buteljeras från solera-faten längst ned i High Coast Whiskys system att vara minst sex år gammal men ha olika karaktär över tid.
Det för whiskyvärlden unika solera–systemet på High Coast Distillery är sex våningar högt. De fem översta våningarna består av 200 liters bourbonfat och det understa, själva solerafaten, är specialbundna 225 liters fat av svensk ek. Systemet fylls med orökt sprit.
Åldern varierar mellan 6 till dryga 9 år. Upplagan på fjärde utgåvan är 1600 buteljer, till Systembolaget kommer tusen exemplar.
• High Coast Whisky Solera Batch 04 52,5% | SB-nr 50231, 849 kr (50 cl)