Skatter & Handel Nu är det officiellt. Det går två barrels av bourbon på varje invånare i The Commonwealth of Kentucky! Delstaten härbärgerar 9,1 miljoner ekfat. Senast man räknade folkmängden i delstaten hamnade siffran på 4,5 miljoner själar. Så det är dubbelt upp nu äntligen.
Ifjol slog bourbonindustrin ännu ett rekord då 2,1 miljoner nya fat lades ner. Volymerna behövs för att svara upp mot försäljningstrycket, bourbon går som tåget hemma i staterna och vädrar morgonluft på flera exportmarknader.
Men smaka på siffran 9,1 miljoner… Visserligen har Skottland mer än dubbelt så många fat men maltwhiskyvolymen bår inte riktigt upp till amerikanernas nivå ändå. I Kentucky ser man ned på blended Scotch och likställer sin verksamhet med just maltwhiskyns. Straight betyder oblandad = ren whiskey.
Trots den stora volymen är det relativt lätt för skottarna att trumma ihop de miljoner fat som behövs, man får ju använda begagnade behållare. Amerikansk lag förbjuder användandet av annat än färskek, det ska vara nyhugget. Det är många ekar det. Alla dessa 200-litersfat görs färsk vitek (oftast) skördad i Ozark i Missouri.
Kentucky Distillers Association (KDA) rapporterar stolt att volymsiffran är den högst sedan man började föra bok för 52 år sedan. Och det är första gången sedan 1967 som bourbonfabrikörerna har fyllt mer än 2 miljoner barrels på ett år.
– Detta är en historisk dag som cementerar kentuckys rättmätiga titel som nummer ett, det genuina autentiska hemorten för bourbon och destillerade drycker, säger KDA:s ordförande Eric Gregory.
Bourbonindustrin i Kentucky genererar 8,6 miljarder dollar årligen och sysselsätter över 20 100 personer enligt KDA.