1630 utrop på årets första dryckesauktion arrangerad av Systembolaget. Det blir i runda slängar 545 utrop per dag! Hur ska vi hinna med? Över 9 timmar auktion gånger tre dagar. Är kvantitet det nya normala? undrar auktionsexpert Sören Nylund. Dessutom springer vissa objekt iväg i budgivningen vilket tyder på att utropspriserna är för låga. Även det ett resultat av för många objekt att processa. Värderingsmännen hinner väl inte med…
Auktion Jag har tidigare undrat över upplägget med alltför stort antal utrop. Det är inte något bra upplägg för varken säljare eller köpare. Ett utrop i minuten. Varför? Köparen kan få mer betalt för sin flaska, eller flaskor, om det är luftigare mellan varje utrop.
Budgivarna har svårt att hinna med om man är intresserad av flera efter varandra kommande utrop. Vilket ofta är fallet med trogna köpare. Jag har föreslagit att man bör addera en dag eller att dela upp auktionen på två veckor. Det skulle alla parter må bättre av. Från köpare och säljare till värderingsmän.

Amerikansk bourbon. Hur som helst, vad hittar vi bland detta digra utbud? Det jag först blev förundrad över är utrop 1297786 – innehållande två bourbonobjekt från I.W. Harper. Det är en 12-årig och en 130 månaders ”barreldecanter”. Utrop 1800 kronor!
Skulle vara ett riktigt fynd, eftersom enbart barrel-decantern brukar sälja för runt 160-170 pund, alltså runt 2000 kronor och den 12-åriga varianten runt en tusenlapp på auktion. Men som alltid, är det marknaden som bestämmer värdet i slutändan och nu, några dagar innan auktion, är budet uppe i hela 7200 kronor.
Det var Isaac Wolfe Bernheim som grundade märket ”Harper”. Därifrån kommer märkningen ”I.W”. Han kom till USA 1848 från Tyskland med en dröm om ett bättre liv. Redan 1872 hade han grundat sitt eget destilleri tillsammans med sin bror = Bernheim Brothers and Company.
Isaac Wolfe trodde att ”Harper” skulle vara ett bättre namn att marknadsföra än sitt det egna judiskklingande Bernheim. 1937 övertogs destilleriet av Schenley – ett annat legendarisk bourbonkompani med ett flertal märken och destillerier i sin portfölj. Schenley köptes i sin tur upp av United Distillers 1987. Det stora globala Diageo förvärvade företaget, men 2015 såldes märket Bernheim till Heaven Hill.
Men frågan kvarstår, hur har Systembolaget tänkt i detta fall? Stackars den som trodde på den undervärdering av dessa två objekt, som i realiteten är värt tre gånger pengarna jämfört med en värdering. Är det acceptabelt? Systembolaget måste rimligtvis ge en aktuell och rimlig värdering och utgå från relevant fakta.
Denna fråga är av yttersta betydelse att bevaka, eftersom det bara finns en organisation i Sverige som får värdera och sälja alkoholhaltiga auktionsobjekt. Just dessa objekt, med den här sortens historik, är ett bra exempel på samlarobjekt. Mitt råd till den som botaniserar på auktioner är att kolla upp historiken bland destillerier, vilka är nedlagda och vilka som är i produktion – det kan leda till en god investering.
Svensk whisky. Sverige har etablerat sig på världens whiskykarta och uppmärksammats globalt med en del internationella utmärkelser. Sveriges whiskyproduktion hade säkert sett annorlunda ut idag om Skeppets Whisky fortsatt sin resa. Det var ett projekt som startade redan 1955, men likt Vasa var det ett skepp som sjönk. Skeppets lanserades 1961 och gick att köpa i butik fram till början av 1970-talet.
Idag finns ett flertal destillerier i Sverige och det finns även en del representanter på marsauktionen från dessa. Exempelvis Bergslagens Whisky, Box Distillery i Bjärtrå, Smögen Whisky, Mackmyra i Gävle och Roslagswhisky. Det är en spännande utveckling, men en mycket svår och tuff bransch. Det är verkligen entusiaster som ger sig in i whiskytillverkningen i Sverige.
Mer japanskt. Vi har vant oss vid ett flertal utrop med japansk whisky och icke sällan med rekordpriser. Inom denna kategori har prisutvecklingen varit enorm. I mars finns nu också en hel del härifrån. Ett lite roligt utrop är 1294575, gällande Nikka Yoichi 10 Years Old och en flaska Coffey Grain. Omoderna coffeypannor ger mer aromer och mer djup i smaken än grainwhisky destillerad i moderna kolonnpannor.
Nikka har två destillerier i Japan, Yoichi på Hokkaido och Miyagikyo på norra Honshu. Därtill äger man även Ben Nevis i Skottland. Coffeyvarianten i detta fall kommer från Miyagikyo. Nu kan man dock inte längre ha utländsk whisky i sina blandningar och kalla det ”japansk whisky” (läs mer om regelverket här).

Men mest Scotch förstås. Whisky från Skottland dominerar på auktionen och konstigt vore väl annars. På marsauktionen finns drygt 300 utrop. Många utrop med brukswhisky från välkända destillerier. Men akta er för utrop 1298471 där två flaskor har låga nivåer – ett tecken på att lagringen skett i alltför varm miljö.
Sprit är inte så lagringskänslig som vin, men när vätskenivån kryper ner till mid-shoulder bör man vara uppmärksam, speciellt om det är yngre upplagor som i detta fall med sent 1990-tals buteljeringar. Smaken är helt annorlunda jämfört med korrekt lagrade exemplar. Illasmakande är dom inte, men spendera inte dina pengar i onödan på något som är sekunda.
En märklig budgivning är på gång gällande Highland Park Freya från ”The Valhalla Collection”. Normalt går dessa för runt 2000-2200 kronor per styck – men här är budet nu uppe i 11 500 kronor! Lägg till 20% i köpkommission så landar vi i nuläget på 14 375 kronor. Helt ologiskt!
Två personer som saknar just denna i sin samling torde vara en förklaring – eller att två personer i säljarens krets trissat priset och sedan låter det gå tillbaka inom ångerperioden? Märkligt är det i alla fall. Jag kan inte tänka mig att det är träställningen man vill åt?