Nya destillerier Inverness får sitt första destilleri på 130 år när Uile-bheist börjar ta emot besökare. Bygget har kostat motsvarande 96 miljoner kr. Planerna presenterades sommaren 2022 och den lilla fabriken ska lägga ner 200-300 whiskyfat per år.
Vatten och energi för produktionen dras från Ness-floden som strömmar förbi utanför knuten, kompletterat av solkraft. Vattenkraften gör att klimatavtrycket hålls nere på ett minimum.
Uile-bheist ska framöver utvecklas till ett ”destilleri-campus” med utbyggd kapacitet, lagerhus, shoppingyta och besökscentrum.
Inverness var förr i tiden ett whiskycentrum med destillerierna Glen Mhor, Glen Albyn, Millburn som stängde på 1980-talet när branschen genomled en lågkonjunktur, säger grundaren Jon Erasmus:
– Det känns fantastiskt att Inverness får tillbaka whiskytillverkning fast på ett välordnat och snyggt sätt. Välberest folk som sett New York och Tokyo ska kunna säga att man verkligen gillar vad vi gjort. Allt är så fotogeniskt!
Destilleriet ska i fas tre kunna öka produktionen till 500-600 fat årligen. Förra sommaren såldes de första 100 faten för att få in en del pengar till satsningen.
Samtidigt ska bryggdelen av verksamheten spotta fram 350 000 liter hantverksöl på år. Intressant är att bryggeri och destilleri faktiskt delar utrustning vad gäller den initiala delen där ölet görs.
Recepten är snarlika vilket betyder att whiskypannorna nästan rakt av kan använda det öl som produceras för att koka sprit på, förklarar chefbryggare/destillatör Bruce Smith:
– Vi vill gå vår egen väg med whiskyn och inte dröja kvar i en 1800-talstradition utan vara experimentella. Den första whiskyn kommer att ges ut när den är mogen. Ingen tidsplan är bestämd.
Den lilla volymen och bryggerkopplingen förutsätter ett raskt flöde av besökare. Uile-bheist är designad för att bli en turistmagnet med upp till hundra rundturer per dag under högsäsong. 300 000 turister per år är målet. Portarna slås upp för dagliga rundturer nu i april.