Reviews Äntligen får Rhum Agricole chansen igen i Sverige. Visst har vi Negrita. Den där pluntan med matlagningsrom som står på hyllan på bolaget. Som i jämförelse med (den ofta sötstinna) konkurrensen är riktigt bra och i sammanhanget har en nedtonad agricole-karaktär.
Den speciella ”agricole-smaken” kan beskrivas som ”grön” till sin karaktär med drag av grappa, en sorts omogen beska. Det rör som om den autentiska smaken av sockerrör som åstadkoms genom att koka spriten på nypressad juice direkt från fälten.
Nu är det alltså dags för lite finare agricole-rom i XO-klassen. Distillerie Dillon ligger i Fort de France på Martinique i Karibien. På plantagen har man odlat socker sedan 1690-talet. Familjen Dillon tog stället i besittning under andra halvan av 1700-talet.
Dagens rommakare använder sig av tio olika sockerrörsvarianter odlade på ön. Rören växer upp på två år och krossas sedan för att extrahera juicen under 2-3 dagar.
Det år bråttom. Talesättet att ”sockerrören ska ha fötterna i jorden men huvudena i kvarnen” är en bra beskrivning av tempot som krävs för att bibehålla högsta kvalitet. Påföljande destillering är däremot långsam och utdragen.
XO-utgåvan som Systembolaget köpt in hela 4200 flaskor av har legat på bourbon barrels i minst 9 år. Det är dubbla tiden jämfört med duktiga J. Bally Ambré som tidigare fanns på hyllan men som inte lyckades försvara sin position och nu halkat ner i beställningssortimentet.
J. Bally har en pregnant agricole-karaktär som kan vara svår att hantera för oerfarna rhum-drickare. Men åren på fat måste väl ha mjukat upp karaktären hos denna Hors d’Age Rhum?
XO:n har sötaktig arom av äppelskal med tropiskt tjock sötma. Samtidigt halvtorrt örtig med agricole-smöriga baconsöta toner.
En intrikat och fantastisk romnos som står upp för sitt ”gröna” ursprung men också är mulligt söt-attraktiv på ett sätt som kan invagga den mest inbitna romdrickaren i trygghet. Ska det smaka tjockt och sött månne?
Smaken är stor och rik. Farin varvas med frukter, strax torr arrak och lätt ekbeska. Mot slutet varvar aromatisk ekkrydda upp med ljushylt nektar i toppen.
Men det är först i eftersmaken spänningen uppstår. Finishen puttrar på långvarigt. Söt ekbas med praliner bär men agricole-gröna toner sätter an tonen med sötare citruskräm a la lime i följe.
Proffsigt utförd agricole-rom där åldern är hemligheten. Det är ekfaten som skapar den där lyxiga sötsmarriga aromen med sitt djup. Den feta agricole-tonen med baconsötma i sig är ett fenomenalt exempel på utvecklad proveniens.
Smaken av arrak ihop med fruktträdgård där kryddan växlar upp mot slutet är effektfullt enkel. Men den praliniga agricole-gröna eftersmaken tar ändå priset. Den står upp för sin stil utan att vara påflugen. Till det facila priset av 409 kr kan du bli ytterligare en spännande smakupplevelse rikare.
Gillar du denna kommer du att smälta inför decembersläppet av en Saint James VSOP-flaska. Den ligger snäppet närmare agricole-traditionen och kommer att göra sig bra i julhandeln. Men det är en annan historia, att se fram emot…