fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 24 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Fransk XO-rom med det lilla extra…

av Henrik Aflodal
7 oktober 2021

 Reviews    Äntligen får Rhum Agricole chansen igen i Sverige. Visst har vi Negrita. Den där pluntan med matlagningsrom som står på hyllan på bolaget. Som i jämförelse med (den ofta sötstinna) konkurrensen är riktigt bra och i sammanhanget har en nedtonad agricole-karaktär.

Den speciella ”agricole-smaken” kan beskrivas som ”grön” till sin karaktär med drag av grappa, en sorts omogen beska. Det rör som om den autentiska smaken av sockerrör som åstadkoms genom att koka spriten på nypressad juice direkt från fälten.

Nu är det alltså dags för lite finare agricole-rom i XO-klassen. Distillerie Dillon ligger i Fort de France på Martinique i Karibien. På plantagen har man odlat socker sedan 1690-talet. Familjen Dillon tog stället i besittning under andra halvan av 1700-talet.

Dagens rommakare använder sig av tio olika sockerrörsvarianter odlade på ön. Rören växer upp på två år och krossas sedan för att extrahera juicen under 2-3 dagar.

Det år bråttom. Talesättet att ”sockerrören ska ha fötterna i jorden men huvudena i kvarnen” är en bra beskrivning av tempot som krävs för att bibehålla högsta kvalitet. Påföljande destillering är däremot långsam och utdragen.

XO-utgåvan som Systembolaget köpt in hela 4200 flaskor av har legat på bourbon barrels i minst 9 år. Det är dubbla tiden jämfört med duktiga J. Bally Ambré som tidigare fanns på hyllan men som inte lyckades försvara sin position och nu halkat ner i beställningssortimentet.

J. Bally har en pregnant agricole-karaktär som kan vara svår att hantera för oerfarna rhum-drickare. Men åren på fat måste väl ha mjukat upp karaktären hos denna Hors d’Age Rhum?

XO:n har sötaktig arom av äppelskal med tropiskt tjock sötma. Samtidigt halvtorrt örtig med agricole-smöriga baconsöta toner.

En intrikat och fantastisk romnos som står upp för sitt ”gröna” ursprung men också är mulligt söt-attraktiv på ett sätt som kan invagga den mest inbitna romdrickaren i trygghet. Ska det smaka tjockt och sött månne?

Smaken är stor och rik. Farin varvas med frukter, strax torr arrak och lätt ekbeska. Mot slutet varvar aromatisk ekkrydda upp med ljushylt nektar i toppen.

Men det är först i eftersmaken spänningen uppstår. Finishen puttrar på långvarigt. Söt ekbas med praliner bär men agricole-gröna toner sätter an tonen med sötare citruskräm a la lime i följe.

Proffsigt utförd agricole-rom där åldern är hemligheten. Det är ekfaten som skapar den där lyxiga sötsmarriga aromen med sitt djup. Den feta agricole-tonen med baconsötma i sig är ett fenomenalt exempel på utvecklad proveniens.

Smaken av arrak ihop med fruktträdgård där kryddan växlar upp mot slutet är effektfullt enkel. Men den praliniga agricole-gröna eftersmaken tar ändå priset. Den står upp för sin stil utan att vara påflugen. Till det facila priset av 409 kr kan du bli ytterligare en spännande smakupplevelse rikare.

Gillar du denna kommer du att smälta inför decembersläppet av en Saint James VSOP-flaska. Den ligger snäppet närmare agricole-traditionen och kommer att göra sig bra i julhandeln. Men det är en annan historia, att se fram emot…

Dillon Hors d’Age XO 43%

 90p   Doft 23, Smak 22, Exit 23, Balans 22  Görs på Martinique av Distillerie Dillon på sockerrörsjuice. Lagras i ekfat i minst 9 år. Inget socker tillsatt.  SB-nr 11788, 409 kr
LÄS MER: Fransk Rhum Agricole imponerar — romen du måste prova (blindtest)

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.