fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 28 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

av Gustav Aflodal
1 februari 2023
Holyrood tar hjälp av Heriot-Watt Unoversity för att undersöka vilka smaker gamla kornsorter producerar i whisky. Till höger urtima Bere, Golden Promise från 1960-talet och moderna Laureate.

 Whiskymakande    Att göra whisky på urtima kornsorter har alltid fascinerat whiskybranschen. Highland Park har odlat eget bere-korn. En sexradig kornsort som funnits i Skottland i över tusen år. Som också nyttjats av Bruichladdich.

Nu har Edinburghs nya whiskymakare Holyrood initierat ett projekt tillsammans med Heriot-Watt University för att testa åtta kornsorter varav den äldsta är över 200 år gammal.

Kommande sexårsperiod ska kornsorterna odlas fram och förvandlas till whisky för att utröna vilka smakskillnader man kan åstadkomma.

– Nya kornsorter tas regelbundet fram för industrin som är lättarbetade och ger hög avkastning avseende alkohol, säger dr Calum Holmes från Heriot-Watt. Somliga dominerar branschen under en period. Vi hoppas kunna hitta nya vägar framåt med redan existerande sorter som passar whisky.

Det viktigaste för bonden som odlar säden är att hitta en gröda som klarar de utmaningar som ett förändrat klimat innebär.

Och då kan det vara värt att undersöka korntyper som funnits med länge och klarar den stress ändrade växtbetingelser utgör.

Chevalier som funnits i drygt 200 år är en av de sorter man vill prova. Typen var populär i UK för länge sedan men när skattereglerna ändrades sorterades den bort av whiskybranschen.

Man ska också testa Hana som ursprungligen kommer från Tjeckien och användes när den första ljusa pilsnern bryggdes 1842.

Självfallet står Golden Promise på menyn. Som blivit känd tack vare Edrington-gruppens ansträngningar. Macallan firade framgångar med typen på 1960-talet då den uppstod.

På 1990-talet när den var svårare att få tag på var man tvungen att odla den själva. Även Glengoyne har använt kornsorten som företrädesvis växer på ostkusten i Skottland.

Holyroods förhoppning är att på sikt kunna producera whisky reguljärt på någon eller några av kornsorterna om testerna faller ut väl, säger destillerichef Marc Watson:

– Vi är ett ungt destilleri vilket betyder att vi har friheten att experimentera och prova olika saker. Vi har redan börjat med Chevalier och det är fascinerande. Spriten blir mer oljig jämfört med moderna kornsorter och har en härlig munkänsla.

Holyrood-folket är övertygade om att olika kornsorter uppvisar sensoriska skillnader men vill styrka sin uppfattning med vetenskapliga studier. Och få det svart på vitt, förklarar Watson:

– Vi vill lära oss mer om hur olika kornsorter kan bidra till olika aromer och munkänsla i en whisky så vi kan designa olika smaker i vår anläggning.

En innovativ approach som kan återföra förlorade smaker i skotsk whisky till följd av att man hela tiden byter ur rådande kornsort mot en ny högpresterande variant.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • LÄSVÄRT — Lagavulin är öarnas kungadestilleri. Fordom snarare ett lönnbränneri som på 1990-talet upphöjdes till åldersman på Islay när 16-åringen föddes. En whisky som sticker ut ännu mer idag när rökwhisky föryngras alltmer. Smaken är old-school-rökig på ett sätt som är svårt att beskriva. Henrik Aflodal har varit på destilleriet och är legendens hemlighet på spåren. Här är hans kärleksförklaring till den kära "laggan" man aldrig kan släppa taget om.

https://spiritsnews.se/lagavulin-ar-oarnas-kungawhisky/
  • NYA SLÄPP – I dagarna lanseras Boulard Grand Solage O.P. Anderson Aquavit Cask Finish. Det sker i ett samarbete mellan Frankrikes mest berömda Calvadosproducent och Sveriges äldsta akvavit. Den limiterade upplagan består av totalt 4320 numrerade flaskor.

https://spiritsnews.se/boulard-och-o-p-gor-calvados/
  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.