fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Gamla lagerhus i Kentucky måste rustas upp

av Henrik Aflodal
12 februari 2020

SKOTTARNA BYGGER SINA lagerhus i sten på fast mark. De rasar aldrig. Från Amerika kablas varje år ut katastrofbilder med brinnande lagerhus eller kollapsade konstruktioner. Helikopterbilderna visar ett oändligt plockepinn av brädor och tusentals tunnor. När tornado-säsongen drar igång drabbas alltid whiskeyn, det är svårt att skydda sig ifrån blixtar och oväder.

Men marken är ett annat hot. Bluegrass-staten Kentuckys kalkstenssula är full av slukhål och bristningar. Den bästa försäkringen mot glidande huskroppar är gammal egyptisk teknologi. Med hjälp av ett simpelt lod kan åkningar upptäckas i byggnaden till följd att grunden ger vika i ett av hörnen. Vidtar man inte åtgärder när pendeln rubbas ur sitt läge kommer obönhörligen byggnaden att kollapsa så småningom.

På grund av den oroliga marken väljer man oftast att bygga träkonstruktioner täckta av korrigerad plåt som är flexibla och rörliga, så kallade ’rickhouses’. Men också fragila, när jämvikten går överstyr formligen exploderar konstruktionen av de stora krafter som sätts i rörelse när tusentals fat börjar rulla. Katastrofen är ett faktum. Miljoner dollar går upp i rök, naturen smittas av potent alkohol. Firman drabbas av dålig PR.

Problemen har eskalerat och bourbonindustrin står närmast handfallen. Tre extrema incidenter på tre år. I juni och juli 2018 störtade Bartons lagerhus i Bardstown tvåfalt i marken med 18 000 förspillda fat som följd. I juni 2019 flög taken av på O.Z. Tylers lagerhus i Owensboro när stormvindar började yla varpå 4500 fat gick till spillo.

En månad senare inträffade den värsta katastrofen på många år när blixten slog ner i Jim Beams lagerhuskomplex. Elden spred sig och branden rasade i fyra dagar och konsumerade 45 000 fat! Vädrets makter rår ingen över och de sistnämnda händelserna kan beskrivas som ”guds hand.”
– Alla i branschen har varit på ’red alert’ det sista halvåret, säger Jacob Call från O.Z. Tyler.

Enligt Jeff Phelps på byggteknikföretaget StructuRight i Louisville går det inte att komma runt problemet så lätt.
– Merparten av lagerhusen här i Kentucky byggdes för 70 år sedan och lever nu på övertid. Precis som strumporna du har på dig får hål till slut har en byggnad en utmätt livslängd. Det är dags att riva och bygga nytt.

De stora firmorna har lagerhus byggda på 1930- och 40-talen då branschen rebootade sig själv efter förbudstiden.
– Konstruktionerna är senila, ramvirket är uttjänt, konstaterar Jeff Phelps. Whiskeyindustrin måste konfrontera detta problem, annars får vi se fler haverier.

O.Z. Tylers lagerhus var från 1960-talet och då installerades en solid källare som förhindrade whiskeyläckage när olyckan var framme. De gamla traditionella Beam-byggnaderna saknade denna anordning vilket gör att företaget nu hotas av miljonböter för miljöbrott när vattendrag förgiftats med massdöd av fiskar.

Ovädren har tilltagit de senaste 40 åren. Delar av sydöstra Kentucky har av myndigheterna klassats som extra utsatta områden, så kallade ’Dixie Alleys’ där förekomsten av tornados är extra frekvent. Bourbonhusen gör vad de kan för att skydda sig. Heaven Hill som drabbades av tidernas största brand år 1996 experimenterar med avancerad teknologi för att skydda sig mot blixtar.

När industrin började expandera 2010 tog Kentucky Distillers Association (KDA) fram de första byggreglerna för lagerhus. Alla nya hus måste följa rigorösa bestämmelser, vilket också gör nybyggen väldigt kostsamma. I samma veva godkändes befintliga lagerhus utan modifikation trots att Kentucky har lagerlokaler som dateras före förbudstiden.

Å andra sidan menar KDA efter att ha gjort inspektioner att de gamla konstruktionerna kanske är mer robusta än senare etableringar. Byggteknikerna var mer robusta, man använde bättre tegelbruk och riktigt kärnvirke i bjälklaget.

Tillsammans med Buzick Construction (som står för majoriteten av nybyggena) tog KDA fram en checklista efter Barton-incidenten för att kontrollera äldre lagerhus vilket fått till följd att en del gamla hus har övergivits, andra används bara i turistsammanhang.

Den interna revisionen inom branschen är såklart en svaghet. Särskilt med tanke på att destillerierna har känslomässiga kopplingar till de traditionella rickhouse-konstruktionerna. Husen är de äldsta lämningarna man har att visa upp för turister och alla som en gång klivit in i dessa enorma trälador förstår precis varför man absolut inte vill överge den historiska hustypen.

Inställningen understryks av talesättet: ”Egypten har sina pyramider, i Kentucky har vi våra rickhouses.” Men att romantiska ideal skulle styra branschen är helt fel, framhåller Eric Gregory, VD för KDA:
– Vi talar om kommersiella företag, destillerierna kommer att fatta affärsmässiga beslut när den dagen kommer och lagerhus måste tas ur bruk. Då bygger man nya.

Men det är inte så enkelt menar byggteknikern Jeff Phelps. Underhållet släpar efter grovt och man hinner inte med att bygga nytt, lagerhusytan behövs.
– Det handlar om prioriteringar. Vad måste fixas först, vilka tillgångar är viktigast att skydda. Det tar tid att bygga nytt men det måste ske.

LÄS MER: Kentucky-lagerhus med 18 000 tunnor har kollapsat
LÄS MER: Miljonböter för Jim Beam efter lagerhusbranden

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.