Reviews Grainwhisky är en speciell whiskytyp. Nuförtiden mestadels gjord på vete med lite maltkorn i receptet. Kokad i höga tubformade kolonnpannor med många perforerade kopparplattor inuti.
Principen är enkel. Mäsken droppar ner på plattorna uppifrån medan vattenånga förs in i botten av tuben. Undan för undan strippas alkoholen i mäsken och flyr uppåt, vattnet sipprar nedåt. Ut kommer 94%-ig sprit utan finkel, ren i stilen med skira estrar.
Tekniken var revolutionerande på sin tid. Bort med ineffektiva ’pot stills’ som gav ifrån sig finkelosande sprit. In med dessa moderna tingestar som gav stora volymer till låg kostnad.
Betänk att man använder omältad säd och slipper det tidsödande och kostbara mältandet. Näven maltkorn är med för enzymernas skull, för att trigga konversionen av stärkelse i säden till sockerarter under mäskningen.
William Haig räknas till en av de främsta whiskybaronerna, utan honom hade varken Cameronbridge i byn Windygates eller mäktiga Diageo blivit verklighet. Det var vid Cameronbridge som William Haig lät installera den panna som hans kusin Robert Stein hade utvecklat och som senare skulle resultera i Coffeys kolonnpanna.
Grainwhiskyn blev mer och mer betydelsefull och 1929 avslutade Cameronbridge sin hundraåriga tradition av att göra singelmaltwhisky. Det var i grainwhiskyn framtiden låg ansåg man, och det gjorde den.
Cameronbridge var central i företaget Distillers Company Limited som var graindestillatörernas bolag bildat 1877. DCL tog under 1900-talet över mängder av maltwhiskypannor som inordnades i dotterbolaget Scottish Malt Distillers.
Företagssfären är idag känd som Diageo. Cameronbridge är företagets hubb kan man säga. Här görs 140 miljoner liter grainwhsiky varje år, plus ännu mer råsprit till ginmärken som Gordon’s och Tanqueray och såklart Smirnoff vodka.
Gammal grain är något av det vackraste man kan stöta på i whiskyvärlden. Slingriga estriga aromer och horder av ek men ändå aldrig överekat, den söta kärnan i spriten verkar klara allt!
Den här 30-åringen har en rom-diktad, tät, knuten arom. Doften är liten med klistrig arrak-rom centralt. Överallt rika estrar a la citronsoda. I kanten gammelestrar med en feeling av Barbados-rom. Runtom läder och blommiga toner.
Smaken är söt och kompakt. Lite stängd av all sötma, det är syrup i basen. Eklock på månntro? Smaken räddas av trätoner och fanér som river upp syrupen, efterhand vaniljstång och feta estrar med fruktkaramell. Lowkey halvlång exit över simmig fruktsyrup och ekplank, kliande kryddpeppar förlänger.
Vattnad renare, fetare arom. Mer fruktkaka och läder, under sura nappar. Livfull smak av fruktkola och fanér där eterisk etanol puffar lätta aldehyder/trätoner framför sig. Lång lågmäld träaromatisk eftersmak klädd i guava-pastill. Molande kliande kryddvärme ligger kvar.
Ur-grainwhiskyn som distingerad 30-åring för en spottstyver, kostar ju bara 1669 kr! Missa inte att vattna, whiskyn blir mer uttrycksfull. Eteriska fanértoner spritter i munnen, värme kittlar eftersmaken länge med sina träaromer och smekande tropisk fruktsötma. Easygoing, en söt och klyftig gammal-grain. Värd att upptäcka, eller återbesöka för grainofiler!