fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 19 april 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Gammal Loch Lomond står emot all ek, lyser av egen kraft!”

av Henrik Aflodal
27 oktober 2020

 Reviews    Hur gammal kan Loch Lomond bli? Fat finns det gott om, likaledes rikhaltiga fickor av gammal whisky. Det var ju inte så längre sedan destilleriet bestämde sig för att på allvar bli singelmaltwhisky.

Men det fruktinriktade grunddestillatet är egentligen ingen långkörare. De äldre faten är nämligen rätt trötta, i starten lades destillatet på sliten ek vilket gör att whiskyn lätt fastnar i ett stas-läge som kan vara svårt att ta sig ur.

Tid nöter också ner den färska frukt Loch Lomond är så beroende av, de där speciella bedagade äppelestrarna fansen är som galna i.

Det patenterade knepet för whiskyhus som gillar att långlagra sin maltwhisky är att använda sherrytunnor. Men det funkar inte heller i detta fall, destillatet skulle drunkna och då kvarstår bara en ointressant sherrysoppa.

“21-åringen är oförskämt pigg och ljushyllt i sin fruktighet medan 30-åringen tar sig fram saktare tack vare åldern och sherryfaten.”

Det är dags att presentera blender Michael Henry som närmast vuxit upp i lagerhusen där han höll till den dag fabriken behövde en blender, och jobbet var hans. Ovanstående egenskaper som Loch Lomond-familjen av destillat begränsas av är naturligtvis möjligheter för den som vet att navigera förbi grynnorna.

Michael Henry utför som vanligt uppdraget med måttfull exakthet. Loch Lomond-åldringarna är varandras motsatser. 21-åringen är oförskämt pigg och ljushyllt i sin fruktighet medan 30-åringen tar sig fram saktare tack vare åldern och sherryfaten.

21-åringen använder torvrök för att höja temperaturen lagom mycket. Två av tre destillat i receptet är rökiga. Spriten har kokats enkom i de speciella lomond-pannor man själva kallar ’straight neck stills’.

Ryggraden är rökfria husstilen Inchmurrin. Eken är en välvald mix av refill-fat som skonar äppelelementet utan att tillföra för mycket bitterhet

Den yngre upplagan är härligt äppelpigg på klassiskt Loch Lomond-manér, lite bedagat fallfruktsaktigt. Ek-påhänget är självklart enormt vilket gör smakupplevelsen annorlunda.

Självfallet överlever fräschheten, något annat skulle blender Michael Henry inte ställa upp på, hans mission är att i alla lägen framhäva destillatets fruktdimension. Men det här är en tung Loch Lomond som tar tid att dricka. Smutta i sakta mak, långsamt, långsamt.

“21-åringen är en tung Loch Lomond som tar tid att dricka. Smutta i sakta mak. Långsamt, långsamt.”

Medelstor clean arom. Fikonmarmelad och praliner nedsänkt i Loch Lomond-äpple och den patenterade ”skosulan”. Ibland söta gödseltoner, i kanten torvrök/rökrock.

Maltstart i munnen, väldigt eterisk. Nästan direkt äppelton som blir smörig och cigarrökig. Under tilltar skalbeskan.

Lång marsala-vinig finish med Loch Lomond-fenoler av gammal hatt. Värme och beska bär och marmeladtoner gör det gott.

Vatten gör doften bättre, ljusare och renare samt mer ungdomlig. Det luktar smultron och hallonsoda med äppeldryck under. I basen fenoler åt läder-hållet. Whiskyn är annars stabil och tål vatten bra.

Smaken blir längre. Äpple tar på fallfrukt men framförallt saltkorn. Det smakar sötsalt äppellemonad. Mot slutet torrare torvrök samt läder/tobak.

Lång äppelserenad efteråt med saltskvalp och rökslingor. Säregen reaktion på vattnet. Rökinfluenserna vid 46% sänks nu i bräckta salttoner. Kul med varierat uttryck, det gör bara drickandet roligare.

”Whiskyn bågnar under 30 års ek-ok men lyser av egen kraft. Den säregna Loch Lomond-frukten slår igenom. Magnifikt.”

30-åringen är gammal. Här handlar det uteslutande om orökt Inchmurrin-sprit gjord i ’straight neck’-pannorna. Michael Henry var tvungen att åtgärda anrättningen. Loch Lomond har svårt att klara så många år i fat.

Sålunda lämpades hälften av innehållet över i nya sherryfat som på 8 månader skakade liv i whiskyn och fick upp syran som delvis motverkar eklämporna och dämpar beskan.

Vid 46% är doften det bästa. Stor sherry-sockrig arom som är pigg! En mix av sherry och årgångsportvin. Centralt mörk choklad och torkad frukt. Tobak med drag av Loch Lomond-radiator spelar in. I kanten mentolfläktar och äppelsoda.

I munnen honungssötad lemonad, strax småkakig med toner av mjuk pepparkaka och fenoler. Halvvägs lyfter eterisk beska. Halvlång halvtorr final, lowkey krämig sherry bär. Det blir aldrig åka av, vatten behövs för att lyfta ekipaget.

Men med vatten doftar whiskyn mindre när sherryn aktiveras. Mer syrliga sherrytoner sugs in i sockerkaka. På djupet chokladfondue och mineraler. Vattnet får igång smaken i alla fall.

Saftig äppellemonad i munnen. Syrligare sherry tar sig in med skarpare ek i släp. Mot slutet kärvare körsbärsvin och vingummi. Lång ekstram och körsbärssyrlig final. Loch Lomond-äpplig accent a la gummislang skiner igenom. Basen är aromatiskt savande örtig.

“Att äppelsignaturen orkar bryta igenom 30-åringens ekdimmor är en prestation värd att skålas för!”

Den vattnade smaken är väldigt intressant eftersom sherrysötman skingras samtidigt som eken aktiveras, kryddiga örter lever om. En avancerad smakupplevelse som är både god och ek-krävande.

Att Inchmurrins äppelsignatur orkar bryta igenom ekdimmorna är en prestation värd att skålas för! Måste-köp för de mest fanatiska Loch Lomond-fansen.

Loch Lomond 21 år 46%

 90/91p ​  Doft 22/23, Smak 23/23, Avslut 22/22, Balans 23/23  Nytillskott i Loch Lomonds standard-range. Destillerad i straight neck-pannor. Tre olika destillat varav två är rökiga. Lagrad på en mix av refillfat av amerikansk ek. 126 flaskor till SE.  SB-nr 40730, 1289 kr

Loch Lomond 30 år 46%

 87/90p ​  Doft 22/22, Smak 22/23, Avslut 21/23, Balans 22/22  Nytillskott i Loch Lomonds standard-range. Orökt destillat från straight neck-pannorna. Lagrad på refillfat av amerikansk ek. Hälften omtappad till 1st fill oloroso sherry butts i 7-8 månader. 36 flaskor till SE.  SB-nr 40735, 3999 kr

Senaste nytt

Laga klart Pontus Frithiofs ”kroglåda” hemma

Nyheter
fre 12:01

WhiskyTV: Irish Pot Still genom tiderna

Features
tor 5:10

High Coast vänder röda siffror till svarta och gör rekordresultat

Nyheter
ons 15:50

Laga grosshandlar-lunch med O.P. i helgen

Nyheter
tis 11:11

Renbjer & Magnusson tar Lydén gin ut i världen

Nyheter
tis 5:06

Fira G&T-dagen med gin-pasta!

Nyheter
fre 14:00

Frida Ronges matkasse med Skagerrak gin

Nyheter
fre 11:01

Jamaicansk dunder-rom från muck-hålet

Features
fre 5:16

Hernös Södermalmsbar tar form

Nyheter
tor 10:51

Mest såld lagrad rom i Sverige 2020

Nyheter
tor 5:06

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.