Norska akvavitan Gammel Opland har tillverkats sedan 1872 utifrån ett välbevarat hemligt recept. 1 november släpps nya klassikerns Julakvavit som lagrats på sherryfat i hela åtta år. Resultatet är en mjuk och komplex akvavit som fungerar lika väl till julmaten som avec.
Nya släpp Gammel Opland har en mycket stark förankring i Norge och är en del av landets kulturarv sedan 1800-talet. Traditionellt sett lagras akvavitan i minst 26 månader på sherryfat vilket ger en lång, fyllig och mjuk smakupplevelse. Men årets julversion har legat i hela 8 år (!) på sherryfat av högsta kvalitet.
– För de flesta svenskarna är Gammel Opland ännu en oupptäckt juvel. I Norge däremot anses den ofta vara akvaviten med högst kvalitet i hela Norden. Det var därför på tiden att Gammel Opland äntligen fick en egen julakvavit, säger Marcus Pederson som är Senior Brand Manager på Anora. Med sin kryddning och extremt långa fatlagring är Gammel Opland Julakvavit en alldeles speciell produkt för livsnjutare.
Gammel Opland Julakvavit kryddas enligt ett hemligt recept med relativt få men välbalanserade kryddor. Den färdiglagade produkten har en smak av kummin, anis, lakrits och varm citrus samt en tydlig fatkaraktär med vanilj, krokant och torkad frukt som dröjer sig kvar i munnen.
Akvavitan passar till traditionell julmat, chokladdesserter, extralagrad Goudaost samt inte minst på egen hand i ett tulpanformat glas efter måltiden.
• Gammel Opland Julakvavit 41,5% | SB-nr 11190, 149 kr (35 cl)