fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 21 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Förtjusande gammelestrig smak hos Loch Lomonds Sauternes-fat”

av Henrik Aflodal
7 maj 2020


 Reviews    Två Sverige-fat utplockade av blender Michael Henry. Förutsättningarna är vitt skilda. Tungt torvrökt sprit kokad 2006 som legat 14 år på en 1st fill barrel. Borde bli en rätt verserad tilltalande varelse när eken fått tid att kämpa ner besten. Eller?

Nummer två är en 10-årig orökt Loch Lomond som piffats upp med en extra boost i Sauternes-fat. Just söta vitvinsfat är bra medium för whiskylagring, det söta tar inte över utan låter den fräscha eken bearbeta whiskyn. Jag har fått en del komplexa saker därifrån. Så förväntningarna är höga på Loch Lomonds vitvinsfat.

“Smaken är grejen, har man väl fått prova är man fast. Första sippen ger de där sugande sötmastiga gammelestrarna plus friskare äppelestrar.”

Smaken är grejen med Sauternes-tappningen, har man väl fått prova är man fast. Första sippen ger de där sugande sötmastiga gammelestrarna plus friskare äppelestrar. Strax ale-mäskig med stor Loch Lomond-frukt samt mörkare choklad-ek mot slutet. Med vatten i glaset 100% gammelestrar – hur är det möjligt efter bara 10 år i fat? Sävliga sötdrypande äppelestrar segar sig upp efterhand och belönas med lite knäckig värme.

Jag borde sätta punkt där men du undrar säkert hur det går sedan? Eftersmaken ovattnad är lång och äppelsjungande med underliggande savande ek. En sorts tung fruktighet som landar i ungfrukt – där har vi 10-åringen äntligen! Det vattnade efterspelet är halvlångt och jämnt sötaktigt, tröga estrar segar sig fram. Loch Lomond-äpplena dominerar i ett enklare avslut. Men smaken, ja smaken är enastående.

Som vanligt doftar det Lcoh Lomond-skosula, som jag efter åratals av träning börjar gilla. Ljus arom av matpäron och ananas med rika gammelestrar under, här och där trätoner. En typisk Loch Lomond-nos som kommer i lager. Med vatten tappar den höjd. Det blir mer ananas och äpple samtidigt som draget av skosula förstärks.

En kraftigt torvrökt Loch Lomond är alltid något att se fram emot. Detta fat är en aning svårarbetat och kräver stadig vattningshand. Nyhälld luktar det cigarrfåtölj och tropisk nektar, i kulisserna torvrök och radiator. På djupet Loch Lomond-äpple. Över allt svävar en degig vete-ton liknande pizza-kanter.

Smaken börjar lågmält fruktig varpå torvröken växer. Bacon och medwurst tillstöter ihop med massor av äpple. Lång eftersmak med radiator och torvrök som tar på fläktar av havsbris, eller kanske frisk fjälluft. En rätt enkel billig sorti.

“Rik storslagen fruktstart, strax pilska kryddor – det smakar sur rökt älgkorv.”

Allt blir bättre med lite vatten. Aromen blir mer sammansatt med täta röksjok och ananas-spad och fruktkola – super. Smaken tuffar till sig när sur kryddighet sårar tungan. Rik storslagen fruktstart, strax pilska kryddor – det smakar sur rökt älgkorv. I starten breder ett rökkluster ut sig som övergår i fragrant ekspån/rökelse.

I eftersmaken sötkryddig curry (!) och sur bränd ved som sliter i tungan, alltmer Loch Lomond-äpplen faller ut. Många steg bättre vattnad om man nu orkar med den syrliga röken som piskar gommen. Vattnet lyfter poängen från 88 till 90. Men det där med att 14 år i ekfat skulle tona ner rökbesten stämde inte alls, snarare blev allt värre. Vilket ju var väldigt trevligt.

Loch Lomond Sauternes Finish 55,8%

 92p   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  10-årigt singelfat exklusivt för Sverige. Destillerad 2010 på orökt malt. Slutlagrad 9 mån på Sauternes-fat. 310 flaskor varav 306 till SB.  SB-nr 40736, 729 kr (19 butiker)

Loch Lomond Heavy Peated Cask 56,9%

 90p   Doft 23, Smak 23, Exit 21, Balans 23  14-årigt singelfat exklusivt för Sverige. Destillerad 2006 på rökmalt. Lagrad 1st fill bourbon barrel. 250 flaskor varav 246 till SB.  SB-nr 40737, 919 kr (14 butiker)

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

RESTIPS: Western Highlands – från Oban till Ben Nevis

Features
mån 11:55

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.