Reviews Två Sverige-fat utplockade av blender Michael Henry. Förutsättningarna är vitt skilda. Tungt torvrökt sprit kokad 2006 som legat 14 år på en 1st fill barrel. Borde bli en rätt verserad tilltalande varelse när eken fått tid att kämpa ner besten. Eller?
Nummer två är en 10-årig orökt Loch Lomond som piffats upp med en extra boost i Sauternes-fat. Just söta vitvinsfat är bra medium för whiskylagring, det söta tar inte över utan låter den fräscha eken bearbeta whiskyn. Jag har fått en del komplexa saker därifrån. Så förväntningarna är höga på Loch Lomonds vitvinsfat.
“Smaken är grejen, har man väl fått prova är man fast. Första sippen ger de där sugande sötmastiga gammelestrarna plus friskare äppelestrar.”
Smaken är grejen med Sauternes-tappningen, har man väl fått prova är man fast. Första sippen ger de där sugande sötmastiga gammelestrarna plus friskare äppelestrar. Strax ale-mäskig med stor Loch Lomond-frukt samt mörkare choklad-ek mot slutet. Med vatten i glaset 100% gammelestrar – hur är det möjligt efter bara 10 år i fat? Sävliga sötdrypande äppelestrar segar sig upp efterhand och belönas med lite knäckig värme.
Jag borde sätta punkt där men du undrar säkert hur det går sedan? Eftersmaken ovattnad är lång och äppelsjungande med underliggande savande ek. En sorts tung fruktighet som landar i ungfrukt – där har vi 10-åringen äntligen! Det vattnade efterspelet är halvlångt och jämnt sötaktigt, tröga estrar segar sig fram. Loch Lomond-äpplena dominerar i ett enklare avslut. Men smaken, ja smaken är enastående.
Som vanligt doftar det Lcoh Lomond-skosula, som jag efter åratals av träning börjar gilla. Ljus arom av matpäron och ananas med rika gammelestrar under, här och där trätoner. En typisk Loch Lomond-nos som kommer i lager. Med vatten tappar den höjd. Det blir mer ananas och äpple samtidigt som draget av skosula förstärks.
En kraftigt torvrökt Loch Lomond är alltid något att se fram emot. Detta fat är en aning svårarbetat och kräver stadig vattningshand. Nyhälld luktar det cigarrfåtölj och tropisk nektar, i kulisserna torvrök och radiator. På djupet Loch Lomond-äpple. Över allt svävar en degig vete-ton liknande pizza-kanter.
Smaken börjar lågmält fruktig varpå torvröken växer. Bacon och medwurst tillstöter ihop med massor av äpple. Lång eftersmak med radiator och torvrök som tar på fläktar av havsbris, eller kanske frisk fjälluft. En rätt enkel billig sorti.
“Rik storslagen fruktstart, strax pilska kryddor – det smakar sur rökt älgkorv.”
Allt blir bättre med lite vatten. Aromen blir mer sammansatt med täta röksjok och ananas-spad och fruktkola – super. Smaken tuffar till sig när sur kryddighet sårar tungan. Rik storslagen fruktstart, strax pilska kryddor – det smakar sur rökt älgkorv. I starten breder ett rökkluster ut sig som övergår i fragrant ekspån/rökelse.
I eftersmaken sötkryddig curry (!) och sur bränd ved som sliter i tungan, alltmer Loch Lomond-äpplen faller ut. Många steg bättre vattnad om man nu orkar med den syrliga röken som piskar gommen. Vattnet lyfter poängen från 88 till 90. Men det där med att 14 år i ekfat skulle tona ner rökbesten stämde inte alls, snarare blev allt värre. Vilket ju var väldigt trevligt.