fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 10 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Cigarr

Gran Reserva-garre med mässingsgördel

2 decimeter, 90 minuter, 250 pix

av Henrik Aflodal
29 september 2020

DEN ÄR LÅNG och ståtlig. Nästan två decimeter. Macanudo Gran Reserva är knotigt ådrad, mörk likt kaffebönor och oljig som en gammal läderjacka. Medelhårt rullad och fjädrande elastisk. Den förgyllda solida metallringen balanserar stocken och är rätt skön att greppa med pekfingret.

Men maken till tvära kast under kommande 90 minuter har jag aldrig varit med om. Mittpartiet är makalöst, sedan tappar cigarren bredden i arompresentationen och på sluttampen även aningen tröttare. Det här är lyxröka så vi börjar med att röka solo från start till mål utan dryck till.

Det ecuadorianska täckbladet luktar chokladfondant och praliner samt mintkyssar. Foten doftar också praliner men är mer gräsig ackompanjerat av läderhandskar.

Inlagan är ju en mix av tobak från Brasilien, Nicaragua och Dominikanska Republiken som ger garren sin kraft. Ombladet är ett dominikanskt Piloto Cubana. Kalldraget ger lättrostad kakaoböna och torrt hö.

Nytänd hostar cigarren igång med chokladkräm och kokosflingor, praliner övergår i gräddkola med torrare svartvinbärsblad som ger en fragrant mineralhård ton. Eftersmaken som är kort och ren smakar läder och kokosnöt. Efteråt lite hö-känsla.

En tredjedel in ökar tyngden vilket behövs för att de initiala aromerna ska bottna. Stall och kokosnöt rullar ut en fetlagd smakmatta med tjock chokladkräm. Mot slutet svartvinbärssaft och gammalt läder. Eftersmaken är jordig med tydliga safttoner och växande vitpeppar samt sträv muskotnöt.

Smakerna hänger kvar mycket längre nu. Som synes samma aromer som i starten men allt plöjer djupare och är mer nyanserat. En upplevelse värd 90 poäng. Men det är halvvägs crescendot uppnås.

Först en ton av nöt-bar med syrliga paranötter, därpå avgaser a la dieselolja (coooolt). I efterspelet syltlök och äppelkärnhus som mynnar i fragranta pinjenötter (!). Underbart aromatisk rökupplevelse med stort register, samtidigt sötare och fylligare. Rena rama överklassen smakmässigt! 93 poäng.

Här ska man koppla på dryckerna egentligen, för resten av garren skiktar inte aromerna lika skickligt. När rökresan drar sig bortåt 2/3-delar smakar det 70%-ig mörk choklad med fruktsötma.

Smaken är jordig av eterisk grönpeppar med lite salmiak mot slutet. Märkligt nog är eftersmaken korthuggen och avskalad med eteriska hötoner.

Munnen är minst sagt smakrik även om allting blir mörkare men avslutningen saknar bredd och dör ut alldeles för fort. Vi halkar ner på 88 poäng.

Sista tredjedelen excellerar de mörkare trätonerna med jordigt balsaträ. Choklad vinner mark igen. Eftersmaken är ren och torrt saliverande med kärva tanniner liknande salvia och örter.

Cigarren som helhet blir lugnare och är skönt avskalad. Poängmässigt ett snäpp bättre, säg 89-90 poäng. Sammantaget ger jag den sjangtila stocken 92 poäng. Det där mittpartiet är så väldigt bra.

Dags att introducera dryck. Och Macanudo Gran Reserva visar sig vara sällskaplig. Det märks direkt i starten. Söta lyxromen Zacapa gör cigarrsmakerna komplexa. Det börjar med kokosflingor, strax tobak och tjocka lädertoner men samtidigt sött. Mot slutet eterisk timjan/salvia/eukalyptus.

I eftersmaken hänger mocka/choklad från romen kvar. Helt enkelt amazing! Problemet är ju att när man sippar på romen igen så är den totalt platt, det smakar bara ögonkakao.

Jag blossar vidare och tar nya tag en tredjedel in. Maltwhiskyn Speyburn gör cigarren mer smakrik med nötiga toner och mer kokos. I eftersmaken läder och peach melba-frukt. Stannar i lada och vått hö. Sofistikerad och ej tung. Whiskyfrukten nyanserar långsamt aromerna …mmm.

Jag sniffar på whiskyglaset och det luktar fallfrukt av äpplen! Smaken blir tropisk, äpple går igång parat med luftig cigarrök som ger en känsla av torvrök (!). Saliverande eftersmak med mineraler och sötsyrlig värme. En läcker symbios där cigarren ökar frukten i whiskyn och gör den riktigt saftig.

Jag måste bara återvända till Zacapan. Sättet den förändrade cigarrkaraktären på alldeles nyss är oöverträffad. Den tunga romen ger verkligen ett djup till cigarrtonerna. Det smakar jordigt av stall, mot slutet ren choklad och eukalyptus. Läder ansluter i finishen med praliner. Eftermälet är ändå lätt. Annorlunda och ånyo en avancerad rökupplevelse.

Omvänt blir det bättre för den annars övermåttan söta Zacapa. Tobaksröken torkar ut sötman något och kultiverar romkaraktären som lutar åt dyrare choklad med plats för lite fenoler också.

Nu är vi inne i stimmet halvvägs där cigarren är som bäst. Och här behövs ingen dryck, det blir inte bättre. Jag blossar vidare i stillhet och bara njuter. Men matchningarna lyfter ånyo mot slutet när vi är inne på sista tredjedelen.

Fruktiga maltwhiskyn Inchmurrin gör underverk med cigarrsmaken som startar i lättsam carambole med lite grönmynta. Men efterfesten handlar om stall och kakao, riktigt tunggung. Lagerblad ger kärvhet och mentol friskhet, värmen från whiskyn bär. We’re back in business med en fet-garre!

Kan vi toppa det här? Tillbaka till romen men nu storsäljaren Negrita som kommer i fickplunta. Rökverket smakar fruktkaramell och crème brûlée men blir halvvägs tobaksren med gröna druvor. Mot slutet förstärks den inneboende chokladtonen hos cigarren.

Avslutet har ett förslag av grönmynta men landar i fruktsoda och fruktsallad. Vilken enastående scenförändring. Byte från whisky till agricole-rom förvandlar Macanudon till en fruktgarre!

Kanske handlar det om växelverkan, en sorts ömsesidig befruktning? Jag drar ett rejält bloss och följer efter med en sipp på romen. Det första som händer är PÄRON! Smaken är saftig med romsocker.

Eftersmaken är rökfärgat saliverande med tobak och salvia. En sofistikerad Negrita som är sååå fruktig. Vilken grej…

Sådär, nu har 260 pix gått upp i rök. Jag darrar nästan. Maken till omställningar och förskjutningar har jag inte tidigare upplevt. Omtumlande. Prova själv!

CIGARREN

 92p   Macanudo Gran Reserva 2020  Har samma grundsmaker men levererar omväxlande mycket. Här finns läder, kokos, mörk choklad, nötighet och jordiga stalliga aromer. Halvvägs igenom uppnås klimax vad gäller komplexitet och variation. De syrliga paranötterna i starten blir till diesel/avgaser. Som vänder i eftersmaken i robusta äppeltoner och pikant pinjenöt. Choklad/kokos-karaktären får ge vika tillfälligt.   Robusto 18x178mm. Limiterad utgåva om 32 000 cigarrer som packas i lådor om 8. Tobaken kommer fårn fyra länder. Ecuadorianskt täckblad och Piloto Cubano-omblad från Dominikanska Republiken. Inlagan har tobak från brasilien, Nicaragua och Dominikanska.  Pris: 260 kr

DESTILLATEN

• Ron Zacapa Gran Reserva 40% | SB-nr 500, 599 kr
• Rhum Negrita Dark 37,5% | SB-nr 563, 127 kr (35 cl)
• Loch Lomond Inchmurrin 12 år 46% | SB-nr 485, 379 kr
• Speyburn 15 år 46% | slutsåld, finns utomlands

Senaste nytt

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat klubbades för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

50-årig Karuizawa-whisky gör NFT-debut för över 800 000 kr

Nyheter
tor 5:46

Vasaskeppets 1600-talsbrännvin återuppstår

Features
ons 5:24

Shōchū får lagskydd i New York

Nyheter
tis 5:19

Fira Räkans dag med dill-akvavit i glaset!

Nyheter
fre 11:59

Engelskt gin-destilleri avråder från att dricka G&T i värmen

Nyheter
tor 5:25

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.