Whiskey och Cola är en ikonisk cocktail. Som är omåttligt populär. Mycket för att den söta colan är duktig på att maskera spritsmaken i drinkar.
Å andra sidan har cola en rätt komplex smak för att vara en läsk så om man hittar rätt spritpartner lyfts spritsmaken istället fram och drinken gör skäl för sitt namn.
Drinken har alltså tusen skepnader. Varje kombination ger upphov till en egen cocktail-stil. Det är den här underbara mixologin vi snart ska utforska.
Storyn bakom drinken är rätt fantastisk. Kombinationen började sakteliga sprida sig i början av 1900-talet. Gjord på den nya läsken Coca-Cola.
Att Coca-Cola idag har rykte om sig att vara världens bästa mixer är ingen tillfällighet. Läskens unika smakprofil gör den väl lämpad att paras ihop med andra smaker. Smaken kommer av kola-nöten rik på koffein, invandrad från Afrika.
Ett givet val av whiskey var Jack Daniels Tennessee-variant som en bit in på 1900-talet var allmänt tillgänglig vid sidan av Straight Rye och Bourbon.
Genombrottet kom efter världsutställningen i St Louis 1904 där Daniels whiskey vann första pris vilket blev startskottet för både nationell spridning och rätt snart export.
Den brittiske huvuddomaren övertalade nämligen Jack Daniel att hänga med till Europa och tävla där. Kommande år vinner Tennessee-whiskeyn guldmedalj vid världsutställningar i Liege 1905 och sedan i London 1914.
De båda ikoniska dryckerna är samtida. Jack Daniel grundade sitt lilla destilleri 1866. Då tog han formellt över predikanten Dan Calls byttor och panna vid Louse Creek efter att denne fått kritik för att sammanblanda alkohol med religion.
Redan då var nykterhetsrörelsen stark på grund av familjeförsörjarnas supande. Agitationen leddes av kvinnor och resulterade i att delstaten Tennesse gick in i Prohibition redan 1910 varpå resten av landet följde efter 1920.
Faktiskt är countyt där Jack Daniel No 1 Distillery ligger fortfarande torrlagt. Man får dricka i hemmen men inte på lokal. Barerna serverar bara alkoholfri lemonad!
Jack Daniels första beslut är att bygga nytt. Han lämnar Louse Creek och slår upp en större anläggning i The Hollow vid Cave Spring i Lincoln County. Där destilleriet ligger än idag. Då fanns 13 pannor i countyt.
Planen är att mäska 33 säckar majs per dag och göra 280 liter, vilket tar flera år att uppnå. Sedan papperna för licensen undertecknades puttrade pannan felfritt utan avbrott. På 33 år avverkas tre pot stills i glänsande koppar.
Coca-Colas skapelseberättelse har liknande drag. Framgången bygger på en enda mans envishet och passion. Dr John Stith Pemberton heter apotekaren som i slutet av 1800-talet utvecklade mediciner som inte behövde förskrivas av läkare. Såklart lättare att tjäna pengar på en nyttighet som inte behövde ta omvägen via en doktor.
Pemberton började experimentera med en cola-baserad syrup som kunde säljas i ’soda fountain’-affärer över landet. Alltså ställen med kolsyreapparater där folk kunde få kolsyrade drycker över disk. Dåtidens apotek var precis som idag delvis godisaffärer med förföriska drycker och snask.
Farmacevten ville först och främst skapa en törstsläckare men också något som kunde ge folk en smakupplevelse utöver det vanliga. Det tog många år med oräkneliga varianter på recept. Men så 8 maj 1886 fann han äntligen vad han sökte, berättar Justine Fletcher, historiker på Coca-Cola:
– Dr Pemberton tog med sig en burk av den nya syrupen ner till Jacob’s Pharmacy där man avsmakade brygden och fann den ’excellent’. Syrupen utbjöds omedelbart till försäljning som soda fountain-dryck för 5 cent glaset.
Succén var omedelbar. Den nya smaken var smått sensationell, tyckte folk. Och namnet var provocerande coolt. Coca och Cola är de två tongivande ingredienserna. Såklart kola-bönan som ger smaken men också färska blad från koka-busken.
Det är här den medicinska aspekten kommer in, med de uppiggande kokainbladen skapades en ”hjärn-tonic och intellektuell dryck!” Den narkotiska komponenten avlägsnades ur receptet 1903.
Samtidigt fortsätter framgångarna för Jack Daniel. I början av 1880-talet får han sällskap av systersonen Lem Motlow som efter fyra års jobbande tar över produktionsansvaret.
Det är han som decenniet därpå byter ut den gammaldags kopparpannan mot en kolonnformad ’beer still’ så produktionstakten ökar. Nu avverkar man 99 säckar majs dagligen.
1885 övertalar han också Jack att börja buteljera sin whiskey som hittills sålts per fat eller i lerkrus. I första vändan buteljeras 200 lådor Jack Daniel’s Old No 7. Varje fat avsmakas av Jack personligen och bara den bästa whiskeyn hamnar på flaska.
Jack vill använda fyrkantiga flaskor, Lem som vid ett besök i St Louis sett att all annan whiskey säljs i runda flaskor argumenterar emot.
Men Jack ger sig inte: “Lemmie, min whiskey är annorlunda och mycket bättre än andras. En fyrkantig flaska är perfekt eftersom den skiljer ut sig!”
Folk i trakten nickar gillande åt de fyrkantiga flaskorna. Jack hade nämligen rykte om sig att vara rakt på sak, en riktig ”square shooter” vilket bekräftades av de fyrkantiga flaskorna!
Som synes har man på båda håll byggt en stabil grund. Nu fattas bara det stora genombrottet! För Daniel-whiskeyn kom det efter framgångarna på världsutställningen. För Coca-Cola skulle det dröja lite till och det var i kombination med sprit som språnget togs.
Drycken gick ju hem bland vanligt folk men inga av tidens barmän fattade grejen. New Yorks barer serverade söta Martinis på gin och vermouth, eller sötad sprit med bitters, som de lite äldre bargästerna, som var emot den nya tidens mer avancerade drinkar, kallade ’Old Fashioned’.
– Folk mixade cola med sprit i hemmen i många år innan barsvängen tog tag i drinken kring sekelskiftet då Cuba Libre med rom och cola föddes, säger Justine Fletcher. Det var förmodligen Teddy Roosevelts Rough Riders-soldater som år 1900 frekventerade en bar i Havana som var de som drack innovationen Cuba Libre på Coca-Cola och Bacardi.
Nu gick det fort. Cocktailböcker i början av 1900-talet nämner drinkar med Coca-Cola på en spritbas av whiskey, rom eller gin. Drinkarna spred sig över Atlanten rätt snart, fortsätter Justine Fletcher:
– Det transatlantiska resandet tog fart i början av 1920-talet och amerikanska barer öppnade över hela Europa. Mest känd är American Bar på The Savoy i London som startade redan 1893 och lockade kända författare och konstnärer.
Under förbudstiden dracks mycket Rum & Cola på insmugglad rom. Och andra blandningar började sätta sig. Inte minst Whiskey & Cola som kom från södern där whiskeydestillerierna låg.
Genombrottet för Whiskey & Cola kom framförallt efter andra världskriget då rom slopades till förmån för whiskey. Helst med Jack Daniel’s i glaset som redan då var den stora amerikanska whiskeyn.
Nu är vi inne på åttonde decenniet med W&C. Och nu finns det plötsligt flera Coca Cola-smaker att välja på. Visst, Cherry Coke kom ju 1985 och har följts av 15-talet smaksatta varianter som citron, vanilj, kaffe, hallon, apelsin, ingefära.
Den här gången är recepten mer komplexa än någonsin och cola-smaken är det bärande elementet. Visserligen är det inte tänkt att de nya specialutgåvorna ska drickas solo. Det handlar om premium-mixers som ska avnjutas i cocktails med spritdrycker som ackompanjemang.
Omgörningen av originalreceptet är en smärre revolution. För första gången i varumärkets 234-åriga historia bjöd man in utomstående för att få hjälp med utvecklingsarbetet av en ny generation cola-drycker.
Målet var att bryta ny mark och åstadkomma något nyskapande utan att förlora kärnan av vad som är Coca-Cola. I mars 2018 samlades några av världens mest beryktade mixologer på hemlig plats i London för en workshop. För att ge projektet en kickstart.
En kreativ hjärntrust som la fram idéer och lät inspirationen flöda. Med access till över 200 moderna och klassiska ingredienser började gänget kreera extraordinära dekokter för att flytta gränserna för vad cola kan vara, precis som Dr Pemberton gjort i ett annat sekel.
Timmar av mixande där man lekte runt med recept för att skapa ypperliga blends med flera lager av smaker som skulle gifta sig perfekt med premium-sprit.
När mixologerna var färdiga med sina alster presenterades dessa för konsumenter som valde ut de recept som idag används i premium-serien. Alla väldigt olika varandra fast med den igenkännbara grundsmaken av kolanöt.
The Spirits News har med stor entusiasm testat massor av varianter på Jack & Coke. Och inte bara på den vanliga Jack-flaskan med svart etikett. Utan också en modernare variant som Jack själv hade tänkt göra men aldrig slutförde.
Jack Daniel är nog den mest sjangtila whiskeyman som funnits. Det var på 21-årsdagen han skaffade den look som fick honom att stå ut i vilket sällskap som helst. På sin födelsedag åker han till Tullahoma för att ekipera sig.
Den lille karln, 155 cm lång och 54 kilo tung, återvänder iklädd en knälång skräddarsydd svart rock och bredbrättad plantageägarhatt, därunder en stilig brun silkesväst och vit linneskjorta av finaste kvalitet krönt av en bred fluffig fluga.
Jack Daniel visar sig aldrig igen i andra kläder, vid grovarbete i destilleriet tar han bara av sig rocken och kavlar upp skjortärmarna.
År 1988 introducerades den första nya whiskeyn på över 100 år från Lynchburg-destilleriet. Faktum är att det alltid varit original-whiskeyn i de olika specialutgåvor man släppt genom åren.
Nykomlingen döps (självklart) till Gentleman Jack. Gjord på ett recept som baseras på Jacks personliga anteckningar.
Skillnaden mot den svarta etiketten är att whiskeyn filtreras två gånger genom en kolbädd av sockerlönn. En gång före och en gång efter lagring på ekfat. Den tidsödande processen mjukar upp destillatet och sänker garden något, JD blir helt enkelt mer elegant.
Flaskan som togs fram på 1980-talet var en replik av den tolvsidiga karaff Jack designade för att fira sin seger i världsutställningen 1904. Till Sverige kom whiskeyn 2003. 2006 introducerades dagens rektangulära flaska med raka sidor och den minimalistiska etiketten.
Gentlemannen från Lynchburg är ju lite rundare än original-Jack. Smaken är fetare och mildare med tobak i början plus en härlig rostad ton av äppelträ.
Frukten är sötare och avslutningen mer krämig med lätta kryddor och en finstämd krusbärsarom. Det är alltså inte så konstigt att whiskeyn går så bra ihop med Coca-Colas lugnare version Woody.
Woody Notes är en nyanserad blend av jordig patchouli (eterisk olja av bladen), japanska citrusfrukten yuzu och aromatisk basilika.
Balsam som görs av barken från copaiba-trädet supportar patchoulin med bitterhet. Vetiver-gräs tillför en frisk parfymerad ton som särskilt märks i den något söta doften med eteriska övertoner.
Colan har en något sträv parfymerad men också lättsam blommig cola-smak. Eftersmaken är lätt träig med cola som drar åt björnlimshållet.
Rund och fyllig i stilen. Designad för att passa till rökig eller ekig whisky samt golden rom med sina tropiska smaker.
Alex Lawrence har skapat woody-receptet. Skotten är en riktig kändis på den internationella barscenen efter framgångsrikt tävlande världen över.
Han kommer från jobbet som barchef för Dandelyan, en London-bar med botanik-profil som flera gånger utsetts till Bästa Bar i olika sammanhang. En kreativ personlighet som tänker utanför boxen när det handlar om att skapa nya cocktails:
– En drink uppstår ur ett sammanhang, den måste landa rätt i en given situation. Man ska ha de rätta ingredienserna och slutresultatet ska vara något som står ut med en egen personlighet. Du ska ha ett tydligt mål och samtidigt vara lyhörd för vad gästen önskar.
Vad man gör beror på var och när drinken blandas. På ett party ska det gå snabbt och då arbetar man med fåtalet ingredienser:
– Det är där Coca-Colas signature mixers kommer in. En Whiskey & Coke gjord på Woody Notes kan ha samma tyngd som en mer komplex drink.
Så sant. Den här colan är full av avancerade träaromer som spelar ett intrikat spel under täcket med Gentleman Jack. Bägge är stillmässigt nedtonade och hittar varandra direkt.
Att göra en perfekt Gentleman & Woody kräver en uppmärksam bartender. Snåla inte med isen när du gör drinken och glöm inte halvmånarna av skivat grönt äpple. Den friska syran från äpplet är bryggan mellan whiskeyn och den söta läsken.
Ur glaset stiger en skön mix av whiskeydunster, torkad frukt och cola-toner. Det luktar schamponerat hårsvall tack vare äpplet!
Rik stor cola-smak som är parfymerad med päron/äppelpaj och jordig sötma. I den halvtorra eftersmaken tittar Jack Daniel’s fram med sin runda karaktär förstärkt av mjuka trätoner från colan.
Drinken får ett lyft av några droppar citron-juice. I munnen smak av syrliga äpplen följt av pärlande lemon curd. Mot slutet gräsiga blommiga toner och jordiga trätoner som gör smaken komplex. En lättsam cocktail med fräsch äppelkaraktär samt fördjupade trätoner i eftersmaken.
Smoky är ändå det mest spännande valet för Gentleman Jack. I alla fall för den som vill leva lite farligt. Colan osar av rökiga träaromer med blommiga övertoner och kanel/nejlika.
Som vanligt gäller det att kyla ingredienserna väl för att få kuggarna i maskineriet att haka i varandra. Och vrida en apelsinzest över drinken som också tappas i. Citrusoljorna kommer att spela en viktig roll i smakupplevelsen.
Nyblandad har drinken en apelsinoljig arom av skal med lite jordiga barktoner bakom. Smaken är träig och rökig med balsaträ och rökelse efterhand. Samtidigt apelsinoljig med fylliga whiskeytoner av torkad frukt mot slutet och ekbeska som fördjupar aromerna.
Eftersmaken är lång och jämn med julkryddig nejlika. Det är whiskeyn som bär drinken i eftersmaken med apelsinoljor under, ektonerna gifter sig bra med patchouli och balsam-copaiba från colan.
Man får ännu mer flärd med några droppar citron-juice i drinken. Gödsel-jordig start i munnen med kanderad apelsin en bit in och massor av ekig whiskey mot slutet. Lång, komplex avslutning med bakad whiskey-känsla och växande torra trätoner plus lite skalbeska.
Gentleman Jack med Coca-Cola Smoky är läskande med spännande röktoner. Whiskeyn gillar miljön skarpt och stöttar helhjärtat colans infall hela vägen. Våga pimpa drinken med lite juice, och såklart apelsinzest – det är den kicken som gör det så fräscht och livligt!
Gentleman & Woody Coke
- 6,5 cl Gentleman Jack Tennessee Whiskey
- 10 cl Coca-Cola Batch No 4 Woody Notes
- 2 ml citron-jos (valfritt)
- 1-2 skivor av grönt äpple (3 mm)
Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Gentleman Jack i glaset. Droppa i lite citron-jos (valfritt). Toppa upp med Coca-Cola Woody. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Ställ försiktigt ner skivorna ovanpå isblocken. Servera!
Förberedelser: Skär 3 mm tunna halvmåneformade skivor av grönt äpple (låt skalet vara kvar). Och förkyl gärna både whiskey och läsk innan.
Gentleman & Smoky Coke
- 6 cl Gentleman Jack Tennessee Whiskey
- 10 cl Coca-Cola Batch No 1 Smoky Notes
- apelsinskalsspiral
Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Gentleman Jack i glaset. Toppa upp med Coca-Cola Smoky. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Droppa i apelsinzest. Njut!
Förberedelser: Skala en apelsin runt om med liten skalkniv. Se till att inte få med så mycket av det vita. Forma skalet så du får en lång remsa. Och förkyl gärna både whiskey och läsk innan.
Gentleman & Smoky Zesty Coke
- 6,5 cl Gentleman Jack Tennessee Whiskey
- 10 cl Coca-Cola Batch No 1 Smoky Notes
- 1,5 ml citron-jos
- apelsinskalsspiral
Fyll ett högt smalt highball-glas med 3-5 rejäla isbitar (staplade på varandra upp till glaskanten). Häll Gentleman Jack i glaset. Droppa i lite citron-jos. Toppa upp med Coca-Cola Smoky. Vispa runt lätt med barsked trekvarts varv. Droppa i apelsinzest. Njut!